Σύμφωνα με το report του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης διεκδικούνται και επιτυγχάνονται από τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μάλιστα, «ελληνικές περιπτώσεις» όπως των Persado και TaxiBeat αποτελούν πλέον case studies, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος σύμφωνα με το European Startup Monitor που επικαλείται η έρευνα είναι τα εξής:

 • το 57,1% των ιδρυτών των ελληνικών startup είναι ηλικίας από 25 έως 34 ετών
 • το 40% είναι ηλικίας 45 έως 54 ετών
 • η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην έκθεση χωρίς εγγεγραμμένους ιδρυτές άνω των 55 ετών
 • η μέση ηλικία ενός ιδρυτή startup είναι τα 31,7 χρόνια (Ευρωπαϊκός μέσος όρος: 29,9)
 • η μέση ελληνική νεοφυής επιχείρηση είναι «ηλικίας» 1,3 ετών (Ευρωπαϊκός μέσος όρος: 2,4)
 • η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό νεοσύστατων επιχειρήσεων σε φάση ανάπτυξης (8,6% έναντι 23,7% στην Ευρώπη)

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ιδρυτών δημιούργησε την εταιρεία στη χώρα διαμονής τους (79%), ενώ στην Ελλάδα το 75% των ιδρυτών προέρχονται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών ιδρυτών ανέρχεται στο 28,4%, αρκετά υψηλότερο ποσοστό από αυτό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.


Ενώ υπάρχουν κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις που λειτουργούν σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας (Πάτρα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα κλπ), οι εταιρείες ξεκινούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα κατά κύριο λόγο από την Αθήνα, όπου βρίσκεται και η πλειονότητα των συνεργατικών χώρων, των «φυτωρίων» και των «επιταχυντών».

Σύμφωνα όμως με το δείκτη European Digital City Index (EDCi), η Αθήνα βρίσκεται στην 56η θέση ανάμεσα σε 60 πόλεις, με ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες στην ψηφιακή υποδομή, την επιχειρηματική κουλτούρα και τις συνθήκες της αγοράς. Όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η Αθήνα κατατάσσεται 53η και όταν πρόκειται για τη χρηματοδότηση πρώιμων σταδίων, παίρνει την τελευταία, 60η θέση.

Το 42,3% των ελληνικών startups χρηματοδοτούνται κυρίως από τις αποταμιεύσεις του ίδιου του ιδρυτή, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, μετά από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, μόνο το 36% των ελληνικών startups έχει λάβει εξωτερικό κεφάλαιο, το οποίο ανήλθε στις περισσότερες περιπτώσεις στα 25-50 χιλιάδες ευρώ.

 • οι περισσότερες από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις της Ελλάδας δραστηριοποιούνται στον τομέα Βιομηχανική Τεχνολογία/Παραγωγή Hardware (17,1%)
 • περισσότερο από το ήμισυ των ελληνικών επιχειρήσεων δημιουργεί έσοδα στην εγχώρια αγορά (52,8% – 32,1% στην Ευρώπη και 15,1% παγκοσμίως)
 • οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξεκινούν κατά μέσο όρο με 12 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυτών
 • στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε μόλις 5,5 εργαζόμενους
 • οι ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να προσλάβουν 2,6 εργαζόμενους εντός των επόμενων 12 μηνών (Ευρωπαϊκός μέσος όρος: 5,8)

Ως προς τα κεφάλαια:

 • από το 2013 έως το 2016 περίπου €55 εκατ. διοχετεύθηκαν σε τέσσερα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της πρωτοβουλίας JEREMIE του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF)
 • Συνολικά, €72 εκατ. επενδύθηκαν σε περισσότερες από 60 εταιρείες στην Ελλάδα

Από το 2014 και μετά παρατηρούνται τα πρώτα «exits» για ελληνικές startups, τα οποία από τότε ακολουθούν αυξητική πορεία.

Η μελέτη, καταλήγει:

“Με την ενεργοποίηση από το 2018 του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), της νέας επενδυτικής πλατφόρμας, €260 εκατ. θα διοχετευθούν στην ελληνική αγορά (200 εκατ. από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων), δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα”.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.
ΣΧΟΛΙΑ