21.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης προβλέπει την εμφάνιση Alzheimer

Το καινοτόμο σύστημα ανέπτυξαν από κοινού οι Pfizer και IBM

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Ιατρική γίνεται ολοένα και περισσότερο ενεργό κομμάτι της περίθαλψης των ασθενών. Η Νευρολογία και ειδικότερα η μελέτη γύρω από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Alzheimer, είναι ένας από τους τομείς που εξελίσσονται συνεχώς με την εφαρμογή ψηφιακών καινοτομιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μακροχρόνιες έρευνες σχετικά με την άνοια και τους ασθενείς που πάσχουν από αυτή και μία αντίστοιχη έρευνα, με βασικό άξονα την πρόβλεψη της εκδήλωσης του Alzheimer, ολοκληρώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Στα πλαίσια της έρευνας, οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να αναλύσουν προφορικά φωτογραφίες που τους δίνονται, με ένα ψηφιακό σύστημα να αναλύει στη συνέχεια τα φωνητικά δείγματά τους.

Για την έρευνα συνεργάστηκαν οι εταιρείες Pfizer και IBM με σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος πρόβλεψης της εμφάνισης του Alzheimer με χρήση Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (NLP). Το σύστημα αυτό μπορεί να προβλέψει, μέχρι και επτά χρόνια νωρίτερα από έναν ιατρό, τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Alzheimer, με ποσοστό ακρίβειας κοντά στο 70%. Μάλιστα, η νόσος Alzheimer αρχίζει να δρα στον εγκέφαλο μέχρι και 15 χρόνια πριν την πλήρη εκδήλωσή της, προκαλώντας μόνιμες βλάβες.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτές οι βλάβες έχουν άμεση επίδραση στην αντίληψη που έχουν οι μέλλοντες ασθενείς για την Τέχνη και την ικανότητά τους να την εξηγήσουν. Μια έγκαιρη πρόβλεψη θα μπορούσε να εξασφαλίσει όχι μόνο καλύτερη προετοιμασία του ίδιου του ασθενούς για τις νέες συνθήκες ζωής που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, αλλά και πιθανώς μια αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Στη διάρκεια της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν – μεταξύ άλλων – φωνητικά δείγματα από το Αμερικανικό πρότζεκτ The Framinghram Heart Study, όπου ερευνήθηκαν 5.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους από το 1948 και μετά. Όσον αφορά την ηθική πλευρά του εγχειρήματος, ο Ajay Royyuru, Αντιπρόεδρος της IBM, επεσήμανε ότι όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν τη συγκατάθεση τους για να συλλεχθούν δεδομένα σχετικά με την ιατρική τους κατάσταση, με σκοπό τη χρήση τους στη συγκεκριμένη έρευνα. Τέλος, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης ψηφιακών μέσων Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) στη διαδικασία της πρόληψης και της θεραπείας, όχι αντικαθιστώντας το ιατρικό προσωπικό αλλά λειτουργώντας επικουρικά, ως εργαλείο του ιατρού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ