⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάΗ Ευρωβουλευτής του Πειρατικού Κόμματος, Julia Reda, αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε χρηματοδοτήσει το 2015 έρευνα που μελετούσε τις επιπτώσεις του παράνομου κατεβάσματος αρχείων παιχνιδιών, μουσικής, ταινιών κλπ. Το ποσό της χρηματοδότησης είχε φτάσει τα 360 χιλ. ευρώ.
Είχαν “μελετηθεί” οι περιπτώσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως, τελικά, η έρευνα και τα συμπεράσματά της δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ. Όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξή της, χαρακτηρίστηκε απλά ως περορισμένη στατιστική μελέτη.
Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αφορούσαν το έτος 2014 και στα συμπεράσματα της έρευνας δεν εμφανίζονται κάποια ισχυρά στατιστικά αποτελέσματα επηρεασμού των πωλήσεων από την ψηφιακή πειρατεία. Ενώ το 72% των ανηλίκων και το 51% των ενηλίκων στην Ευρωζώνη είχαν κατεβάσει κάποια στιγμή on line παράνομο περιεχόμενο (ή είχαν στριμάρει), επίπτωση στις πωλήσεις δεν αποδείχθηκε, αν και, όπως αναφέρεται στην έρευνα – περιορισμένη στατιστική μελέτη, επίπτωση υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί στατιστικά.
Η μοναδική κατηγορία στην οποία εμφανίστηκε στατιστική επίπτωση ήταν αυτή των νέων, εμπορικών ταινιών. Ο ρυθμός μετατόπισης (displacement rate) ανήλθε στο 40% με την πτώση των πωλήσεων να περιορίζεται στο 5%.
Ως προς την “προθυμία πληρωμής”, στο 80% των περιπτώσεων (πειρατεία video) το (νόμιμο) κόστος απόκτησης των παρανόμως αποκτηθέντων αρχείων (ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές) ήταν υψηλότερο από αυτό που θα ήθελαν να καταβάλλουν αυτοί που τα κατέβασαν. Στον αντίποδα, στον κλάδο των βιβλίων, των παιχνιδιών και της μουσικής κρίθηκε πως μια πιθανή μείωση των τιμών πώλησης των προϊόντων, δεν θα μείωνε την πειρατεία.
Η έρευνα σημειώνει επίσης πως οι gamers είναι πολύ πιθανό να αγοράσουν τελικά το παιχνίδι που κατέβασαν παράνομα.
Ακολουθεί το κείμενο της έρευνας, όπως δημοσιεύθηκε από το Politico.
Δυο λόγια
Ασφαλώς και δεν θα δώσουμε συγχαρητήρια σε όσους αποκτούν παράνομα περιεχόμενο. Δεν είναι όμως αυτή η ουσία σε αυτή την περίπτωση. Επί σειρά ετών οι “ειδήμονες” εξίσωναν (λανθασμένα) την αξία των παράνομων downloads με τις απώλειες των εταιρειών. Και όταν αυτό δεν ήταν δυνατό να αποδειχθεί, μια έρευνα “υποβιβάστηκε” σε στατιστική μελέτη! Αυτή είναι η ουσία. Και πρέπει να μας απασχολήσει.