12.1 C
Athens
Πέμπτη, 04 Μαρ 2021
BUSINESS Ελληνικά διαμαντάκια λάμπουν στην παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας

Ελληνικά διαμαντάκια λάμπουν στην παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας

Η Αθήνα κεντρίζει το ενδιαφέρον των παραγόντων του διεθνούς τεχνολογικού επιχειρείν

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτάΟι Κροίσοι γίνονται στην κρίση” είχε πει ένας από τους γνωστότερους και πιο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, από αυτούς που μεγαλούργησαν στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και μετά. Άλλωστε η οικογένειά του και ο ίδιος είχαν επιβιώσει μέσα από τρεις μεγάλες κρίσεις: τον πόλεμο στη Μικρά Ασία τη δεκαετία του 1920, το διωγμό τους αργότερα και την προσφυγιά στην Αλεξάνδρεια και το δεύτερο διωγμό τους από την ξενοφοβική Αίγυπτο του Νάσερ και τη μετοίκηση στην Ελλάδα.

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για τις ευκαιρίες που έχει γεννήσει η οικονομική κρίση στη νεότερη Ελλάδα, τις προτροπές διαφόρων, ειδικών και μη, να εξάγουμε ακόμα περισσότερα αγγούρια, καρπούζια και ελιές γιατί ο δικός μας ήλιος τα κάνει καλύτερα και έχουμε δει να ανοίγουν (και να κλείνουν) χιλιάδες φούρνοι, καφέ και καταστήματα γρήγορου φαγητού. Μήπως όμως η επιτυχημένη συνταγή είναι εντελώς διαφορετική και έχει προσαρμοστεί απόλυτα στις ανάγκες της εποχής;

Η περίπτωση της Beat έγινε ιδιαίτερα γνωστή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη περίπου πριν ένα χρόνο, όταν η ελληνική επιχείρηση αγοράστηκε από τον όμιλο Daimler και οι μέτοχοί της έγιναν πλουσιότεροι κατά €43 εκατ. Η πιο άρτια εφαρμογή εύρεσης ταξί γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Αθήνα και άνοιξε τα φτερά της για τον υπόλοιπο κόσμο. Η Workable είναι περισσότερο γνωστή μεταξύ των επαγγελματιών που ασχολούνται με τη διοίκηση των ανθρώπινων πόρων οι οποίοι θεωρούν το λογισμικό της το καλύτερο που έχει φτιαχτεί μέχρι σήμερα για αυτή τη δουλειά. Η ιδέα γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου στήθηκε και η επιχείρηση που αργότερα μετακόμισε την έδρα της στη Βοστόνη και το εξειδικευμένο λογισμικό Workable έχει εγκατασταθεί σε περίπου 7.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Επίσης αξιοσημείωτες είναι οι περιπτώσεις των Innoetics που πουλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Samsung και BugSense που αγοράστηκε το 2013 από τη Splunk έναντι δεκάδων εκατ ευρώ.

Έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω μερικές από τις πολλές επιχειρήσεις τεχνολογίας που στήθηκαν στην Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και πιστεύουμε ότι κάποια μέρα θα μεγαλουργήσουν ή – στη χειρότερη – θα πουλήσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους. Ας τις δούμε:

Blendo

Πλατφόρμα IaaS (integration-as-a-service) που συγκεντρώνει τα δεδομένα του πελάτη από διάφορα σημεία στο σύννεφο και τα ενοποιεί σε μία ενιαία βάση στο δικό του διακομιστή σύννεφου. Η όλη διαδικασία εκτελείται πολύ γρήγορα, χωρίς τη χρήση κώδικα. Η Blendo έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το ύψος της χρηματοδότησης που έχει λάβει. Παρόλο που το μοντέλο εργασίας της διαμορφώθηκε στη θερμοκοιτίδα καινοτομίας Elevator στο Τελ Αβίβ, η Blendo χρησιμοποιεί την Αθήνα σαν ορμητήριο για την παγκόσμια ανάπτυξή της.

ContactPigeon

Σχεδιάζει και αναπτύσσει ψηφιακά εργαλεία marketing που απευθύνονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η ContactPigeon αυτοματοποιεί δεδομένα και καμπάνιες ώστε να μάθουν καλύτερα οι εταιρείες τους πελάτες τους. Έχει δεχτεί άγνωστο ύψος χρηματοδότησης από ιδιώτες επενδυτές και έχει γραφεία σε Ελλάδα και ΗΠΑ και πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων.

Kinems

Ασχολείται με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών παιχνιδιών για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η Kinems χρησιμοποιεί την τεχνολογία Kinect σε βιντεοπαιχνίδια τα οποία βασίζονται σε θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον αυτισμό, τη δυσλεξία και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Έχει κερδίσει μέχρι τώρα την επίσημη υποστήριξη της Microsoft και κάποιες μικρές χρηματοδοτήσεις.

Persado

Δημιουργεί εφαρμογές ψηφιακού marketing που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. H Persado έχει αντλήσει μέχρι τώρα πάνω από €65 εκατ από επενδυτές, μεταξύ των οποίων είναι και η Goldman Sachs. Εξακολουθεί να διατηρεί την έδρα της στην Αθήνα.

Pollfish

Ψηφιακή πλατφόρμα δημιουργίας ερευνών αγοράς, περισσότερο για καταναλωτικά προϊόντα και προϊόντα. Η πλατφόρμα της Pollfish χρησιμοποιεί το Internet για να ερευνήσει τις συνήθειες 430.000.000 καταναλωτών και να ολοκληρώσει την έρευνα μέσα σε λίγες ώρες. Έχει αντλήσει κεφάλαια €5 εκατ και εκτός από την έδρα της στην Αθήνα, διατηρεί και γραφεία στη Νέα Υόρκη.

Resin.io

Ειδικεύεται στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για προγραμματιστές Linux που ασχολούνται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Ξεκίνησε από την Αθήνα, μεταφέρθηκε για λίγο στο Λονδίνο και τώρα εδρεύει στο Seattle. Η Resin.io έχει καταφέρει να αντλήσει χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου €15 εκατ.

Saphetor

Αναπτύσσει τεχνολογίες ανάλυσης του ανθρώπινου γονιδιώματος. Οι τεχνολογίες της Saphetor χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και τη στοχευμένη θεραπεία σοβαρών ασθενειών και την οργάνωση κλινικών δοκιμών. Ξεκίνησε από την Ελλάδα και αργότερα μετέφερε την έδρα της στη Λωζάνη της Ελβετίας όπου και βρήκε χρηματοδότηση περίπου €1 εκατ.

Transifex

Δημιουργεί λογισμικό σύννεφου αυτόματης μετάφρασης ψηφιακού περιεχομένου για γρήγορη μετάφραση εφαρμογών και websites σε πολλές γλώσσες. Η transifex.io έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια χρηματοδότησης περίπου €7 εκατ και έχει ανοίξει γραφεία στο Menlo Park της California.

reEmbed

Το Vidpulse είναι πλατφόρμα που αναλύει, καταγράφει και συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των καταναλωτών βάσει των βίντεο που παρακολουθούν στο Internet. Η reEmbed έχει σχεδιάσει ένα σύγχρονο και καινοτόμο εργαλείο marketing που χρησιμοποιείται από πολλά μεγάλα μέσα όπως τα CNN, το NBA και το Spotify. Έχει δεχθεί άγνωστο ύψος χρηματοδότησης και η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Ζημιά στην όραση οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη

Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει την όραση του να έχει χαμηλώσει στη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με...

Ιστορικό υψηλό για την ισοτιμία του Bitcoin

Aνήμερα των δωδέκατων γενεθλίων του, το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα Bitcoin έσπασε κάθε ρεκόρ. Η πορεία της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου υπήρξε σταθερά...

Σχετικάάρθρα