⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάΑπό τις 3 Ιουνίου του 2018 τίθεται σε εφαρμογή η νέα διαδικασία ακύρωσης αιτημάτων φορητότητας. Πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΤΤ θα θέλαμε να τονίσουμε μία σοβαρή αλλαγή που επί της ουσίας καταργεί το σύστημα των αντιπροσφορών των τμημάτων winback και savedesk.
Με την ισχύουσα διαδικασία, εάν κάποιος κάνει αίτημα φορητότητας, αυτό καταχωρείται άμεσα από το “νέο” πάροχό του στο σύστημα. Ο “παλιός” πάροχος “το βλέπει” και επιστρέφει με νέα προσφορά (την οποία δεν ήταν πρωτύτερα σε “θέση” να κάνει).
Με τη νέα διαδικασία, ο “νέος” πάροχος δεν θα καταχωρεί το αίτημα φορητότητας στο σύστημα πριν το πέρας των 14 ημερών. Πιο απλά, ο “παλιός” πάροχος, θα “δει” το αίτημα στο σύστημα, όταν ο πελάτης δεν θα έχει πια δικαίωμα υπαναχώρησης, ακόμα και αν λάβει καλύτερη προσφορά.
Εκτιμάμε πως ο “παλιός” πάροχος δεν θα μπορεί να στηρίζεται στο λόγο του πελάτη πως έχει καλύτερη προσφορά από το “νέο” πάροχο.
Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΤΤ:
Βελτιώσεις στη διαδικασία ακύρωσης αιτημάτων φορητότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, αποφάσισε με την Απόφασή της ΑΠ.: 837/2/30-11-2017 να εισάγει η ΕΕΤΤ θέτοντας τον καταναλωτή στο επίκεντρο της διαδικασίας. Η ακύρωση αιτήματος φορητότητας αριθμών ευθυγραμμίζεται πλήρως με την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης που διαθέτουν οι συνδρομητές στις συμβάσεις από απόσταση ή εκτός εμπορικού καταστήματος, όπως ορίζει η νομοθεσία περί προστασίας του καταναλωτή.
Με τη νέα διαδικασία που θα εφαρμοστεί από τις 3 Ιουνίου του 2018 ο συνδρομητής διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα ακύρωσης της αίτησης φορητότητας εντός προθεσμίας 14 ημερολογιακών ημερών από τη σύναψη της σύμβασης μόνον εάν αυτή έγινε από απόσταση ή εκτός εμπορικού καταστήματος (π.χ. τηλεφωνικά). Στο διάστημα αυτό των 14 ημερών η αίτηση φορητότητας δεν προωθείται προς υλοποίηση και ο συνδρομητής έχει το χρονικό περιθώριο να υπαναχωρήσει αζημίως χωρίς να παρέχει καμία εξήγηση των λόγων που τον οδήγησαν στην υπαναχώρηση.
Για τη διευκόλυνση της υποβολής αιτημάτων ακύρωσης όλοι οι πάροχοι με περισσότερους από 50.000 συνδρομητές θα έχουν την υποχρέωση να παρέχουν τη δυνατότητα υποβολής μέσω τηλεφωνικής κλήσης σε αυτοματοποιημένο σύστημα IVR (Interactive Voice Response).
Η λήψη της ανωτέρω Απόφασης έγινε σε συνέχεια σχετικής δημόσιας διαβούλευσης που είχε διεξάγει η ΕΕΤΤ στο διάστημα από 27 Ιουλίου μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2017.
Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.