Τη στιγμή που στη χώρα μας το κλείσιμο ιστοσελίδων δεν απαιτεί καν δικαστική απόφαση αλλά αποφασίζεται από την Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στην Ελβετία μία κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ως μη νόμιμο το μπλοκάρισμα πρόσβασης σε ιστοσελίδες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος Swisscom δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εφαρμόσει μπλοκάρισμα πρόσβασης σε ιστοσελίδες που διακινούν ταινίες χωρίς να κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα ή τα δικαιώματα μετάδοσής τους, δίνοντας ένα τέλος στην τριετή δικαστική διαμάχη που είχε ξεκινήσει μία τοπική εταιρεία διανομής ταινιών.

Η Praesens-Film κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης στη χώρα για μία σειρά από ταινίες και απαιτούσε από τη Swisscom να εφαρμόσει μπλοκάρισμα στο downloading και στο streaming ταινιών από συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Σύμφωνα όμως με το σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας «οι δραστηριότητες της Swisscom περιορίζονται στην παροχή πρόσβασης στο παγκόσμιο internet. Οι ταινίες δεν παρέχονται από την Swisscom αλλά από τρίτους που εδρεύουν σε άγνωστες τοποθεσίες εκτός χώρας. Τα τρίτα μέρη που διανέμουν παράνομα ταινίες δεν είναι πελάτες της Swisscom ούτε υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ αυτών και του παρόχου.»

Παρατηρητές της τοπικής αγοράς χαρακτηρίζουν την απόφαση πολύ σημαντική καθώς αναμένεται να αποτελέσει οδηγό και για τους άλλους, μικρότερους παρόχους της χώρας σε αντίστοιχες περιπτώσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ