Το ανώτατο δικαστήριο της Καρλσρούης στη Γερμανία εξέδωσε απόφαση που δικαιώνει ένα πολίτη της χώρας ο οποίος είχε καταδικαστεί παλαιότερα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και κατέφυγε αργότερα στα δικαστήρια για να διαγραφεί οποιαδήποτε πληροφορία υπήρχε στο Internet σχετικά με το παρελθόν του.
Ο δολοφόνος εργαζόταν το 1982 σαν μέλος πληρώματος σκάφους αναψυχής όταν πυροβόλησε εναντίον τριών ανθρώπων, σκοτώνοντας τους δύο και τραυματίζοντας σοβαρά τον τρίτο. Συνελήφθη στην Καραϊβική, καταδικάστηκε από τα γερμανικά δικαστήρια σε ισόβια φυλάκιση αλλά αποφυλακίστηκε το 2002. Μάλιστα, ένα βιβλίο και ένα τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ είχαν ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση.
Το 1999, το Der Spiegel ανέβασε στον ιστότοπο του αρχειοθετημένες αναφορές από την περίοδο 1982-1983, μέσα στις οποίες υπήρχαν πληροφορίες και για το συγκεκριμένο έγκλημα. Ο δολοφόνος ανακάλυψε το 2009 ότι τα πλήρη στοιχεία της υπόθεσης του μπορούσαν να εμφανιστούν μετά από σχετική αναζήτηση στο Internet και τρία χρόνια αργότερα – το 2012 – κατέφυγε στη γερμανική δικαιοσύνη ζητώντας την πλήρη διαγραφή όλων των σχετικών στοιχείων.
Ο άνδρας αυτός υποστηρίζει ότι η εμφάνιση στη μηχανή αναζήτησης της Google των στοιχείων του και λεπτομερειών για έγκλημα που διέπραξε, παραβιάζει τα ατομικά του δικαιώματα και του περιορίζει τη «δυνατότητα να εξελίξει την προσωπικότητα του». Μετά από επτά χρόνια, το γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο δολοφόνος μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του στη λήθη σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, τα γερμανικά ψηφιακά μέσα μπορούν ακόμα να δημοσιεύουν παλιά άρθρα τα οποία είναι διαθέσιμα στο κοινό αλλά – αν το ζητήσει κάποιος εμπλεκόμενος – είναι υποχρεωμένα να διαγράψουν τα προσωπικά δεδομένα ή ακόμα και ολόκληρα άρθρα. Η οργάνωση Reporters Without Borders χαιρέτησε την έκδοση αυτής της απόφασης.