18.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δεν είσαι προϊόν λέει ο Brave

Υπόσχεται σεβασμό της ιδιωτικότητας, ταχύτερη & ασφαλέστερη πλοήγηση στο Internet και απειλεί την πρωτοκαθεδρία του Chrome

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Είναι η πρώτη φορά που ο Chrome, ο browser της Google, φαίνεται να έχει αντικαταστάτη. Το μέλλον στα προγράμματα περιήγησης του Internet έκανε χθες την επίσημη εμφάνιση του με τον Brave, ένα νέο φυλλομετρητή που εμφανισιακά μοιάζει πάρα πολύ με τον Chrome αλλά, πέρα από αυτό, έχει σημαντικές και ουσιώδεις διαφορές.

Ο Brave δεν μπλοκάρει μόνο τις διαφημίσεις αλλά είναι ασφαλέστερος από όλους τους άλλους browsers, 3-6 φορές γρηγορότερος και – το πιο σημαντικό – σέβεται την ιδιωτικότητα μας. Και αν κάποιος δεν ενοχλείται από τις διαφημίσεις και θέλει να τις βλέπει, έχει την επιλογή να πληρώνεται για αυτό. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τον Brave και να τον εγκαταστήσετε σε όλους τους υπολογιστές (σταθερούς και φορητούς), σε tablets και κινητά ενώ είναι διαθέσιμος και σε App Store και Google Play.

Η βασική διαφορά του Brave βρίσκεται στην πλατφόρμα διαφημίσεων η οποία έχει αναπτυχθεί με τεχνολογία Blockchain, με μία εντελώς φρέσκια λογική. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να μην βλέπει καμία διαφήμιση σε κάθε όλα τα sites που επισκέπτεται ή σε συγκεκριμένα sites ή να επιβραβεύει διαφημιστικό περιεχόμενο και να αμοίβεται για αυτό. Κατά τα άλλα, ο Brave “πατάει” – όπως και ο Chrome – στον ανοιχτό κώδικα του Chromium και αλλάζει τον τρόπο που οι χρήστες, διαφημιζόμενοι και ενδιάμεσοι αλληλοεπιδρούν.

Το Διαδίκτυο σήμερα είναι κατεστραμμένο και οι χρήστες του καταπιέζονται ολοένα και περισσότερο. Παρακολουθούνται, εντοπίζονται και κάποιοι τους εκμεταλλεύονται. Αυτή η κατάσταση δεν παραβιάζει μόνο την ιδιωτικότητα των χρηστών αλλά επιβραδύνει τη φόρτωση των σελίδων, καταστρέφει τις μπαταρίες των συσκευών και έχει σαν αποτέλεσμα μια άθλια εμπειρία για τον χρήστη. Στο μεταξύ, οι εκδότες χάνουν έσοδα με ρυθμούς ρεκόρ εξαιτίας μερικών γιγαντιαίων υπερ-εταιρειών και των πάρα πολλών ενδιάμεσων της ψηφιακής διαφήμισης. Οι διαφημιστές σπαταλούν χρόνο και χρήμα σε ένα κλάδο γεμάτο απάτη. Όλοι όσοι έχουν μία σοβαρή παρουσία στο ανοιχτό Internet, χάνουν δρώντας σε αυτό το περιβάλλον” δήλωσε ο Brendan Eich, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Brave Software.

Ο Eich, που είναι επίσης ο δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού JavaScript και συνιδρυτής του Ομίλου Mozzila συνέχισε “Ο Καπιταλισμός της Επιτήρησης μολύνει το Διαδίκτυο εδώ και πάρα πολύ καιρό και έτσι φτάσαμε σε μία κρίσιμη καμπή όπου η δεδομένη ιδιωτικότητα δεν είναι απλά επιθυμία αλλά επιτακτική ανάγκη. Οι χρήστες του Διαδικτύου, οι διαφημιζόμενοι και οι εκδότες έχουν υποστεί αρκετά και ο Brave είναι η απάντηση. Ο Brave 1.0 είναι η αναγέννηση των browsers, μεταμορφώνοντας το Internet και βάζοντας το χρήστη στο πρώτο πλάνο. Με τον Brave το Internet μπορεί να γίνει μια αμειβόμενη εμπειρία για όλους, χωρίς οι χρήστες να πρέπει να παραχωρούν την ιδιωτικότητα τους σαν αντάλλαγμα. Είτε θα αποδεχτούμε όλοι μας ότι η βιομηχανία των $330 δις της ψηφιακής διαφήμισης θα μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε τα προϊόντα της, εκμεταλλευόμενη τα δεδομένα μας μέσα από περισσότερες διαρροές και σκάνδαλα, είτε θα απορρίψουμε την Οικονομία της Επιτήρησης και θα την αντικαταστήσουμε με κάτι που θα δουλεύει για όλους”.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ