23.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Ένα εκατομμύριο τόνοι ραδιενεργού νερού θα πέσουν στη θάλασσα

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να αδειάσει το μολυσμένο ψυκτικό υγρό του πυρηνικού εργοστασίου της Fukushima στον Ειρηνικό Ωκεανό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Εννιά χρόνια μετά το μεγάλο τσουνάμι και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Fukushima, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποδέχτηκε χθες προσωρινά την πρόταση να χυθούν στη θάλασσα 1.2 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργού νερού που έχουν αποθηκευτεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Το νερό αντλείται από τη θάλασσα και χρησιμοποιείται σαν μέσο ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα από τότε που καταστράφηκε το εργοστάσιο.

Σύμφωνα με την TEPCO στην οποία ανήκει το εργοστάσιο της Fukushima, το νερό αυτό αφού περάσει μέσα από χιλιόμετρα σωλήνων ψύξης των πυρήνων – όπου και μολύνεται – αποθηκεύεται σε δεξαμενές δίπλα στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου, το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τον Μάρτιο του 2011. Το μολυσμένο νερό περιέχει 62 διαφορετικά ραδιενεργά στοιχεία. Η TEPCO επεξεργάζεται το ραδιενεργό νερό και αφαιρεί όλα τα στοιχεία που έχουν αποδειχτεί επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, εκτός από ένα ισότοπο του υδρογόνου, το τρίτιο.

Τα προβλήματα είναι δύο. Πρώτο, η ποσότητα του μολυσμένου νερού που έχει συγκεντρωθεί είναι πλέον πολύ μεγάλη και ο χώρος αποθήκευσης του επαρκεί μέχρι το 2022. Δεύτερο, το τρίτιο είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί από το νερό. Η ομάδα των ειδικών που ασχολείται με τη μελλοντική διαχείριση του ραδιενεργού νερού της Fukushima κατέληξε σε δύο πιθανές λύσεις: την εξάτμιση του νερού ή τη ρίψη του στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η μαζική ρίψη 1.2 εκατομμυρίων τόνων ραδιενεργού νερού στη θάλασσα παρουσιάζεται από χθες σαν η επικρατέστερη λύση, μετά την προσωρινή αποδοχή της από την ιαπωνική κυβέρνηση και έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί αντιδράσεις ντόπιων και ξένων.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι η πορεία του ραδιενεργού νερού στη θάλασσα μπορεί να εντοπιστεί και να παρακολουθείται, σε αντίθεση με την εξάτμιση του στην ατμόσφαιρα. Πολλές χώρες όμως έχουν διαφορετική άποψη και δηλώνουν τον προβληματισμό τους, ειδικά ενόψει των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων και με δεδομένο ότι κάποια ολυμπιακά αθλήματα θα διεξαχθούν σε απόσταση μόλις 60km από τη Fukushima. Επίσης, η Νότια Κορέα σκέφτεται να επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγής ψαριών και θαλασσινών από την Ιαπωνία και να εφοδιάσει τους αθλητές της που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με δικά τους τρόφιμα και φορητούς ανιχνευτές ραδιενέργειας. Η ομάδα των ειδικών χαρακτηρίζει την ανησυχία υπερβολική και υποστηρίζει μικρές ποσότητες τριτίου εκλύονται στη θάλασσα καθημερινά από πολλά πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ