35.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Διεθνείς τεχνολογικοί κολοσσοί επιλέγουν Ελλάδα για τις επενδύσεις τους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Mία ακόμη χρονιά με ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς, για την παρουσία τους στην Ελλάδα, κλείνει, με τις προοπτικές να είναι ευοίωνες καθώς οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί προχωρούν ενώ ανακοινώνονται και νέες, μαζί με δράσεις και πρωτοβουλίες που συμβάλουν στην αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας.

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται η δημιουργία data centers (κέντρων δεδομένων), καθώς και μίας σειράς προϊόντων αλλά και υπηρεσιών (όπως εκπαίδευση) γύρω από αυτά.

Όπως έχουν επισημάνει επιτελικά στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών, οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων δεν αφορούν μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρότερες σε μέγεθος και τελικά τον απλό καταναλωτή. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά έχουν επισημάνει δεν είναι τυχαίες. Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδος που αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση την Ασία, καθώς, η οικονομική σταθερότητα μετά την δεκαετή οικονομική κρίση και η πολιτική σταθερότητα είναι παράγοντες που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Επίσης, η βελτίωση των υποδομών και κυρίως το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας στους συγκεκριμένους κλάδους αποτελούν ένα βασικό στοιχείο που έχει οδηγήσει την Ελλάδα να βρίσκεται στα ραντάρ των μεγάλων εταιρειών.

Σημαντικό όμως ρόλο διαδραματίζει και η πρόθεση των επιχειρήσεων να πρωταγωνιστήσουν, προσαρμόζοντας την λειτουργία τους σε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις και χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Ελλάδος (Transformation Survey Ελλάδα 2023) που είδε το φως της δημοσιότητας πριν μερικές ημέρες, τα τελευταία πέντε χρόνια, το 86% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν υλοποιήσει τουλάχιστον ένα έργο μετασχηματισμού. Ταυτόχρονα περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος (54%) απάντησαν ότι έχουν ολοκληρώσει πάνω από δύο.

Ποια είναι όμως η παρουσία σήμερα τεχνολογικών κολοσσών στην Ελλάδα; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ανακοινώσει και σε ποιες άλλες πρωτοβουλίες δίνουν έμφαση. Το ΑΠΕ/ΜΠΕ με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί και επικοινωνία με τους Ομίλους δίνει το στίγμα της παρουσίας τους στην Ελλάδα

Digital Realty – Σε εξέλιξη η δημιουργία του κέντρου δεδομένων Athens 4 – Σχεδιάζεται και το Athens 5

Η Digital Realty (NYSE: DLR), αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο παγκοσμίως, λύσεων ουδέτερων κέντρων δεδομένων, colocation και διασύνδεσης στο cloud. Η Digital Realty στην Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο και πλέον διασυνδεδεμένο carrier-neutral πάροχο υπηρεσιών data center στην χώρα. Το data center campus στην Αθήνα προσφέρει cloud και colocation υπηρεσίες και λειτουργεί σαν ένας κόμβος συνεργειών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, πελατών και συνεργατών. Η παρουσία της Digital Realty στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει τα data centers Athens 1, Athens 2 και το υπερσύγχρονο Athens 3, το οποίο είναι το μεγαλύτερο data center στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW.

Καθώς η εταιρεία έχει ως στόχο να είναι πάντα μπροστά από τη ζήτηση, το Athens 4 (η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει), θα έχει αντίστοιχη χωρητικότητα με το Athens 3. Παράλληλα είναι σε διαδικασία σχεδιασμού το Athens 5, για το οποίο υπάρχει η πρόβλεψη να φτάσει στα 15MW. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η επένδυση στο Ηράκλειο της Κρήτης για το data center Heraklion 1, η πρώτη φάση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024.

Η προσέγγιση στην Κρήτη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της προσαιγειάλωσης πολλαπλών υποθαλάσσιων καλωδίων στο νησί, δημιουργώντας ένα hub το οποίο θα δώσει μεγάλη αξία τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ελλάδα συνολικά. Οι νέες επενδύσεις σε Αθήνα και Κρήτη θα λειτουργούν ως ένα regional hub καλύπτοντας ανάγκες για παγκόσμιους παίκτες στην ανατολική Μεσόγειο, στη βόρεια και βορειανατολική Αφρική.

  •    Amazon Web Services – Η Ελλάδα μεταξύ των 26 χωρών εκτός ΗΠΑ όπου θα εγκατασταθούν Τοπικές Ζώνες – Το νέο AWS Outpost Testing Lab της Ελλάδας το πρώτο που δημιουργείται στην Ευρώπη
  •    Google – Σε ισχύ η δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα- Στόχος η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας
  •   NTT DATA- Ενισχύει την παρουσία στην Ελλάδα ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός- Στο χάρτη των data center η Ελλάδα
  •    Microsoft – Δημιουργεί ένα συγκρότημα τριών Data Centers στην Αττική βάζοντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών της Microsoft
  •    Huawei- Έμφαση στην παρουσία της στην Ελλάδα
  • Cisco – Διαρκής δυναμική ανάπτυξης στην Ελλάδα και διεύρυνση συνεργασιών

πηγή: ΕΥ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ