Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε χθες στο Ταλλίν της Εσθονίας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αυξήσει από το 2018 τη φορολογία των Facebook, Google και άλλων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.


Ο σχεδιασμός έχει στόχο να μαζέψει η ΕΕ περισσότερα χρήματα από τη φορολόγηση κυρίως αμερικανικών ομίλων που διατηρούν επιχειρήσεις στο έδαφός της. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Juncker για το νέο τρόπο φορολόγησης των ξένων “ψηφιακών” εταιρειών που θα ισχύσει από το 2018, ο φόρος θα υπολογίζεται σαν ποσοστό επί των πωλήσεων της επιχείρησης και αυτό το ποσοστό θα είναι ίδιο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ενώ τώρα, ο φόρος είναι ποσοστό επί των κερδών της επιχείρησης και αυτό το ποσοστό διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Κύριος εμπνευστής του νέου τρόπου φορολόγησης θεωρείται ότι είναι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ο οποίος έχει βρει θερμούς υποστηρικτές για αυτή την κίνηση σε ισχυρούς κύκλους της Γερμανικής πολιτικής σκηνής. Ο Macron πίεσε για την ανάδειξη του θέματος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ταλλίν και ελπίζει ότι θα πάρει τη δέσμευση των υπουργών οικονομικών στο επόμενο Eurogroup του Δεκεμβρίου ώστε να υπάρξει υλοποίηση του σχεδίου μέσα στο 2018.

Εκτός από τη Γερμανία, υπάρχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συντάσσονται με τη Γαλλία σε μία ακόμα προσπάθεια ελέγχου των κολοσσών που προέρχονται περισσότερο από τη Silicon Valley. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η γενική άποψη που επικρατεί μεταξύ των ευρωπαίων ψηφοφόρων ότι, φορολογικά τουλάχιστον, εταιρείες όπως οι Apple, Facebook, Google και Amazon κάνουν ό,τι θέλουν στην Ευρώπη. Από την άλλη, υπάρχουν αντιδράσεις από μικρές χώρες, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, που μέχρι τώρα λειτουργούν εν μέρει σαν φορολογικό καταφύγιο των ψηφιακών κολοσσών και έχουν στηρίξει μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων στο έδαφός τους..
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Mair έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πάρει δέσμευση υποστήριξης του νέου φορολογικού νόμου από τους συναδέλφους του σε Αυστρία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία. Αυτό που τονίζει σε κάθε περίσταση η Γαλλική πλευρά είναι ότι πρέπει να αρθεί το καθεστώς που υπάρχει τώρα στην Ευρώπη, όπου οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φορολογούνται ανελέητα ενώ οι αντίστοιχες από την Αμερική και την Ασία φοροδιαφεύγουν συστηματικά.