Το Υπουργείο Επικοινωνιών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η πρώτη δοκιμή μεγάλης κλίμακας του RuNet ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία παντού στη χώρα και πήγε όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου, οι δοκιμές έγιναν χωρίς να παρατηρήσει καμία διαφορά ο μέσος χρήστης του Internet στη Ρωσία.

Οι δοκιμές επικεντρώθηκαν περισσότερο «στην ευπάθεια συσκευών Internet of Things που συνδέθηκαν μέσω RuNet και στην αποδοχή του συστήματος στο εξωτερικό της χώρας». Η δήλωση του Ρωσικού Υπουργείου Επικοινωνιών αναφέρει μεταξύ άλλων «Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν γενικά ότι τόσο οι Αρχές όσο και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε νέους κινδύνους και απειλές και να εξασφαλίσουν τη σταθερή λειτουργία τόσο του Διαδικτύου όσο και του δικτύου τηλεπικοινωνιών στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η Ρωσία, εκτός από το RuNet, σκοπεύει να αναπτύξει και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες για τους πολίτες της. Έχουν ανακοινωθεί σχέδια για τη δημιουργία της Ρωσικής εκδοχής της Wikipedia και έχει ψηφιστεί νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση smartphones που δεν έχουν προεγκατεστημένο Ρωσικό λογισμικό. Στην άλλη πλευρά, επιστήμονες και πολιτικοί αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την αντιμετώπιση του Διαδικτύου από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και είναι σίγουροι ότι η Ρωσία ακολουθεί τα βήματα του Ιράν και της Κίνας, όσο αφορά στο ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας.

Το RuNet, η Ρωσική εναλλακτική του Internet που προωθεί η κυβέρνηση Πούτιν, θα λειτουργεί εντός των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη λογική των Intranets που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρείες. Οι χρήστες δηλαδή θα συνδέονται από το έδαφος της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω λίγων συγκεκριμένων κόμβων οι οποίοι θα ελέγχονται απόλυτα από τη Ρωσική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ