Θα θυμάστε όλοι το περιστατικό στις ΗΠΑ με το κλειδωμένο iPhone του San Bernardino και την απαίτηση της NSA (και στην πορεία της επίσημης κυβέρνησης) για τη δημιουργία ενός πλάγιου τρόπου πρόσβασης (backdoor) στη συσκευή του τρομοκράτη.

Ευτυχώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτίθεται να εφαρμόσει (τουλάχιστον επίσημα) διαφορετικές πολιτικές ως προς το απόρρητο των χρηστών. Ενώ ο στόχος είναι η ευκολότερη πρόσβαση των διωκτικών αρχών στα δεδομένα των συσκευών των παραβατών, παράλληλα, στην πρότασή του, το Ευρωκοινοβούλιο κάνει ρητή αναφορά στη χρήση κωδικοποίησης end to end, όπου αυτό είναι δυνατό και στην απαγόρευση δημιουργίας πλάγιων τρόπων πρόσβασης στις συσκευές (backdoors).

Η πρόταση αυτή του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται μερικές εβδομάδες μετά τη διαρροή των αντίστοιχων εργαλείων της NSA. Όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν ο CEO της Apple, Tim Cook, “εάν υπάρχουν τέτοια εργαλεία, κάποια στιγμή θα κλαπούν και θα χρησιμοποιηθούν για κακό σκοπό”.

Η αιτιολόγηση του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρει σχετικά: “οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γνωρίζουν πως η εμπιστευτικότητα και η ασφάλεια των δεδομένων τους είναι εγγυημένα και εκτιμούμε πως οι πλάγιοι τρόποι πρόσβασης, εξασθενούν το δικαίωμα των πολιτών στην ιδιωτικότητα των δεδομένων τους”.

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) είχε ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο τη θέσπιση μέτρων για τη γρηγορότερη πρόσβαση των αρχών στα δεδομένα των χρηστών, εάν αυτό χρειαστεί. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε πως έως ότου τελικά εφαρμοστεί το προτεινόμενο από το Ευρωκοινοβούλιο πλαίσιο λειτουργίας, θα έχουν υπάρξει αλλαγές σε αυτό, αλλά δεν αναμένουμε αυτές να είναι σημαντικές, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της ιδιωτικότητας των χρηστών.

Επίσης, αναμένεται το Ηνωμένο Βασίλειο να προβεί σε ενστάσεις επί του θέματος, καθώς ακολουθεί μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση (Investigatory Powers Act’s), η οποία θα λέγαμε πως είναι πιο “χαλαρή” και από αυτή των ΗΠΑ στα ζητήματα ιδιωτικότητας των δεδομένων των χρηστών.

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν επίσης και στη συνεργασία μεταξύ των μυστικών (ή μη) υπηρεσιών, καθώς οι προσεγγίσεις στο ζήτημα των software backdoors μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ εμφανίζουν έντονη, “δομική” απόκλιση.