21 C
Athens
Πέμπτη, 13 Μαΐ 2021
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΞΕΣΟΥΑΡ Επιβεβαιώθηκε από την Apple η μείωση της απόδοσης των...

Επιβεβαιώθηκε από την Apple η μείωση της απόδοσης των συσκευών με “πεσμένες” μπαταρίες

Η "απολογία" της Apple και η γνώμη μας

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΗ Apple μέσω του TechCrunch και του δημοσιογράφου Matthew Panzarino εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση για τις θεωρίες γύρω από τη μείωση των αποδόσεων των παλαιότερων συσκευών της.

Αφορμή αποτέλεσε ο ντόρος που υπήρξε από τα νήματα στο Reddiit και την πρόσφατη ανάρτηση του δημιουργού του Geekbench, John Poole, σχετικά με την πιθανή μείωση του χρονισμού των συσκευών που φέρουν μπαταρία με φθορά.

Η Apple λοιπόν, επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία. Ακολουθεί η original ανακοίνωση και αμέσως μετά μία ελεύθερη μετάφραση, μαζί με τα συμπεράσματά μας:

Ανακοίνωση – Apple

“Our goal is to deliver the best experience for customers, which includes overall performance and prolonging the life of their devices. Lithium-ion batteries become less capable of supplying peak current demands when in cold conditions, have a low battery charge or as they age over time, which can result in the device unexpectedly shutting down to protect its electronic components.

Last year we released a feature for iPhone 6, iPhone 6s and iPhone SE to smooth out the instantaneous peaks only when needed to prevent the device from unexpectedly shutting down during these conditions. We’ve now extended that feature to iPhone 7 with iOS 11.2, and plan to add support for other products in the future.”

Τι συμβαίνει τελικά;

Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσουμε πως η Apple “δεν επιβραδύνει τις παλαιότερες συσκευές για να αγοράζουν οι καταναλωτές τις νεότερες”. Το ξεκαθαρίζουμε γιατί αναμένουμε να “παίξει” πολύ ως τίτλος.

Η απόδοση μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου σημειώνει πτώση με την πάροδο του χρόνου και αυτή στην πορεία δεν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ισχύ σε περιπτώσεις υψηλών απαιτήσεων υπό συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, χαμηλού επιπέδου φόρτισης ή γήρανσής της. Έτσι, σε περιπτώσεις υψηλών απαιτήσεων είναι πιθανό η συσκευή να απενεργοποιηθεί, για να προστατευθούν τα κυκλώματά της.

Η Apple πέρυσι εγκαινίασε μια λειτουργία (χρησιμοποιεί τον όρο “feature”) για τις συσκευές iPhone 6, 6s, και SE, με σκοπό την εξομάλυνση των καταστάσεων υψηλών απαιτήσεων. Δηλαδή, η ίδια η συσκευή με τη ρύθμιση αυτή, “μειώνει τις απαιτήσεις της” από τη μπαταρία. Προφανώς, μέσω του υποχρονισμού της CPU. Δεν υπάρχουν οι συνθήκες που η μπαταρία δεν μπορεί να ανταποκριθεί, δεν υπάρχουν απροσδόκητες επανεκκινήσεις.

Σύμφωνα με την Apple, ο σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η καλύτερη εμπειρία των χρηστών η οποία περιλαμβάνει την απόδοση, τη σταθερότητα και την παράταση της διάρκειας ζωής των συσκευών τους. Με την έκδοση του iOS 11.2 η Apple επέκτεινε τη λειτουργία αυτή στις συσκευές iPhone 7 και σκοπεύει να την επεκτείνει και σε μελλοντικές της συσκευές.

Δυο λόγια

Θα είμαι γρήγορος και περιεκτικός περνώντας κατευθείαν στα συμπεράσματά μου:

  • H Apple δεν κάνει τις παλιές συσκευές να καθυστερούν. Υποχρονίζει τη CPU (πιθανώς και τη GPU) των συσκευών με πεσμένη μπαταρία (αυτό δεν το δήλωσε ευθέως, αλλά δεν αρνήθηκε την ορθότητα των μετρήσεων του Geekbench).
  • Όποιος έχει κάποια από τις συσκευές iPhone 6, 6s, SE, ή 7 και αντιμετωπίζει προβλήματα απόδοσης, πρώτα δοκιμάζει ένα φορμάτ (εγκατάσταση του iOS μέσω DFU mode στο iTunes) και αν τα προβλήματα επιμένουν, αντικαθιστά τη μπαταρία της συσκευής του. Έτσι θα αποφύγει τον “κόφτη” της Apple στις απαιτητικές λειτουργίες της συσκευής.
  • Το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών είχε λανθασμένη στόχευση.
  • Η Apple θα έπρεπε να έχει ενημερώσει από πριν τους χρήστες για την υιοθέτηση της τακτικής αυτής. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα. Ηθικά, σίγουρα αντιμετωπίζει ήδη, κατά τη γνώμη μου.
  • Είναι ένα δύσκολα διαχειρίσιμο ζήτημα. Ενημερώνω τους πελάτες μου με κίνδυνο να ελέγχουν συνέχεια τις μπαταρίες τους και το χρονισμό της CPU τους;
  • Δέχομαι πως ο στόχος της εταιρείας είναι η καλύτερη εμπειρία των χρηστών. Η έλλειψη διαφάνειας όμως δημιουργεί τριβές ή και ρωγμές στις σχέσεις της εταιρείας με το κοινό της.
  • Δυστυχώς, υπάρχει ένα σημείο που δεν καλύφθηκα. Εάν η Apple μειώνει την απόδοση μόνο στα peaks, γιατί παρατηρούμε γενικότερα slowdowns στις συσκευές αυτές; Εκτιμώ πως σε αυτό το σημείο, η εταιρεία δεν μας λέει όλη την αλήθεια.

Αυτά τα λίγα για απόψε, σίγουρα τις επόμενες ημέρες περισσότερα νέα γύρω από το θέμα θα δουν το φως της δημοσιότητας. Όποιος έχει όρεξη για διάβασμα, ας διαβάσει το original άρθρο του TechCrunch. O Matthew Panzarino είναι εξαιρετικός.

*** Ενημέρωση 22/12/2017: ήδη έγιναν οι δύο πρώτες μηνύσεις κατά της Apple ***

 

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δωρεάν ψηφιακή προβολή τουριστικών επιχειρήσεων

Ανοιχτή πρόσκληση για δωρεάν προβολή στο VisitGreece App,  απευθύνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κος Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του...

Υπογράφηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με...

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Σχετικάάρθρα