Ομάδα επιστημόνων από το εργαστήριο ψηφιακής οπτικής του πανεπιστημίου ETH Zurich δημοσίευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο μελέτη που παρουσιάζει ένα πρωτοποριακό τρόπο επεξεργασίας φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί με απλά και σχετικά φτηνά smartphones, με κάμερες δηλαδή που δεν έχουν και τις καλύτερες δυνατότητες.

Ο στόχος είναι να έχουμε φωτογραφίες με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, παρόμοιες με αυτές που τραβάμε με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε ένα ελάχιστα ελεγχόμενο πρόγραμμα βελτίωσης εικόνας και σε εξελιγμένη αρχιτεκτονική που βασίζεται σε αλγόριθμους Παραγωγικών Ανταγωνιστικών Δικτύων (GNA). Τα GAN (generational adversarial networks) είναι νέος τύπος αλγορίθμων που μαθαίνουν τη συσκευή να παράγει τεχνητές εικόνες ή ακόμα και βίντεο.

Κανένα από αυτά τα πορτραίτα δεν ανήκει σε άνθρωπο. Είναι τεχνητές εικόνες κατασκευασμένες με χρήση τεχνολογιών GAN.

Αυτό που κάνουν οι επιστήμονες όταν χρησιμοποιούν τα GAN είναι να δημιουργούν νευρωνικά δίκτυα που το ένα προσπαθεί να ξεπεράσει το άλλο και μέσα από αυτή τη διαδικασία εξελίσσεται η Μηχανική Μάθηση. Στην περίπτωσή μας, τράβηξαν τις ίδιες φωτογραφίες με κινητά και με πανάκριβες φωτογραφικές μηχανές DSLR. Κατόπιν χρησιμοποίησαν ζεύγη δεδομένων και δεκάδες νευρωνικά δίκτυα για να μάθουν στο κινητό να επεξεργάζεται τις φωτογραφίες όπως έκαναν οι παλιοί φωτογράφοι στο σκοτεινό θάλαμο ή κάνουν οι σύγχρονοι στο Photoshop.

LG Nexus 5X

Όσο εντυπωσιακά και αν είναι τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, οι χομπίστες και οι επαγγελματίες φωτογράφοι δεν πρόκειται να βάλουν τις DSLR στο ράφι και να πιάσουν τα κινητά. Η τεχνολογία αυτή αφορά – για την ώρα – σε αυτούς που θέλουν να βγάζουν αρκετά καλές φωτογραφίες, εύκολα και σχετικά φτηνά. Η τεχνολογία GAN είναι ανοιχτού κώδικα και αυτό της δίνει τη δυνατότητα να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και χαμηλά κόστη, καθώς πολλοί επιστήμονες μπορούν να πειραματιστούν με τους αλγόριθμους και να τους βελτιώσουν.

Apple iPhone 6

Το σίγουρο είναι ότι η φωτογραφία έχει γίνει μία από τις βασικότερες λειτουργίες των κινητών τηλεφώνων, ο πήχης ανεβαίνει στο κομμάτι που αφορά στην αποδεκτή ποιότητα των φωτογραφιών και –  ίσως μακροπρόθεσμα –  το κάτω τμήμα της αγοράς των DSLR  να καλυφθεί από κινητά που μπορεί να αγοράσει ο μέσος καταναλωτής.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ