Η Apple φέτος έχει κάνει παραπάνω από σαφείς τις προθέσεις της να εστιάσει στο AR, δηλαδή, στην επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality). Το είδαμε στο εναρκτήριο keynote του φετινού WWDC, το βλέπουμε και στην αλλαγή της διάταξης του συστήματος διπλού φακού στα πρώτα renders του iPhone 8, θα το δούμε σίγουρα και στην επίσημη παρουσίαση της επετειακής συσκευής, τον Σεπτέμβρη που μας έρχεται.

Η Fast Company, χωρίς να κατονομάζει την πηγή της, μετέδωσε πως το iPhone 8 θα φέρει έναν νέο, 3D laser αισθητήρα, ενσωματωμένο στην οπίσθια κάμερα. Με αυτή την προσθήκη, θα αυξηθεί η ακρίβεια της μέτρησης βάθους, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίες και θα «πατάνε» επάνω στο ARKit.

Στόχευση συστήματος 3D Laser Camera, από απόσταση 1km

Επιπροσθέτως, ο 3D laser αισθητήρας θα δίνει τη δυνατότητα για ένα αισθητά βελτιωμένο σύστημα αυτόματης εστίασης. Η Apple σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες προτίθεται να χρησιμοποιήσει το σύστημα VCSEL, το οποίο υπολογίζει την απόσταση που το φως ταξιδεύει μεταξύ του «στόχου» μας και της κάμεράς μας. Το σύστημα θα αποτελείται από τον αισθητήρα laser, τον φακό και έναν επεξεργαστή σήματος. Οι μετρήσεις, γίνονται στην κλίμακα TOF (Time of Flight). Το κόστος αναμένεται να είναι κοντά στα 2 δολάρια ανά συσκευή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την Fast Company, το επετειακό iPhone θα φέρει ασύρματη φόρτιση, οθόνη OLED από άκρη σε άκρη και πιθανώς «σφραγισμένα» πλάγια κουμπιά με ενσωματωμένη τεχνολογία haptic feedback, για πλήρη αδιαβροχοποίηση.

Κλείνοντας

Αν και έχουμε ήδη μία καλή εικόνα για την εξωτερική εμφάνιση του επετειακού iPhone 8, δεν ισχύει το ίδιο για τα υποσυστήματα που η συσκευή που θα ενσωματώνει. Σίγουρα, η Apple θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της Επαυξημένης Πραγματικότητας, αλλά εκτιμώ πως κάτι διαφορετικό μας ετοιμάζει σε σχέση με την τεχνολογία AR.

Είναι σχεδόν απίθανο η Apple να «έχει σηκώσει ψηλά» το ζήτημα του AR από τον Ιούνιο, για να μας παρουσιάσει τελικά «μία ακόμα υλοποίηση».

 

ΣΧΟΛΙΑ