30.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιούλ 2020
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Gartner: πωλήσεις κατασκευαστών PC, Δ’ τριμ. 2018 (Q4/’18)

Gartner: πωλήσεις κατασκευαστών PC, Δ’ τριμ. 2018 (Q4/’18)

Κατά το εορταστικό τρίμηνο το 63% των αποστολών προήλθαν από τις Lenovo, HP και Dell

-

Η εταιρεία ερευνών Gartner εξέδωσε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών κατά το τέταρτο – εορταστικό – τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με την έρευνα οι αποστολές κατά την περίοδο αυτή έφτασαν τις 68,6 εκατ. συσκευές σημειώνοντας πτώση κατά 4,3% σε σύγκριση με αυτές του τέταρτου τριμήνου του 2017.

Στην πρώτη θέση συναντάμε τη Lenovo, η οποία απέστειλε 16,6 εκατ. υπολογιστές, επιτυγχάνοντας μερίδιο αγοράς 24,2% (βελτιωμένο κατά 2,3%). Η εταιρεία πώλησε περίπου εννιακόσιες χιλιάδες περισσότερα PCs κατά το Q4/’18 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Η HP έπεσε στη δεύτερη θέση καθώς διέθεσε στην αγορά περίπου επτακόσιες χιλιάδες λιγότερα PCs. Λόγω όμως της μείωσης των συνολικών πωλήσεων, κράτησε το μερίδιο αγοράς που κατείχε (22,4%).

Στην τρίτη θέση παρέμεινε η Dell, διαθέτοντας σχεδόν έντεκα εκατομμύρια προσωπικούς υπολογιστές, περίπου 152 χιλιάδες περισσότερους σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Η εταιρεία πέτυχε βελτίωση του μεριδίου αγοράς της κατά σχεδόν μία μονάδα (15,9%).

Η Apple, η οποία βρίσκεται στην τέταρτη θέση, διέθεσε λιγότερους υπολογιστές Mac (κατά 192 χιλιάδες), βελτίωσε όμως οριακά το μερίδιο αγοράς της (7,2%) λόγω της μεγαλύτερης πτώσης του κλάδου, συνολικά.

ASUS και Acer Group εμφάνισαν απώλειες της τάξεως του 10,7% και 18,3% κατακτώντας την πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα. Το μερίδιο αγοράς της ASUS περιορίστηκε στο 6,1% (από 6,6%) και του Acer Group στο 5,6% (από 6,6%).

Οι υπολογιστές που διατέθηκαν από τους λοιπούς κατασκευαστές ανήλθαν στα 12,7 εκατ. τεμάχια, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 1,9 εκατ. PCs. Το μερίδιο αγοράς των λοιπών κατασκευαστών έπεσε από το 20,3% στο 18,5%.

Σημειώσεις της έρευνας

Η Mikako Kitagawa, κύρια αναλύτρια της Gartner, σημείωσε πως μετά από την αύξηση των πωλήσεων που παρατηρήθηκε κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2018, προέκυψαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ως προς τη διαθεσιμότητα των CPUs (Κεντρικών Μονάδων Επεξεργασίας).

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με «πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες» αποτέλεσαν τις κύριες αιτίες για την πτώση των αποστολών κατά το τέταρτο τρίμηνο κατά 4,3%.

2018

Η Gartner δημοσιοποίησε επίσης τις αρχικές εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2018. Οι αλλαγές που σημειώθηκαν κατά το περασμένο έτος ήταν η κατάληψη της πρωτιάς από τη Lenovo (εις βάρος της HP) και η κατάληψη της πέμπτης θέσης από το Acer Group, εκτοπίζοντας στην έκτη θέση την ASUS.

Από όλους τους κατασκευαστές της λίστας, οι μοναδικοί που κατάφεραν να πωλήσουν περισσότερους προσωπικούς υπολογιστές κατά το 2018 (σε σύγκριση με το 2017) ήταν οι Lenovo, HP και Dell.

Οι συνολικές πωλήσεις του 2018 ήταν μειωμένες (ως προς τον αριθμό των PCs που διατέθηκαν και όχι την αξία τους) κατά 1,3%.

Σημείωση: οι έρευνες της Gartner περιλαμβάνουν τα γνωστά μας desk-based PCs, τα notebook PCs και τα ultramobile premiums (όπως το Microsoft Surface), αλλά όχι συσκευές σαν τα Chromebooks ή τα iPads.

 

NewsDeskhttp://www.tecky.eu
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου με τη μέθοδο του «ενδιάμεσου» ( Business Email Compromise –...

Εκατοντάδες επιχειρήσεις αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Μερικοί από τους κολοσσούς του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στηρίζουν τη διεθνή καμπάνια Stop Hate For Profit, διαμαρτυρόμενοι για τη ρητορική μίσους που...

Apple Silicon (ARM) ready Mac apps

Η Apple πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μετάβαση των υπολογιστών Mac στην ARM τεχνολογία. Στους παλιούς αυτό ξυπνά μνήμες από την πρώτη έκδοση...

Η Apple παρουσίασε το macOS 11 Big Sur

Πριν από 20 περίπου χρόνια ο Steve Jobs είχε αναφέρει πως το επερχόμενο τότε OS Χ ήταν το λειτουργικό σύστημα των επόμενων 20 ετών....

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7

Η Apple παρουσίασε το watchOS 7, τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για έξυπνα ρολόγια που θα κυκλοφορήσει περίπου κατά τα τέλη του...

Η Apple παρουσίασε το iPadOS 14

Εισαγωγή Η Apple σήμερα μας παρουσίασε το iOS 14, το watchOS 7, το tvOS 14, νέα χαρακτηριστικά στα AirPods, στο CarPlay, στο HomePod, την επερχόμενη...

Σχετικάάρθρα