Κάθε μέρα επισκεπτόμαστε αρκετές ιστοσελίδες και κάποιες από αυτές υποστηρίζουν το reading mode (πρόγραμμα ανάγνωσης το αναφέρει η Apple στα Ελληνικά). Για όσους δεν γνωρίζουν, μέσω του reading mode μπορούμε να διαβάζουμε άρθρα ιστοσελίδων σε μία πιο ξεκούραστη μορφή, χωρίς διαφημίσεις, αλλά με όλα τα πολυμέσα που εμπεριέχονται σε αυτά.

Η μόνη περίπτωση να «κρυφτούν» κάποια πολυμέσα είναι αυτά που περιλαμβάνονται στη «main photo» ενός site. Αν για παράδειγμα προσπαθήσετε να δείτε μέσω του reading mode το νέο 4K drone video του Apple Park, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ανάγνωσης (προτιμάμε τον συγκεκριμένο όρο στα ελληνικά από το «πρόγραμμα ανάγνωσης») για να δείτε το video.

Με το macOS High Sierra μπορούμε να ορίσουμε ποιες σελίδες θα ανοίγουν κατευθείαν στο reading mode. Έτσι θα απολαμβάνουμε το περιεχόμενο των σελίδων στο maximum, αυτοματοποιημένα.

Όταν θα χρειαστεί να περιηγηθούμε – για παράδειγμα – στην κεντρική σελίδα, όπου δεν υποστηρίζεται το reading mode, απλά πατάμε πάνω στο σχετικό εικονίδιο και θα βρεθούμε στην κανονική έκδοση της ιστοσελίδας. Μην ανησυχείτε, με το που πατήσουμε πάλι πάνω σε ένα άρθρο, ο Safari «θυμάται» και ενεργοποιεί εκ νέου το reading mode.

Καλύτερα όμως, ας το δούμε:

Επιλέξτε ποιες σελίδες θα ανοίγουν αυτόματα στο reading mode (macOS High Sierra)

Ανοίγουμε τον Safari και επιλέγουμε Safari > Προτιμήσεις

Στο επάνω μέρος επιλέγουμε την καρτέλα Ιστότοποι και στα αριστερά Πρόγραμμα ανάγνωσης

Στα δεξιά βλέπουμε μια λίστα από ιστοσελίδες που έχουμε επισκεφτεί και υποστηρίζουν το reading mode. Για τη σελίδα που μας ενδιαφέρει, επιλέγουμε από τη drop down επιλογή, Ναι.

Στο παράδειγμά μας, επιλέξαμε το tecky. Αν επισκεφθούμε την αρχική σελίδα του tecky, θα δούμε το site όπως συνήθως.

Εάν πατήσουμε σε ένα άρθρο, ή αν οδηγηθούμε σε ένα άρθρο από ένα σύνδεσμο (π.χ. στα social media), θα το αντικρίσουμε σε αυτή τη μορφή:

Πιστέψτε μας, έτσι αξίζει να πλοηγείστε σε άρθρα ιστοσελίδων.

Αν θέλετε να μεταβείτε στο μενού της σελίδας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο να βγείτε από το reading mode, απλά πατάτε στο εικονίδιο της λειτουργίας ανάγνωσης στα αριστερά της διεύθυνσης URL.

Όπως προείπαμε, ο Safari θα «θυμάται» την επιλογή που έχετε κάνει από τις ρυθμίσεις και με το που επιλέξετε ένα άρθρο το reading mode θα ενεργοποιηθεί εκ νέου.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στη σελίδα μας στο facebook. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ