έκδοση iOS: 12.4 stable

έκδοση watchOS: 5.3 stable

Το Apple Pay εδώ και μερικές εβδομάδες μπήκε στην καθημερινότητα και των Ελλήνων πολιτών. Μπορεί οι τράπεζες της χώρας μας να μη συμμετέχουν σε αυτό το αρχικό στάδιο, αυτό όμως δεν εμπόδισε χιλιάδες χρήστες από το να χρησιμοποιήσουν την πολύ βολική υπηρεσία μέσω άλλων τραπεζικών ή χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Εξάλλου δεν κοστίζει και οι διαδικασίες είναι λίγο πιο εύκολες από αυτές της ελληνικής τραπεζικής πραγματικότητας. Προφανώς βέβαια και τη διαφορά δεν την κάνει η εθνικότητα της εταιρικής οντότητας, αλλά η ύπαρξη – ή όχι – ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Αν είστε από τους χρήστες που έχουν δύο ή περισσότερες χρεωστικές ή προ-πληρωμένες κάρτες καλό θα ήταν να γνωρίζετε πώς ορίζετε την προεπιλεγμένη κάρτα. Όταν ανοίγουμε το Wallet app από το κινητό μας, εμφανίζονται όλες οι κάρτες και επιλέγουμε. Όταν όμως χρησιμοποιούμε τις συντομεύσεις, δηλαδή από το iPhone πατάμε από την Οθόνη Κλειδώματος το πλευρικό κουμπί δύο φορές ή από το Apple Watch το πλευρικό κουμπί δύο φορές, εμφανίζεται έτοιμη προς χρήση η προεπιλεγμένη μας κάρτα.

Ασφαλώς και εκείνη τη στιγμή μπορούμε να επιλέξουμε άλλη κάρτα (σύροντας πλάγια από το ρολόι ή επιλέγοντας από την κάτω στοίβα στο κινητό), καλό θα ήταν όμως να εμφανίζεται απευθείας η κάρτα που χρησιμοποιούμε τις περισσότερες φορές. Ελληνιστί, η default κάρτα μας.

Σημειώστε πως μπορούμε να έχουμε διαφορετική προεπιλεγμένη κάρτα στο iPhone και διαφορετική στο Apple Watch.

Επιλέξτε την προ-επιλεγμένη κάρτα του Apple Pay στο iPhone

Ρυθμίσεις

Wallet και Apple Pay

Προεπιλεγμένη κάρτα

Επιλέγουμε την κάρτα που θα χρησιμοποιούμε πιο συχνά

Επιλέξτε την προ-επιλεγμένη κάρτα του Apple Pay στο Apple Watch

Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και στο Apple Watch:

Ανοίγουμε το Watch app

Wallet και Apple Pay

Προεπιλεγμένη κάρτα

Επιλέγουμε την κάρτα που θα χρησιμοποιούμε πιο συχνά

Επίλογος

Κλείνουμε με δύο επιθυμίες / ευχές μας:

  1. Να μπουν και οι Ελληνικές τράπεζες στο παιχνίδι. Μπορεί να μειώνεται το περιθώριο κέρδους τους, αλλά θα αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και κατ’ επέκταση τα κέρδη τους ως απόλυτο νούμερο. Έτσι θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Apple Pay, έχοντας παράλληλα και τα πλεονεκτήματα του προγράμματος ανταμοιβής της τράπεζάς μας.
  2. Να υπάρξουν προγράμματα επιβράβευσης και από τις FinTech τράπεζες, γιατί κάποιοι θα τις προτιμούν ακόμα και αν οι ελληνικές τράπεζες υιοθετήσουν το Apple Pay. Δεν είναι κάτι το αδύνατο, η Ν26 το κάνει σε πολύ μικρό βαθμό στους business λογαριασμούς της, η Boon το έκανε αρκετές Κυριακές με επιστροφές ποσών από αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, με υποστήριξη από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα ή όχι, εσείς πλέον γνωρίζετε πώς να ορίσετε την προεπιλεγμένη σας κάρτα στο Apple Pay.

ΣΧΟΛΙΑ