Μέρος του κώδικα των Windows 10 διέρρευσε την εβδομάδα που μας πέρασε και αναρτήθηκε στο Beta Archive. Τα αρχεία αυτά σχετίζονται με τη διαχείριση των μονάδων USB στα Windows 10, των μονάδων αποθήκευσης αλλά και των οδηγών Wi-Fi (drivers).

Η Microsoft μέσω εκπροσώπου της επιβεβαίωσε στο The Verge τη διαρροή του κώδικα. “Ο έλεγχός μας επιβεβαιώνει πως τα αρχεία που διέρρευσαν αποτελούν μέρος του κώδικα των Windows 10 (Shared Source Initiative) και χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές και τους συνεργάτες μας”.

Το The Register κάνει λόγο για διαρροή αρχείων μεγέθους πάνω από 32TB και για τη μεγαλύτερη διαρροή μετά από αυτή του 2004 (αφορούσε τα Windows 2000). Όμως, το The Verge ερεύνησε το θέμα και κατέληξε πως η συγκεκριμένη αναφορά είναι ανακριβής και πως η συγκεκριμένη διαρροή είναι αρκετά “μικρότερη”.

Αν και η συγκεκριμένη διαρροή είναι ντροπιαστική για τη Microsoft, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο συγκεκριμένος κώδικας διανέμεται έτσι κι αλλιώς σε επιχειρήσεις, συνεργάτες αλλά και πελάτες που επιλέγουν να αδειοδοτήσουν τα αντίγραφά τους μέσω του προγράμματος Shared Source initiative. Μέρος της διαρροής ήταν και αρχεία που σχετίζονται με το Windows 10 Mobile Adaption Kit, αλλά και κάποιες εκδόσεις των Windows 10 για τους επεξεργαστές ARM.

 

O ιδιοκτήτης του Beta Archive, Andrew Whyman, ανακοίνωσε πως τα αρχεία που δημοσίευσε είχαν μέγεθος 1,2GB και πως τα απέσυρε από μόνος του από τη σελίδα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια πίεση από την πλευρά της Microsoft.

Τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν μόλις δύο μέρες μετά τη σύλληψη δύο πολιτών στο Hνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι κατηγορούνται για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο δίκτυο της Microsoft. O ένας εκ των δύο, σύμφωνα με το The Verge, δώρισε τα κλεμμένα αρχεία στο Beta Archive.

Η Microsoft έχει προσπαθήσει μέσω του προγράμματός της Windows Insider να μειώσει τα περιστατικά διαρροών. Όπως όλα δείχνουν όμως, δεν αρκούν τα προγράμματα αυτά, αλλά απαιτείται και ένα πραγματικά απαραβίαστο εταιρικό δίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ