26.6 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Εφαρμογή ζωντανεύει τα όνειρα

Το Dormio σχεδιάστηκε στο ΜΙΤ για να επαναφέρει δημιουργικές μνήμες από τον ύπνο σας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι υπναγωγικές ψευδαισθήσεις είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν περνάμε από την εγρήγορση στο ύπνο. Είναι εκείνη η φάση που, χωρίς να έχουμε αποκοιμηθεί εντελώς, δεν έχουμε σαφή αίσθηση του χώρου και του χρόνου, βλέπουμε όμως κάτι σαν όραμα ή όνειρο ή απεικόνιση μίας ιστορίας που πολλές φορές μοιάζει πολύ “ζωντανή”. Σχεδόν πάντα, ακολουθεί η κατάσταση του ύπνου οπότε δεν μπορούμε να θυμηθούμε πολλά πράγματα από την προηγούμενη ενδιάμεση κατάσταση.

Πολλές διάνοιες, όπως οι Nikola Tesla και Salvador Dali,  θεωρούσαν ότι στο στάδιο ακριβώς πριν τον ύπνο, στην κατάσταση REM, ο εγκέφαλος βρίσκεται σε δημιουργική υπερδιέγερση και προσπάθησαν να απομονώσουν και να θυμηθούν αυτά που αισθάνονταν. Κάποιοι άλλοι πειραματίστηκαν κρατώντας μία μεταλλική μπίλια στο χέρι τους, η οποία θα έπεφτε μόλις τους έπαιρνε ο ύπνος και θα ξυπνούσαν για να καταγράψουν την εμπειρία των υπναγωγικών ψευδαισθήσεων, πριν πέσουν σε βαθύ ύπνο και την ξεχάσουν.

Ερευνητές από το ΜΙΤ σκέφτηκαν ότι η κατάσταση των υπναγωγικών ψευδαισθήσεων αξίζει να μελετηθεί σε βάθος και σχεδίασαν το Dormio για να διαπιστώσουν αν όντως πρόκειται για μία δημιουργική λειτουργία του εγκεφάλου ή απλά για λανθασμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Βασικό ζητούμενο είναι η χρονική επιμήκυνση της κατάστασης REM και το ξύπνημα ακριβώς πριν μπούμε σε κατάσταση ύπνου.

Το Dormio χρησιμοποιεί ένα σύστημα αισθητήρων – κάτι σαν ηλεκτρονικό γάντι – ώστε να μετράει τις διακυμάνσεις στον καρδιακό παλμό, την αγωγιμότητα του δέρματος και τον μυϊκό τόνο για να εντοπίζει ακριβώς τη στιγμή που μπαίνουμε στη φάση του ύπνου. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή παράγεται ειδικός ήχος μέσω συνδεδεμένου κινητού ή ρομπότ που μας επαναφέρει στη φάση των υπναγωγικών ψευδαισθήσεων χωρίς να μας ξυπνήσει. Το ρομπότ επίσης αρχίζει να μας μιλάει, να κάνει διάφορες ερωτήσεις και να καταγράφει τις απαντήσεις μας ώστε να τις ακούσουμε όταν ξυπνήσουμε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Dormio μπορεί να μας επαναφέρει στη διαδικασία των υπναγωγικών ψευδαισθήσεων ώστε να καταγράψει ακόμα περισσότερα στοιχεία.

Αν και ο στόχος των ερευνητών του ΜΙΤ είναι να κυκλοφορήσει κάποτε το Dormio με τη μορφή εμπορικού προϊόντος, για την ώρα πρόκειται για λογισμικό ανοιχτού κώδικα που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το GitHub. Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης λεπτομερείς οδηγίες για την κατασκευή του κυκλώματος και την ανάπτυξη της εφαρμογής των βιολογικών μετρήσεων.

Ευάγγελος Αργυρός
Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ