30.2 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπ 2020
ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΞΕΣΟΥΑΡ Επιβεβαιώθηκε από την Apple η μείωση της απόδοσης των...

Επιβεβαιώθηκε από την Apple η μείωση της απόδοσης των συσκευών με “πεσμένες” μπαταρίες

Η "απολογία" της Apple και η γνώμη μας

-

Η Apple μέσω του TechCrunch και του δημοσιογράφου Matthew Panzarino εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση για τις θεωρίες γύρω από τη μείωση των αποδόσεων των παλαιότερων συσκευών της.

Αφορμή αποτέλεσε ο ντόρος που υπήρξε από τα νήματα στο Reddiit και την πρόσφατη ανάρτηση του δημιουργού του Geekbench, John Poole, σχετικά με την πιθανή μείωση του χρονισμού των συσκευών που φέρουν μπαταρία με φθορά.

Η Apple λοιπόν, επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία. Ακολουθεί η original ανακοίνωση και αμέσως μετά μία ελεύθερη μετάφραση, μαζί με τα συμπεράσματά μας:

Ανακοίνωση – Apple

“Our goal is to deliver the best experience for customers, which includes overall performance and prolonging the life of their devices. Lithium-ion batteries become less capable of supplying peak current demands when in cold conditions, have a low battery charge or as they age over time, which can result in the device unexpectedly shutting down to protect its electronic components.

Last year we released a feature for iPhone 6, iPhone 6s and iPhone SE to smooth out the instantaneous peaks only when needed to prevent the device from unexpectedly shutting down during these conditions. We’ve now extended that feature to iPhone 7 with iOS 11.2, and plan to add support for other products in the future.”

Τι συμβαίνει τελικά;

Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσουμε πως η Apple “δεν επιβραδύνει τις παλαιότερες συσκευές για να αγοράζουν οι καταναλωτές τις νεότερες”. Το ξεκαθαρίζουμε γιατί αναμένουμε να “παίξει” πολύ ως τίτλος.

Η απόδοση μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου σημειώνει πτώση με την πάροδο του χρόνου και αυτή στην πορεία δεν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ισχύ σε περιπτώσεις υψηλών απαιτήσεων υπό συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, χαμηλού επιπέδου φόρτισης ή γήρανσής της. Έτσι, σε περιπτώσεις υψηλών απαιτήσεων είναι πιθανό η συσκευή να απενεργοποιηθεί, για να προστατευθούν τα κυκλώματά της.

Η Apple πέρυσι εγκαινίασε μια λειτουργία (χρησιμοποιεί τον όρο “feature”) για τις συσκευές iPhone 6, 6s, και SE, με σκοπό την εξομάλυνση των καταστάσεων υψηλών απαιτήσεων. Δηλαδή, η ίδια η συσκευή με τη ρύθμιση αυτή, “μειώνει τις απαιτήσεις της” από τη μπαταρία. Προφανώς, μέσω του υποχρονισμού της CPU. Δεν υπάρχουν οι συνθήκες που η μπαταρία δεν μπορεί να ανταποκριθεί, δεν υπάρχουν απροσδόκητες επανεκκινήσεις.

Σύμφωνα με την Apple, ο σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η καλύτερη εμπειρία των χρηστών η οποία περιλαμβάνει την απόδοση, τη σταθερότητα και την παράταση της διάρκειας ζωής των συσκευών τους. Με την έκδοση του iOS 11.2 η Apple επέκτεινε τη λειτουργία αυτή στις συσκευές iPhone 7 και σκοπεύει να την επεκτείνει και σε μελλοντικές της συσκευές.

Δυο λόγια

Θα είμαι γρήγορος και περιεκτικός περνώντας κατευθείαν στα συμπεράσματά μου:

  • H Apple δεν κάνει τις παλιές συσκευές να καθυστερούν. Υποχρονίζει τη CPU (πιθανώς και τη GPU) των συσκευών με πεσμένη μπαταρία (αυτό δεν το δήλωσε ευθέως, αλλά δεν αρνήθηκε την ορθότητα των μετρήσεων του Geekbench).
  • Όποιος έχει κάποια από τις συσκευές iPhone 6, 6s, SE, ή 7 και αντιμετωπίζει προβλήματα απόδοσης, πρώτα δοκιμάζει ένα φορμάτ (εγκατάσταση του iOS μέσω DFU mode στο iTunes) και αν τα προβλήματα επιμένουν, αντικαθιστά τη μπαταρία της συσκευής του. Έτσι θα αποφύγει τον “κόφτη” της Apple στις απαιτητικές λειτουργίες της συσκευής.
  • Το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών είχε λανθασμένη στόχευση.
  • Η Apple θα έπρεπε να έχει ενημερώσει από πριν τους χρήστες για την υιοθέτηση της τακτικής αυτής. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα. Ηθικά, σίγουρα αντιμετωπίζει ήδη, κατά τη γνώμη μου.
  • Είναι ένα δύσκολα διαχειρίσιμο ζήτημα. Ενημερώνω τους πελάτες μου με κίνδυνο να ελέγχουν συνέχεια τις μπαταρίες τους και το χρονισμό της CPU τους;
  • Δέχομαι πως ο στόχος της εταιρείας είναι η καλύτερη εμπειρία των χρηστών. Η έλλειψη διαφάνειας όμως δημιουργεί τριβές ή και ρωγμές στις σχέσεις της εταιρείας με το κοινό της.
  • Δυστυχώς, υπάρχει ένα σημείο που δεν καλύφθηκα. Εάν η Apple μειώνει την απόδοση μόνο στα peaks, γιατί παρατηρούμε γενικότερα slowdowns στις συσκευές αυτές; Εκτιμώ πως σε αυτό το σημείο, η εταιρεία δεν μας λέει όλη την αλήθεια.

Αυτά τα λίγα για απόψε, σίγουρα τις επόμενες ημέρες περισσότερα νέα γύρω από το θέμα θα δουν το φως της δημοσιότητας. Όποιος έχει όρεξη για διάβασμα, ας διαβάσει το original άρθρο του TechCrunch. O Matthew Panzarino είναι εξαιρετικός.

*** Ενημέρωση 22/12/2017: ήδη έγιναν οι δύο πρώτες μηνύσεις κατά της Apple ***

 

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει κατά της Apple και της Ιρλανδίας

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η Ιρλανδία πήρε μέτρα που ευνόησαν την κερδοφορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Apple στην Ευρωπαϊκή...

Ιπτάμενη κάμερα μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το εσωτερικό του σπιτιού

Η νέα κάμερα ασφαλείας της Ring (θυγατρικής εταιρείας της Amazon) που παρουσιάστηκε χθες είναι ιπτάμενη, ονομάζεται Always Home Cam και ουσιαστικά είναι ένα μικρό...

Ξεκινά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που ιδρύθηκε από τη Cisco στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί στο κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων που παραχώρησε...

Προστίθεται νέα πλατφόρμα για τα μέτρα τοπικής εμβέλειας στο covid19.gov.gr

Κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την προσθήκη στο...

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Time Flies.

Το ετήσιο φθινοπωρινό ραντεβού της Apple με τους πιστούς καταναλωτές της, αυτό που περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται σαν μέλη της...

Σχετικάάρθρα