21 C
Athens
Πέμπτη, 13 Μαΐ 2021
ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΕΛΛΑΚ: Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο κινδυνεύει

ΕΕΛΛΑΚ: Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο κινδυνεύει

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους κινδύνους που προκύπτουν από διάφορες προσφορές παρόχων κινητής τηλεφωνίας, στις οποίες παρέχεται πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ή ιστοτόπους.

Η περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο – σύμφωνα με την ανακοίνωση – προβάλει / παρέχει μόνο μία κουτσουρεμένη εκδοχή του Διαδικτύου και κατ’ επέκταση, πλήττεται η ουδετερότητα του διαδικτύου.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση

Επίσημη ανακοίνωση ΕΕΛΛΑΚ

Τους τελευταίους μήνες, κυκλοφορούν διάφορες προσφορές από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που διαφημίζουν ότι προσφέρουν «απεριόριστη» πρόσβαση σε δημοφιλείς ιστότοπους με την αγορά μιας υπηρεσίας χαμηλού κόστους, δημιουργώντας στην ουσία ένα περιφραγμένο διαδίκτυο για  «φτωχούς». Τέτοια πακέτα περιορισμένης πρόσβασης δημιουργούν μια κουτσουρεμένη εκδοχή του Διαδικτύου και ουσιαστικά ισοδυναμούν με έναν εφιάλτη για την ουδετερότητα στο διαδίκτυο.

Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο περιλαμβάνει τρεις θεμελιώδεις άξονες. Πρώτον, όλα τα σημεία του διαδικτύου είναι δυνατό να συνδέονται με όλα τα υπόλοιπα. Δεύτερον, όλοι οι πάροχοι οφείλουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες για την επικοινωνία και μεταφορά δεδομένων από σημείο σε σημείο. Τρίτον, σε θέματα καινοτομίας δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους παρακώλυση από κανέναν, άτομο ή φορέα. Η εφαρμογή των παραπάνω είναι θεμελιώδης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη και η καινοτομία στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), αλλά και για την περιφρούρηση των βασικών αξιών του διαδικτύου: της δημοκρατίας και της ελευθερίας της επικοινωνίας.

Τέτοιες υπηρεσίες φθηνής αλλά περιορισμένης πρόσβασης στο διαδίκτυο,  είναι επιζήμιες για την ελευθερία επιλογής των χρηστών, και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το μόνο που κάνουν είναι να βοηθούν τις μεγάλες εταιρείες να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους στην αγορά και να εξοντώσουν τον ανταγωνισμό. Αντί να πωλούν απλώς πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι πάροχοι διαδικτύου επιδιώκουν όλο και περισσότερο να σας πωλήσουν απευθείας online περιεχόμενο, εφαρμογές και υπηρεσίες που παρέχονται είτε από τους ίδιους είτε από συνεργάτες τους. Μπαίνοντας στη μέση ως μεσάζοντες, οι πάροχοι διαδικτύου θέλουν να πληρωθούν δύο φορές. Πρώτον, οι χρήστες πληρώνουν τους πάροχους διαδικτύου για τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο. Δεύτερον, οι πάροχοι περιεχομένου, υπηρεσιών και εφαρμογών τους πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στη βάση πελατών τους, στην οποία συμπεριλαμβάνεστε και εσείς.

Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, για την ανάπτυξη του διαδικτύου στο μέλλον. Αφορά την αρχή ότι όλη η κυκλοφορία στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται με ίσους όρους, ανεξάρτητα από τον τύπο του περιεχομένου ή τις πλατφόρμες που εμπλέκονται.

Για τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών -ΕΕΛΛΑΚ, η ουδετερότητα στο διαδίκτυο πρέπει να προστατευθεί γιατί είναι αυτή που εξασφαλίζει τη διαδικτυακή ελευθερία προσπέλασης και διανομής των πληροφοριών. Αυτή η θεμελιώδης αρχή διασφαλίζει τον ανοικτό, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και πολυμορφικό χαρακτήρα του διαδικτύου.

Η παράκαμψη της ουδετερότητας στο διαδίκτυο μέσω «προσφορών» και συνεργασιών με συγκεκριμένες πλατφόρμες, σηματοδοτεί και το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας ενάντια στις αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το διαδίκτυο. 

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών καλεί όλους τους πολίτες, να συμμετάσχουν ενεργά στην διαβούλευση της ΕΕΤΤ,  τονίζοντας την σημασία της προστασίας της ουδετερότητας του διαδικτύου από τέτοιες πρακτικές.

NewsDeskhttp://www.tecky.eu
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δωρεάν ψηφιακή προβολή τουριστικών επιχειρήσεων

Ανοιχτή πρόσκληση για δωρεάν προβολή στο VisitGreece App,  απευθύνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κος Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του...

Υπογράφηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με...

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Σχετικάάρθρα