Από το 2008 έως σήμερα

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2008. Η Apple, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του iPhone 3G και του λειτουργικού συστήματος iPhone OS 2, λανσάρισε το App Store και άλλαξε για πάντα (και) τον κυρίως τρόπο που κατεβάζουμε εφαρμογές.

Αν και στην αρχή υπήρχαν διαθέσιμες μόνο 500 εφαρμογές, η Apple ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Εξάλλου, το είχε ξανακάνει με το iTunes. Το μοντέλο «λίγα από πολλούς» είχε ξεκινήσει από το iTunes και είχε ξελασπώσει τις δισκογραφικές που έως τότε (βασικά και σήμερα) νόμιζαν πως οι μειωμένες πωλήσεις ήταν αποτέλεσμα της πειρατείας.

Για πρώτη φορά, από ένα σημείο, οι χρήστες μπορούσαν να κατεβάσουν με ασφάλεια τις εφαρμογές που επιθυμούσαν χωρίς να ανησυχούν για προβλήματα συμβατότητας. Εφαρμογές που δεν κόστιζαν μία περιουσία, καθώς με την άμεση παγκόσμια διαθεσιμότητά τους μπορούσε να ανθίσει το οικονομικό μοντέλο «λίγα από πολλούς».

Το 2009 η Apple πρόσθεσε τις αγορές εντός των εφαρμογών, ενώ τον Ιούνιο του 2010 οι developers είχαν ήδη κερδίσει 1 δις δολάρια. Το 2011 προστέθηκε η δυνατότητα των συνδρομών και σήμερα, πάνω από 28 χιλιάδες apps (Netflix, Amazon κλπ) υποστηρίζουν το συγκεκριμένο μοντέλο πωλήσεων.

Το 2016 η Apple επέκτεινε τις διαθέσιμες κατηγορίες του App Store σε 25 ενώ έβαλε και τα θεμέλια για την αναδιοργάνωσή του.

Επίσης, σήμερα στο App Store συναντάμε πάνω από 1,3 εκατομμύρια εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την οθόνη του iPad. Η σύγκριση του App Store στο συγκεκριμένο τομέα με οποιοδήποτε άλλο store (όπου η πλειοψηφία των apps για τα tablets είναι απλά «τραβηγμένες» εφαρμογές για smartphones) είναι απλά, αστεία.

Το μέλλον

Το παρελθόν δεν έχει καμία αξία (εκτός από ιστορικούς λόγους) εάν δεν αποτελέσει εφαλτήριο για το μέλλον και η Apple δείχνει να το γνωρίζει καλά αυτό. Το App Store σήμερα δεν πλεονεκτεί σε όλα τα σημεία στη σύγκριση με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά καταστήματα: ένα παράδειγμα αποτελεί η δυνατότητα που έχουν οι Android χρήστες να εγκαταστήσουν εφαρμογές στα κινητά τους, απομακρυσμένα. Συνολικά όμως, είναι έτη μπροστά.

Έτη μπροστά, γιατί η Apple «ρίχνει» δουλειά. Κατά την είσοδό μας στο App Store δεν βλέπουμε μία χαοτική λίστα από εφαρμογές, αλλά ένα καλογραμμένο περιοδικό, για εμάς, στη γλώσσα μας.

Η μόδα και η φρενίτιδα των συνεχών downloads έχει περάσει και πλέον οι χρήστες επισκέπτονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα των εταιρειών για να αναζητήσουν και να κατεβάσουν συγκεκριμένα apps.

Έχετε όμως αντιληφθεί πως αυτό η Apple προσπαθεί να το αλλάξει; Το App Store πλέον αποτελεί ένα καλαίσθητο κατάστημα που μπορείς να το «διαβάσεις» μαζί με τον καφέ σου. Να ενημερωθείς, να εξερευνήσεις, να γελάσεις και εν τέλει, να κατεβάσεις.

Όταν λοιπόν οι άλλοι προσπαθούν ακόμα να «μαζέψουν το super market» τους (η αλήθεια είναι πως οι προσπάθειες της Google είναι έντονες), η Apple περνάει στο επόμενο βήμα: στη δημιουργία ενός όμορφου, πρακτικού, ενημερωτικού ηλεκτρονικού καταστήματος που όμοιό του, δεν θα βρείτε αλλού.

Το App Store με την κυκλοφορία του iOS 11 δείχνει και πάλι τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί και που όντως θα ακολουθηθεί. Επιπροσθέτως, η Apple πήρε το επιτυχές format του App Store και το μεταφέρει στο macOS Mojave.

το νέο App Store στο macOS Mojave

Σας προτείνω να ξαναδώσετε μία ευκαιρία στο App Store. Εξάλλου, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαπιστώσετε τη διαφορά της κουλτούρας μεταξύ του οικοσυστήματος της Apple και των λοιπών…

ΣΧΟΛΙΑ