22.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

ΕΛΤΑ: ψηφιακός μετασχηματισμός με έμπνευση από την Κίνα

Νέα συστήματα διαλογής και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στα πρότυπα της China Post

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Μετά τη ρομποτική διαλογή αντικειμένων που εφαρμόζεται τους τελευταίους τρεις μήνες στο μεγαλύτερο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, με χρήση ακριβώς των ίδιων ρομπότ που χρησιμοποιεί η China Post, η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων παρουσίασε τις νέες επενδύσεις και τις ψηφιακές υπηρεσίες που ετοιμάζεται να προσφέρει στο άμεσο μέλλον.

Το ΕΛΤΑ 2.0 είναι το στρατηγικό σχέδιο που φιλοδοξεί να τοποθετήσει ανταγωνιστικά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην ψηφιακή εποχή και να προσφέρει νέες υπηρεσίες όπως οι παραδόσεις την ίδια μέρα. Η καθολική κάλυψη της επικράτειας με 1.600 σημεία εξυπηρέτησης, οι ταχύτερες διαδικασίες και η πλήρως ψηφιακή λειτουργία αποτελούν στρατηγικούς στόχους για τα ΕΛΤΑ. Το σχέδιο προβλέπει:

ΕΛΤΑ: Ρομποτική διαλογή αντικειμένων

  • Την αναβάθμιση του ρομποτικού συστήματος διαλογής αντικειμένων. Η σημερινή εγκατάσταση των 55 mini robots, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 3.000 αντικειμένων την ώρα, θα επεκταθεί σε 125 robots, τα οποία, πριν το τέλος του έτους, θα μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν 7.000 αντικείμενα την ώρα. Η αναβάθμιση θα προσφέρει δυνατότητα διαχείρισης 165.000 αντικειμένων την ημέρα, υπερπενταπλασιάζοντας τη συνολική ικανότητα διαχείρισης και παρέχοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυνατότητα για παράδοση στον πελάτη ακόμα και την ίδια μέρα. Τα 55 mini robots που ήδη λειτουργούν, συμβάλουν καθοριστικά στην επιτάχυνση μιας παραδοσιακά αρκετά χρονοβόρας διαδικασίας. Σκανάρουν τον ταχυδρομικό κώδικα, ζυγίζουν τα δέματα και – καθοδηγούμενα από αισθητήρες – τα τοποθετούν στους σωστούς ταχυδρομικούς σάκους, με ταχύτητα εξυπηρέτησης 3.000 δεμάτων την ώρα.
  • Την ανάπτυξη του Ψηφιακού Ταχυδρόμου. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών με απεριόριστες δυνατότητες. Οι διανομείς των ΕΛΤΑ εξοπλίζονται με PDA που θα τους δίνουν τη δυνατότητα, πέραν των συμβατικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, να πραγματοποιούν και ανέπαφες συναλλαγές, πληρωμές, εισπράξεις και αντιπαραβολή παραγγελιών και λογαριασμών στην πόρτα του πελάτη. Επιπλέον, οι πελάτες, μέσω των νέων εφαρμογών που φέρνει ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος, θα έχουν real time ενημέρωση για την εξέλιξη της παραγγελίας τους και ειδοποιήσεις για την παραλαβή, με το στίγμα του διανομέα που τους εξυπηρετεί, σε πραγματικό χρόνο.
  • Την ανάπτυξη Smart Lockers συνεχούς λειτουργίας. Στα σημεία αυτά, οι πελάτες θα μπορούν να παραδίδουν ή να παραλαμβάνουν το αντικείμενο, το πακέτο ή την αλληλογραφία τους, 24 ώρες το 24ωρο, κάθε ημέρα του έτους.

ΕΛΤΑ: Ρομποτική διαλογή αντικειμένων

Έχουμε φτάσει στο τέλος της αρχής μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στα ΕΛΤΑ. Προχωρούμε τώρα στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και σε έναν εντελώς νέο οργανισμό με επίκεντρο την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών μέσα από πρωτοποριακές υπηρεσίες. Δημιουργούμε αξία για την Εταιρεία και δείχνουμε το δρόμο για το πώς μία δημόσια επιχείρηση μπορεί να γίνει καινοτόμος, ανταγωνιστική και ταυτόχρονα, οικονομικά υγιής και επιχειρηματικά αποτελεσματική. Διατηρώντας, όμως το κοινωνικό της αποτύπωμα. Η νέα τεχνολογία δεν αντικαθιστά ούτε υποκαθιστά το ανθρώπινο δυναμικό, απλά ενισχύει την ταχύτητα και τις δυνατότητες μας, να πραγματοποιήσουμε το ζητούμενο της ταχείας παράδοσης. Ιδιαίτερα σε συγκυρίες μεγάλου φόρτου, όπως οι γιορτές και τα ορόσημα του ηλεκτρονικού εμπορίου” επεσήμανε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΤΑ.

Από την πρώτη φάση της ρομποτικής διαλογής τα ΕΛΤΑ αναμένουν ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, η οποία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, με την εγκατάσταση της δεύτερης φάσης. Ως απόδειξη του γεγονότος ότι τα ΕΛΤΑ κινούνται πλέον στη σωστή κατεύθυνση, ο επικεφαλής των Ελληνικών Ταχυδρομείων ανέφερε τη συμφωνία με την Amazon, για την διανομή των αντικειμένων που αποστέλλει σε Έλληνες παραλήπτες ή επί ελληνικού εδάφους. “Η εμπιστοσύνη κορυφαίων εταιρειών του παγκόσμιου e-commerce, όπως η Amazon, αλλά και μια σειρά από νέες συμφωνίες που θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα, έχουν δώσει μια διεθνούς επιπέδου ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Παράλληλα, όμως λειτουργούν και ως ένδειξη ότι κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση” σημείωσε ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ