Η πολυ-αναμενόμενη έλευση των δικτύων 5G φέρνει προκλήσεις στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και κατ’ επέκταση στους κατασκευαστές υποδομών δικτύων. Η Ericsson και η Deutsche Telekom ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανέπτυξαν ένα ασύρματο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων στο οποίο αναπτύσσονται ταχύτητες 40 Gigabit ανά δευτερόλεπτο, τετραπλάσιες δηλαδή από αυτές που υποστηρίζουν θεωρητικά οι σημερινές υποδομές. Το εγχείρημα έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Deutsche Telecom στην Αθήνα.

Το δίκτυο καλύπτει 1,4 χιλιόμετρα και μπορεί να υποστηρίξει μεταφορά δεδομένων (στο φάσμα mmWave) στα 40 Gbps με απόκριση μικρότερη των 100ms. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ericsson, πρόκειται για ένα «σημαντικό ορόσημο προς την 5G δικτύωση στα 100 Gbps».

Οι υποδομές σαν αυτή που έστησαν οι Ericsson & Deutsche Telecom θα κληθούν να γεφυρώσουν την απόσταση μεταξύ του κεντρικού πυρήνα του δικτύου (core network) [δηλαδή τις κεραίες] και του edge network (οικιακοί δρομολογητές 5G, μικρο-πομποί ενίσχυσης σήματος σε δημόσιους χώρους κλπ).

Αν το αναμενόμενο 5G δίκτυο θα έπρεπε να καλυφθεί αποκλειστικά μέσω κεραιών, θα βλέπαμε κεραίες παντού. Αν θα έπρεπε να καλυφθεί αποκλειστικά από υποδομές backhaul μέσω οπτικών ινών, θα ήταν πολύ ακριβότερο.

Οι ασύρματες υποδομές που θα αναπτυχθούν όπως αυτή που επιδείχθηκε στην Αθήνα αποτελούν φθηνότερες λύσεις, ολοκληρώνονται γρηγορότερα και δεν απαιτούν ειδικές άδειες.

Ο Per Narvinger, επικεφαλής των δικτυακών προϊόντων της Ericsson, ανέφερε σχετικά: «το κοινό μας έργο καινοτομίας δείχνει πως οι υποδομές που βασίζονται σε τεχνολογίες μικροκυμάτων υψηλότερης χωρητικότητας θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα υψηλής ποιότητας ευρυζωνικών υπηρεσιών, όταν το 5G θα αποτελεί εμπορική πραγματικότητα».

Οι πάροχοι, στο δρόμο για το 5G, θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, κυρίως ως προς τις υποδομές τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ericsson, Arun Bansal, με την υλοποίηση της εταιρείας του οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα μπορούν να τρέχουν το 4G δίκτυό τους «πάνω» στην 5G υποδομή τους και όταν θα είναι έτοιμοι για τη μετάβαση (κεραίες 5G, αδειοδοτήσεις κ.λπ.) θα αρκεί το πάτημα ενός διακόπτη για την πλήρη ενεργοποίηση του 5G δικτύου τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ