Το iOS είναι το πιο ώριμο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που τα iPhone / iPad μας δυσλειτουργούν, ή απλά, η συσκευή μας έχει “κολλήσει”. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνεται μία γρήγορη διαδικασία η οποία πλέον ονομάζεται επίσημα από την Apple ως “Force Restart”, ή, “Επιβολή επανεκκίνησης”.

Για την ιστορία, η επιβολή επανεκκίνησης είναι και ο μοναδικός τρόπος που μπορούμε να επιτύχουμε επανεκκίνηση της συσκευής μας. Με τον παραδοσιακό τρόπο κλεισίματος της συσκευής, δηλαδή με την παρατεταμένη πίεση στο πλήκτρο On/Off/Sleep (στα δεξιά), απλά επιτυγχάνουμε το κλείσιμό της και θα πρέπει να την ενεργοποιήσουμε εκ νέου.

Όμως, τη λύση της επιβολής επανεκκίνησης σας την προτείνουμε μόνο για τις περιπτώσεις που το iOS ή κάποιες εφαρμογές του δυσλειτουργούν. Επειδή κατά τη διαδικασία του force restart δεν αποθηκεύεται τίποτα στο iOS, ούτε καν ενημερώνονται τα επί μέρους στοιχεία του, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος να “χαλάσει” το iPhone, μην ανησυχείτε. Προτιμάμε όμως τις σωστές κινήσεις σε κάθε περίπτωση.

Όταν θέλουμε απλά να επανεκκινήσουμε τη συσκευή μας, την κλείνουμε από το πλήκτρο Sleep/Wake/On/Off και την ενεργοποιούμε εκ νέου.

Όταν το iPhone έχει κολλήσει, επιλέγουμε την Επιβολή Επανεκκίνησης (Force Restart). Ας δούμε το πώς:

  • Για όλα τα iPhone εκτός των iPhone 7 και 7 Plus, αλλά και σε όλα τα iPad, πατάμε παρατεταμένα το πλήκτρο αφετηρίας (Home) και το πλήκτρο Ύπνου/Αφύπνισης/Ενεργοποίησης (Sleep/Wake/On/Off) για περίπου έντεκα δευτερόλεπτα και έως ότου εμφανιστεί το logo της Apple.
  • Στα iPhone 7 και 7 Plus, πατάμε παρατεταμένα το πλήκτρο μείωσης έντασης ήχου και το πλήκτρο Ύπνου/Αφύπνισης/Ενεργοποίησης (Sleep/Wake/On/Off) για περίπου έντεκα δευτερόλεπτα και έως ότου εμφανιστεί το logo της Apple. Σημείωση: Θα δείτε πως κατά τη διαδικασία, η ένταση του ήχου χαμηλώνει. Μετά την επανεκκίνηση όμως, θα είναι και πάλι στα επίπεδα που την είχατε αρχικώς ορίσει.

Σε συσκευές προγενέστερες του iPhone 6, αλλά και στο iPhone SE, το κουμπί Ύπνου/On/Off βρίσκεται στο επάνω δεξί μέρος.

Κλείνοντας

Σας περιγράψαμε τη διαδικασία της επιβολής επανεκκίνησης των iOS συσκευών. Δεν είναι κάτι το επικίνδυνο, αλλά το συνιστούμε αποκλειστικά για τις περιπτώσεις που το iPhone μας έχει “κολλήσει”.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, θέστε τη στα σχόλια για να τη συζητήσουμε.

ΣΧΟΛΙΑ