Ο Καφηρέας (ή Κάβο Ντόρο) είναι ακρωτήριο στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού της Εύβοιας, κοντά στην Κάρυστο. Το ιδιαίτερα υψηλό αιολικό φορτίο της περιοχής φαίνεται ότι ήταν ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες που οδήγησαν τον ιταλικό κολοσσό Enel να την επιλέξει για να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας.

Το έργο θα κατασκευαστεί στο Δήμο Καρύστου από τη θυγατρική Enel Green Power Hellas AE και όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί να αποδώσει 154MW. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα €300 εκατ, η εγκατάσταση αναμένεται να λειτουργήσει το 1ο τρίμηνο του 2019 και η Enel Green Power Hellas AE έχει ήδη υπογράψει 20ετές συμβόλαιο για πώληση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος στον ΛΑΓΗΕ.

Ο Καφηρέας θα συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με εναέρια, υποθαλάσσια και υπόγεια καλωδίωση υψηλής τάσης (150kV). Οι ανεμογεννήτριές του θα παράγουν περίπου 483GWh το χρόνο, που αντιστοιχούν στις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος περίπου 129.000 ελληνικών νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, αποφεύγεται η εκπομπή 433.000 τόνων CO2 κάθε χρόνο.

Η Enel είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της ενέργειας στην Ιταλία και η 2η στην ΕΕ όσον αφορά στην εγκατεστημένη ισχύ παροχής ενέργειας. Δραστηριοποιείται σε 40 χώρες, απασχολεί περίπου 80.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί περισσότερους από 65 εκατ πελάτες.

ΣΧΟΛΙΑ