Ο Anton Nossik, δημοσιογράφος, blogger και επιχειρηματίας, έφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών, από καρδιακή προσβολή. Ο Nossik, γνωστός και σαν ο Νονός του ρωσικού internet, συμμετείχε στην ίδρυση και διοίκηση των μεγαλύτερων ψηφιακών εκδόσεων της Ρωσίας. Η είδηση του θανάτου του διαδόθηκε γρήγορα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκάλεσε σοκ στη ρωσική διαδικτυακή κοινότητα. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι ερευνάται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

Anton Nossik

Ο Nossik όσο ζούσε υποστήριζε με σθένος την άποψη ότι το internet είναι μία “νησίδα ελευθερίας” και ότι πρέπει να παραμείνει έτσι παρά τις διάφορες προσπάθειες περιορισμού. Υπήρξε εκδότης των Gazeta.ru, News.ru και Lenta.ru, είχε διπλή υπηκοότητα (ρωσική & ισραηλινή) και είχε καταδικάσει ανοιχτά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να ελέγξει επίσημα το internet.

Ο Anton Nossik σε δικαστήριο της Μόσχας στις 04.10.2016, κατηγορούμενος για δημοσίευση εξτρεμιστικού υλικού στο internet

Οι θέσεις του Nossik ήταν ακραίες και πολλές φορές αμφιλεγόμενες. Υπερασπίστηκε μέλη των Pussy Riots που είχαν φυλακιστεί για παράσταση που έκαναν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας, όπου κατέκριναν την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν. Του είχε επιβληθεί πρόστιμο για αρθρογραφία σχετική με την υποστήριξη της Ρωσίας στον πρόεδρο Άσαντ της Συρίας. Αργότερα είχε γράψει ότι χαιρετίζει τους βομβαρδισμούς στη Συρία και ότι η χώρα πρέπει να σβηστεί από το χάρτη επειδή μοιάζει με τη ναζιστική Γερμανία και βλάπτει τα συμφέροντα του Ισραήλ.

“Το όραμα του Nossik δημιούργησε τα ρωσικά ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και ακόμα και σήμερα όλα τα μεγάλα συγκροτήματα της Ρωσίας βασίζονται σε εκείνο το όραμα” έγραψε ο Maxim Kononenko στο Lenta.ru.

ΣΧΟΛΙΑ