Στα λατινικά σημαίνει “αετός” και είναι το πιο φιλόδοξο project του Mark Zuckerberg, ιδρυτή του Facebook – τουλάχιστον από όσα projects έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) τα οποία θα κινούνται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα έχουν σκοπό την παροχή πρόσβασης στο internet σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ενώ θα βρίσκονται σε τροχιά, όλα τα αεροσκάφη θα επικοινωνούν μεταξύ τους με σήματα laser. Το σήμα του internet θα στέλνεται από το έδαφος σε ένα αεροσκάφος – με ραδιοκύματα ή laser – και μέσω αυτού θα διανέμεται και στα υπόλοιπα. Κατόπιν το σήμα internet θα εκπέμπεται με ραδιοκύματα από κάθε αεροσκάφος στην περιοχή του εδάφους που του έχει ανατεθεί.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε στις 28/6/2016 στην Arizona (ΗΠΑ) και το αεροσκάφος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα λόγω ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει ανώμαλη προσγείωση και να πάθει σοβαρές ζημιές. Το περιστατικό δεν είχε ανακοινωθεί από το Facebook μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησαν έρευνες του Εθνικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (NTSB) για να εξιχνιαστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση του αεροσκάφους.

Η δεύτερη δοκιμαστική πτήση του Aquila – αν και ανακοινώθηκε μόλις τώρα – έγινε τον περασμένο Μάιο πάλι πάνω από την Arizona και είχε διάρκεια 1 ώρα και 46 λεπτά. Αυτή τη φορά το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που το άνοιγμα των φτερών του είναι ίδιο με του Boeing 737, απογειώθηκε και προσγειώθηκε κανονικά και πέταξε σε ύψος 3000 ποδιών, επίτευγμα που απέχει πολύ από το στόχο του Facebook που είναι τα 80000 πόδια.

Σύμφωνα με τον Martin Luis Gomez, διευθυντή αεροναυτικής πλατφόρμας του Facebook, κατά την πτήση του Aquila παρουσιάστηκαν μερικά μικρά αλλά αντιμετωπίσιμα προβλήματα και έγιναν διορθώσεις στο λογισμικό του αυτόματου πιλότου.

Δείτε βίντεο από τη 2η δοκιμαστική πτήση του Aquila

ΣΧΟΛΙΑ