Πολύ κοντά στην οριστική του έγκριση από το World Wide Web Consortium, τη διεθνή Αρχή που ορίζει τα πρότυπα και τις προδιαγραφές λειτουργίας του Internet, βρίσκεται το νέο πρότυπο επαλήθευσης WebAuthn. Πρόκειται για πρότυπο ΑΡΙ που μπορεί να ενσωματωθεί σε προγράμματα περιήγησης και άλλες υποδομές του Internet και επιτρέπει στους χρήστες να επαληθεύουν τα στοιχεία τους όπου τους ζητείται στο Internet με νέους τρόπους, πιο ασφαλείς και εύκολους από τους κωδικούς πρόσβασης και τα συνθηματικά που χρησιμοποιούνται τώρα.

Παρόλο που στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας η επαλήθευση των στοιχείων του χρήστη έχει προχωρήσει αρκετά, π.χ. με το FaceID της Apple, σε επίπεδο ηλεκτρονικών υπολογιστών οι κωδικοί πρόσβασης και τα συνθηματικά αποτελούν ακόμα το πιο διαδεδομένο μέσο επαλήθευσης και – επίσης – τον πιο αδύναμο κρίκο της ασφάλειας των συστημάτων. Για αυτό το λόγο, οι Microsoft, Google και Mozilla πιστεύουν στη γρήγορη επέκταση του WebAuthn, οι προγραμματιστές τους το δοκιμάζουν ήδη σε Windows, MacOS, Linux, Chrome OS και Android και ελπίζουν ότι πολύ σύντομα οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μπορούν να επαληθεύουν τα στοιχεία τους όπου τους ζητείται κάτι τέτοιο στο Internet, κοιτάζοντας απλά μία κάμερα ή πατώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο πλήκτρο.

Το WebAuthn αναπτύχθηκε εσωτερικά στο World Wide Web Consortium και βασίζεται σε προδιαγραφή που έχει γραφτεί από τη FIDO Alliance. Όπως οι περισσότερες προδιαγραφές της FIDO, το WebAuthn έχει σαν αφετηρία την κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού (ασύμμετρη κρυπτογράφηση) και θα δώσει τη δυνατότητα πολλών και διαφορετικών μέσων επαλήθευσης στοιχείων τόσο μεταξύ χρήστη και μηχανής (π.χ. βιομετρικά) όσο και μεταξύ των μηχανών. Αυτή τη στιγμή το WebAuthn βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένων δοκιμών και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάρει την τελική, οριστική έγκριση μέχρι το τέλος του Μαΐου 2018.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ