25.5 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Γαλλία: Γιατί απαγορεύει TikTok, Instagram και Netflix από κρατικές συσκευές;

Η απαγόρευση, που παρακολουθείται από την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Γαλλίας, θα επηρεάσει περίπου 2,5 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους.

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Κυβερνήσεις και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει το TikTok από τηλέφωνα και συσκευές αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες.

Η Ολλανδία και η Νορβηγία εντάχθηκαν στη λίστα των χωρών που απαγορεύουν την εφαρμογή TikTok, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, από κρατικές συσκευές.

Και παρά την επιμονή του TikTok ότι δεν μοιράζεται δεδομένα χρηστών με την κινεζική κυβέρνηση, προστέθηκε και η Γαλλία στις χώρες που περιορίζουν την πρόσβαση των κυβερνητικών στελεχών στην εφαρμογή.

Αλλά ταυτόχρονα, έχει γίνει επίσης η πρώτη χώρα που κάνει το ίδιο για όλες τις «ψυχαγωγικές» εφαρμογές – συμπεριλαμβανομένων:

  • Netflix
  • Instagram
  • Candy Crush
  • Twitter

Η απαγόρευση, που παρακολουθείται από την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Γαλλίας, θα επηρεάσει περίπου 2,5 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους.

«Οι ψυχαγωγικές εφαρμογές δεν παρέχουν επαρκή επίπεδα κυβερνοασφάλειας και προστασίας δεδομένων έτσι ώστε αναπτυχθούν στα ψηφιακά εργαλεία της διοίκησης», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Stanislas Guerini.

«Επομένως οι εφαρμογές αυτές μπορεί να συνιστούν κίνδυνο για την προστασία δεδομένων των διοικήσεων και των δημοσίων υπαλλήλων.» Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις για σκοπούς «θεσμικής επικοινωνίας».

Φαίνεται λοιπόν ότι η Γαλλία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Δύση, βλέπει τις κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας με παρόμοιο τρόπο. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη περίπτωση τεχνολογικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Το 2019, η Γαλλία ενέκρινε φόρο ψηφιακών υπηρεσιών παρά τις απειλές για αντίποινα από τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστήριξαν ότι στόχευαν άδικα αμερικανικούς κολοσσούς τεχνολογίας όπως η Google και το Facebook.

Επιπλέον από το 2018, η Γαλλία είναι σθεναρά αντίθετη με τον Νόμο Cloud των ΗΠΑ, ο οποίος δίνει στις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου την εξουσία να ζητούν δεδομένα που είναι αποθηκευμένα από τους περισσότερους μεγάλους παρόχους cloud, ακόμα κι αν βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ.

Η Γαλλία είχε μια προεξέχουσα θέση στο έργο Gaia-X – που δημιουργήθηκε για:

  • Την αντιμετώπιση της σύγκρουσης μεταξύ του Νόμου Cloud των ΗΠΑ και του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR)
  • Να θέσει ευρωπαϊκά πρότυπα cloud
  • Να διασφαλίζει ότι τα δεδομένα των πελατών αποθηκεύονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία στην Ευρώπη, «απρόσβλητα» από μη ευρωπαϊκούς νόμους

Μέρα με τη μέρα, οι κυβερνήσεις και οι δημόσιοι φορείς απαγορεύουν το TikTok από τις συσκευές των δημοσίων υπαλλήλων – αλλά η απόφαση της Γαλλίας να περιορίσει όλες τις «ψυχαγωγικές εφαρμογές» ξεχωρίζει και επαινείται από τους αγωνιστές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι φόβοι για το TikTok έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα – αλλά παράλληλα με την οργή, οι άνθρωποι αρχίζουν να αμφισβητούν τις πρακτικές απορρήτου και άλλων εφαρμογών – ανεξάρτητα από το πού εδρεύουν οι εταιρείες. Και αυτό μοιάζει σαν μια στιγμή που περίμεναν οι αγωνιστές προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Γίνονται ερωτήσεις σχετικά με το πώς συλλέγονται και χρησιμοποιούνται δεδομένα από χρήστες του Facebook, του Instagram, του Snapchat, ακόμη και του Candy Crush.

Επί του παρόντος, η πολιτική εστίαση είναι στο TikTok επειδή η μητρική του εταιρεία βρίσκεται στην Κίνα – αλλά η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα ότι όλες αυτές οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ερωτήσεις να απαντήσουν.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ