30.2 C
Athens
Δευτέρα, 28 Σεπ 2020
ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΕΛΛΑΚ: Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο κινδυνεύει

ΕΕΛΛΑΚ: Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο κινδυνεύει

-

Ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους κινδύνους που προκύπτουν από διάφορες προσφορές παρόχων κινητής τηλεφωνίας, στις οποίες παρέχεται πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ή ιστοτόπους.

Η περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο – σύμφωνα με την ανακοίνωση – προβάλει / παρέχει μόνο μία κουτσουρεμένη εκδοχή του Διαδικτύου και κατ’ επέκταση, πλήττεται η ουδετερότητα του διαδικτύου.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση

Επίσημη ανακοίνωση ΕΕΛΛΑΚ

Τους τελευταίους μήνες, κυκλοφορούν διάφορες προσφορές από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που διαφημίζουν ότι προσφέρουν «απεριόριστη» πρόσβαση σε δημοφιλείς ιστότοπους με την αγορά μιας υπηρεσίας χαμηλού κόστους, δημιουργώντας στην ουσία ένα περιφραγμένο διαδίκτυο για  «φτωχούς». Τέτοια πακέτα περιορισμένης πρόσβασης δημιουργούν μια κουτσουρεμένη εκδοχή του Διαδικτύου και ουσιαστικά ισοδυναμούν με έναν εφιάλτη για την ουδετερότητα στο διαδίκτυο.

Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο περιλαμβάνει τρεις θεμελιώδεις άξονες. Πρώτον, όλα τα σημεία του διαδικτύου είναι δυνατό να συνδέονται με όλα τα υπόλοιπα. Δεύτερον, όλοι οι πάροχοι οφείλουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες για την επικοινωνία και μεταφορά δεδομένων από σημείο σε σημείο. Τρίτον, σε θέματα καινοτομίας δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους παρακώλυση από κανέναν, άτομο ή φορέα. Η εφαρμογή των παραπάνω είναι θεμελιώδης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη και η καινοτομία στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), αλλά και για την περιφρούρηση των βασικών αξιών του διαδικτύου: της δημοκρατίας και της ελευθερίας της επικοινωνίας.

Τέτοιες υπηρεσίες φθηνής αλλά περιορισμένης πρόσβασης στο διαδίκτυο,  είναι επιζήμιες για την ελευθερία επιλογής των χρηστών, και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το μόνο που κάνουν είναι να βοηθούν τις μεγάλες εταιρείες να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους στην αγορά και να εξοντώσουν τον ανταγωνισμό. Αντί να πωλούν απλώς πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι πάροχοι διαδικτύου επιδιώκουν όλο και περισσότερο να σας πωλήσουν απευθείας online περιεχόμενο, εφαρμογές και υπηρεσίες που παρέχονται είτε από τους ίδιους είτε από συνεργάτες τους. Μπαίνοντας στη μέση ως μεσάζοντες, οι πάροχοι διαδικτύου θέλουν να πληρωθούν δύο φορές. Πρώτον, οι χρήστες πληρώνουν τους πάροχους διαδικτύου για τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο. Δεύτερον, οι πάροχοι περιεχομένου, υπηρεσιών και εφαρμογών τους πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στη βάση πελατών τους, στην οποία συμπεριλαμβάνεστε και εσείς.

Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, για την ανάπτυξη του διαδικτύου στο μέλλον. Αφορά την αρχή ότι όλη η κυκλοφορία στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται με ίσους όρους, ανεξάρτητα από τον τύπο του περιεχομένου ή τις πλατφόρμες που εμπλέκονται.

Για τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών -ΕΕΛΛΑΚ, η ουδετερότητα στο διαδίκτυο πρέπει να προστατευθεί γιατί είναι αυτή που εξασφαλίζει τη διαδικτυακή ελευθερία προσπέλασης και διανομής των πληροφοριών. Αυτή η θεμελιώδης αρχή διασφαλίζει τον ανοικτό, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και πολυμορφικό χαρακτήρα του διαδικτύου.

Η παράκαμψη της ουδετερότητας στο διαδίκτυο μέσω «προσφορών» και συνεργασιών με συγκεκριμένες πλατφόρμες, σηματοδοτεί και το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας ενάντια στις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το διαδίκτυο. 

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών καλεί όλους τους πολίτες, να συμμετάσχουν ενεργά στην διαβούλευση της ΕΕΤΤ,  τονίζοντας την σημασία της προστασίας της ουδετερότητας του διαδικτύου από τέτοιες πρακτικές.

NewsDeskhttp://www.tecky.eu
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Sennder γίνεται ο μεγαλύτερος ψηφιακός πάροχος υπηρεσιών logistics

Το 2015 μία νεοφυής επιχείρηση με έδρα το Βερολίνο ξεκίνησε την προσπάθεια της να φέρει τον κλάδο της οδικής διαμεταφοράς (road freight forwarding) της...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφεύγει κατά της Apple και της Ιρλανδίας

Τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η Ιρλανδία πήρε μέτρα που ευνόησαν την κερδοφορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Apple στην Ευρωπαϊκή...

Ιπτάμενη κάμερα μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το εσωτερικό του σπιτιού

Η νέα κάμερα ασφαλείας της Ring (θυγατρικής εταιρείας της Amazon) που παρουσιάστηκε χθες είναι ιπτάμενη, ονομάζεται Always Home Cam και ουσιαστικά είναι ένα μικρό...

Ξεκινά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που ιδρύθηκε από τη Cisco στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί στο κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων που παραχώρησε...

Προστίθεται νέα πλατφόρμα για τα μέτρα τοπικής εμβέλειας στο covid19.gov.gr

Κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την προσθήκη στο...

Έξυπνα γυαλιά: Facebook και Ray-Ban ενώνουν τις δυνάμεις τους

Άλλοι δύο κολοσσοί ανακοίνωσαν την ένταξή τους στη βιομηχανία των έξυπνων γυαλιών. Το βράδυ της Τετάρτης στο Facebook Connect, το ετήσιο συνέδριο του Facebook,...

Σχετικάάρθρα