Τα προϊόντα λογισμικού συναισθηματικής απόκρισης που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης, ακόμα και την επιβίωση τους. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει το ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης AI Now Institute του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Η στοχευμένη ανάπτυξη των εφαρμογών ανίχνευσης συναισθημάτων ξεκίνησε την περασμένη δεκαετία στα εργαστήρια του MIT. Πρόκειται για λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν ειδικές κάμερες και αισθητήρες θερμότητας, καρδιακών παλμών κλπ για να καταγράψουν και επεξεργαστούν τις εκφράσεις του προσώπου και άλλες ανθρώπινες αντιδράσεις, σε συγκεκριμένες συνθήκες, συνήθως κατά τις απαντήσεις τους σε “ιδιαίτερες” ερωτήσεις.
Οι εφαρμογές ανίχνευσης συναισθημάτων έχουν βγει πλέον από τα ερευνητικά εργαστήρια και κυκλοφορούν κανονικά στην αγορά. Τις χρησιμοποιούν κυρίως εταιρείες εύρεσης και επιλογής προσωπικού, ασφαλιστικές εταιρείες και διωκτικές αρχές. Το AI Now Institute προειδοποιεί ότι αυτές οι εφαρμογές μπορεί να οδηγήσουν σε μεροληπτικές, ακόμη και επικίνδυνες, αποφάσεις για τη ζωή των ανθρώπων και καλεί τους νομοθέτες σε όλο τον κόσμο να μεριμνήσουν για την ορθή χρήση τους.