Εδώ και λίγες εβδομάδες κυκλοφορούσε στην τηλεπικοινωνιακή πιάτσα η είδηση πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω της Alter Ego Mass Media βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Αττικής) για την εξαγορά της Forthnet. Σύμφωνα με πληροφορίες του infocom.gr η Alter Ego διαπραγματεύεται την αποπληρωμή μικρού μέρους του δανεισμού της Forthnet αξίας 40-50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει το 36% των μετοχών της εταιρείας και στη συνέχεια μεγαλύτερο ποσοστό μέσω δημόσιας πρότασης.

Πλέον, η Forthnet έχει επιβεβαιώσει μέσω δελτίου τύπου που εξέδωσε την κατάθεση πρότασης από την εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη:

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Α.Ε.» (εφεξής η «Εταιρεία») επιβεβαιώνει την υποβολή πρότασης(εφεξής «η Πρόταση») από εταιρεία του ομίλου Alter Ego Mass Media S.A., προς τις Τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Αττικής (εφεξής οι «Τράπεζες») αναφορικά με τα ανοίγματά τους (exposures) (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της Εταιρείας και της θυγατρικής της Forthnet Media A.E.

Η Πρόταση τελεί υπό όρους και η διαδικασία αξιολόγησής της εναπόκειται στις Τράπεζες, χωρίς συμμετοχή της Εταιρείας στη διαδικασία αυτή. Η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, με νεότερη ανακοίνωση της για οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με την Πρόταση, όταν και εφόσον ενημερωθεί σχετικά από τις Τράπεζες. Η παρούσα ανακοίνωση διενεργείται σύμφωνα με την υπό στοιχεία 5/204/2000 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως ισχύει, και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.»

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις καρποφορήσουν ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει αν θα επιχειρήσει μόνο στην πλατφόρμα της Nova ή αν θα κινηθεί και στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως οι συζητήσεις με τις τράπεζες αφορούν στο σύνολο της εταιρείας.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως στην Ελλάδα δεν χωράει τέταρτος παίκτης στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Όμως η Forthnet έχει ήδη συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Vodafone για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator / MVNO).

Είναι αρκετά πιθανό ο Βαγγέλης Μαρινάκης να ενδιαφέρεται μόνο για το σκέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova) και να αναζητήσει αγοραστές της πελατειακής βάσης της εταιρείας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Έτσι κι αλλιώς οι ισορροπίες είναι δύσκολες, καθώς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το πελατολόγιο αυτό Vodafone και Wind είναι παράλληλα και μέτοχοι της Forthnet. Η μετοχική σύνθεση της Forthnet έχει ως εξής:

  • Wind 21,05%
  • Πειραιώς 15,11%
  • MASSAR Investments LLC 14,42%
  • GO PLC (Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός Μάλτας) 14,42%
  • Εθνική 12,14%
  • Alpha Bank 8,48%
  • Vodafone 4,15%
  • Αττικής 0,46%
  • Μικρομέτοχοι 9,77%

Το παζλ είναι πραγματικά για δυνατούς λύτες…

ΣΧΟΛΙΑ