Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 3, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, από το διαστημικό κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Ο Hellas Sat 3 θα καταλάβει τις τροχιακές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις 39 μοίρες Ανατολικά και θα αντικαταστήσει τον Hellas Sat 2.

Αναμένουμε ο δορυφόρος να τεθεί στην τελική γεωστατική τροχιά του σε περίπου πέντε ημέρες.

Σκοπό του project, πέρα της αντικατάστασης του Hellas Sat 2, αποτελεί η παροχή καινοτόμων δορυφορικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Επιπροσθέτως, ο Hellas Sat 3 διαθέτει 47 αναμεταδότες Ku-Band και σε συνεργασία με την Inmarsat, θα παρέχει τηλεφωνία και πρόσβαση στο διαδίκτυο στα αεροπλάνα που πετούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτοξεύτηκε από τη γαλλική ARIANESPACE και αποτελεί επένδυση 150 εκατομμυρίων ευρώ. Η Hellas Sat ανήκει στην ArabSat, mainstream πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η οποία και εξαγόρασε την Hellas Sat από τον ΟΤΕ, το 2013.

Ο Κος Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, χαρακτήρισε ως «σημαντικό επίτευγμα» την κατασκευή και εκτόξευση του νέου δορυφόρου, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον Κο Πρωτοπαπά είναι και «ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός  – πολύπλοκος τεχνικά – τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, που κατασκευάστηκε εντός του προβλεπόμενου χρόνου».

Ας απολαύσουμε όμως, το video της εκτόξευσης:

 

ΣΧΟΛΙΑ