Ο διάσημος Βρετανός ακαδημαϊκός και ερευνητής της Φυσικής Επιστήμης Stephen Hawking απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 76 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση των παιδιών του, ο καθηγητής πέθανε ήσυχα στον ύπνο του στο σπίτι του στο Cambridge.

Το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού έργου του Stephen Hawking είχε επικεντρωθεί στη μελέτη της θεωρίας της σχετικότητας και των μελανών οπών και τη συγγραφή βιβλίων, με πιο γνωστό το Χρονικό του Χρόνου (1988), που έκαναν τη Φυσική προσιτή για κατανόηση από το ευρύ κοινό. Παρόλο που σε ηλικία μόλις 22 ετών διαγνώστηκε με μία σπάνια και ανίατη νόσο του νευρικού συστήματος που (σύμφωνα με τους γιατρούς) οδηγεί στο θάνατο σε λίγους μήνες και η οποία αργότερα τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και του στέρησε τη φωνή, ό ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω, δεν έχασε το φοβερό χιούμορ του και συνέχισε να ερευνά τη Φύση σε βάθος.

Ο Stephen Hawking γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 στην Οξφόρδη όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φυσική. Ήταν ο πρώτος που το 1974 θεώρησε την κοσμολογία σαν μία σύνθεση σχετικότητας, κβαντικής μηχανικής και θερμοδυναμικής η οποία αργότερα ονομάστηκε Ακτινοβολία Hawking. Ανακάλυψε τη διαρροή ενέργειας στις μελανές οπές και – σε συνεργασία με το Βρετανό μαθηματικό Sir Rodger Penrose – ότι η Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein υπονοεί ότι ο χώρος και ο χρόνος έχουν την αρχή τους στη Μεγάλη Έκρηξη και το τέλος τους στις μελανές οπές.

Το 2008 ο καθηγητής Hawking αποκάλυψε ότι στο τέλος της δεκαετίας του 1990 είχε προταθεί για να του απονεμηθεί ο τίτλος του Ιππότη και να γίνει “Sir” αλλά ο ίδιος αρνήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη μείωση των κρατικής χρηματοδότησης της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας προς τα πανεπιστήμια και την επιστημονική κοινότητα γενικότερα. Ήταν τόσο δημοφιλής που η ζωή του αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική ταινία Η Θεωρία των Πάντων ενώ ο ίδιος είχε εμφανιστεί σαν guest στις φημισμένες τηλεοπτικές σειρές The Simpsons και The Big Bang Theory.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ