18.6 C
Athens
Παρασκευή, 07 Μαΐ 2021
ΑΣΦΑΛΕΙΑ Δείτε αν το mail σας έχει κλαπεί από βάσεις...

Δείτε αν το mail σας έχει κλαπεί από βάσεις δεδομένων εταιρειών

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΟι σύγχρονες κλοπές διαφέρουν κατά πολύ από αυτές του παρελθόντος. Κάποτε τα μετρητά ήταν το απόλυτο ζητούμενο, στην πορεία οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές έγιναν ο “μοντέρνος” στόχος, ενώ σήμερα κάθε προσωπικό μας δεδομένο θεωρείται (και είναι) χρήσιμο για τους απανταχού επιτήδειους.

Πολλές φορές θα αναρωτιέστε γιατί λάβατε ένα διαφημιστικό mail από τη x υπηρεσία. Οι έγκυρες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ενεργών χρηστών σήμερα αποτελούν ένα καθαρά εμπορικό προϊόν. Κυρίως όμως, ο συνδυασμός των δεδομένων μας που βρίσκονται διάσπαρτα στο διαδίκτυο με τις ψηφιακές social συνήθειές μας, μπορεί πλέον να αποβεί (ψηφιακά) μοιραίος.

Καλό θα ήταν λοιπόν να γνωρίζουμε “πού βρισκόμαστε”. Έχει διαρρεύσει το mail μας; Πρόσφατα είδαμε την Uber να παραδέχεται πως υπεκλάπησαν δεδομένα 57 εκατομμυρίων πελατών και οδηγών της.

Έχει το mail μου κλαπεί από βάσεις δεδομένων εταιρειών;

Για να ελέγξουμε αν η ηλεκτρονική μας διεύθυνση αλληλογραφίας έχει αποτελέσει αντικείμενο κλοπής, πλοηγούμαστε στην ιστοσελίδα haveibeenpwned.com.

Εισάγουμε στο πλαίσιο τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή το όνομα χρήστη που θέλουμε να ελέγξουμε και πατάμε δεξιά στο pwned?.

Εάν το αποτέλεσμα είναι το κάτωθι, το mail σας δεν έχει διαρρεύσει.

Εάν όμως έχει διαρρεύσει, θα δείτε ένα μήνυμα σαν αυτό:

Μία από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που ελέγξαμε, έχει υποκλαπεί είτε από κάποια βάση δεδομένων εταιρείας, είτε από δικό μας λάθος μέσω πρακτικής phishing. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από πέντε ιστοσελίδες!

Τι κάνω αν το mail μου είναι στη λίστα;

Αν πρόκειται για κάποιο spare, δεύτερο mail σας που δεν σας είναι απαραίτητο, διαγράψτε το. Αν πρόκειται για την κύρια ηλεκτρονική σας διεύθυνση, θα σας προτείναμε να αλλάξετε τον κωδικό σας άμεσα, ιδίως αν βρείτε πως ο κωδικός που χρησιμοποιείτε είναι στην αντίστοιχη λίστα των υποκλαπέντων κωδικών.

Αν δείτε πως και ο κωδικός σας έχει διαρρεύσει, μην πανικοβληθείτε. Το πιθανότερο είναι να μην είναι συσχετισμένα τα στοιχεία σας (mail / κωδικός), αλλά ο κωδικός που έχει κλαπεί να αφορά άλλο χρήστη.

Όμως, σας συστήνουμε να αλλάξετε τον κωδικό σας και να προσέχετε πολύ ποια μηνύματα της ηλεκτρονικής σας αλληλογραφίας ανοίγετε.

Δυο λόγια

Τα συγκεκριμένα εργαλεία προέρχονται από την ομάδα ‘;–have i been pwned? και θεωρούνται έγκυρα. Οι βάσεις δεδομένων ενημερώνονται συνεχώς και μάλιστα, είναι στα σκαριά μια συνεργασία έκπληξη με το Mozilla Foundation: στο μέλλον, εάν κάποιος επισκέπτεται μέσω του Firefox ιστοσελίδα από την οποία στο παρελθόν είχαν υποκλαπεί δεδομένα, αυτός θα ενημερώνεται άμεσα για το “ιστορικό” της σελίδας / υπηρεσίας.

Τονίζουμε πως δεν θα πρέπει να μας πιάσει πανικός εάν το mail μας βρεθεί στη λίστα. Όπως είπαμε και πιο πριν, εάν πρόκειται για μία δευτερεύουσα διεύθυνση, καλό θα ήταν να τη διαγράψουμε. Εάν είναι η κύρια, καλό θα ήταν να αλλάξουμε τον κωδικό μας επιλέγοντας έναν πραγματικά δύσκολο κωδικό.

Το ότι πρέπει να προσέχουμε ποια εισερχόμενα μηνύματα και ποια επισυναπτόμενα αρχεία ανοίγουμε θα πρέπει να είναι μία πάγια τακτική μας, ανεξάρτητα από το αν το mail μας έχει διαρρεύσει ή όχι. Επίσης, δεν θα πρέπει να δίνουμε το mail μας σε τυχαίες σελίδες με ιστορικό που δεν γνωρίζουμε.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δωρεάν ψηφιακή προβολή τουριστικών επιχειρήσεων

Ανοιχτή πρόσκληση για δωρεάν προβολή στο VisitGreece App,  απευθύνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κος Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του...

Υπογράφηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με...

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Σχετικάάρθρα