Το πρόγραμμα Code+Create σχεδιάστηκε πέρσι από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και τη Φινλανδική ΜΚΟ FCA ειδικά για τις ανάγκες των εφήβων και νεαρών προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία σε έφηβους και νέους πρόσφυγες 15-24 ετών, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα μαθήματα υποδοχής του Υπουργείου Παιδείας, να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και διαπολιτισμικές ικανότητες.

Μέσω του προγράμματος Code+Create οι νεαροί πρόσφυγες που δεν φοιτούν σε σχολείο ή δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια εκπαιδευτική δραστηριότητα αποκτούν μια σταθερή βάση στις ψηφιακές και τεχνολογικές δεξιότητες και τα εργαλεία εκκίνησης που θεωρούνται απαραίτητα για περαιτέρω εξερεύνηση των τεχνολογιών της πληροφορίας. Επίσης, οι πρόσφυγες που είναι λίγο πριν ή αμέσως μετά την ενηλικίωση βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου αφενός νέοι άνθρωποι ενθαρρύνονται να μάθουν, να συνδεθούν και να επιλύσουν προβλήματα και αφετέρου αλληλοεπιδρούν και συνεργάζονται σε ψηφιακά έργα με Έλληνες συνομήλικούς τους.

Οι συμμετέχοντες στο Code+Create επιλέγονται από την περιοχή της Αθήνας. Οι δύο χώροι μάθησης που είναι αυτή τη στιγμή ενεργοί είναι εξοπλισμένοι με εργαλεία τεχνολογίας, όπως εκπαιδευτικά ρομπότ, Raspberry PiNodemcuEdison, Arduino, τρισδιάστατους εκτυπωτές, βιντεοπροβολείς και φορητό υπολογιστή με λειτουργικό Linux για κάθε συμμετέχοντα. Το εκπαιδευτικό υλικό του Code+Create είναι στα αγγλικά και διατίθεται δωρεάν μέσω της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα Moodle. Οι τάξεις, στις οποίες όπως είπαμε συμμετέχουν και νεαροί Έλληνες, διαρκούν τρεις ώρες και πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 8 εβδομάδες. Τα μαθήματα γίνονται τα βράδια κατά τις εργάσιμες ημέρες για τις ομάδες ηλικίας 18-24 ετών και κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων για τις ομάδες ηλικίας 15-18 ετών.

Οι εκπαιδευτικές ενότητες του Code+Create είναι:

  • Σχεδιασμός ιστοσελίδων και δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου
  • Εισαγωγή στην εκτύπωση 3D, ρομποτική και εφαρμογές Internet of Things
  • Εισαγωγικός προγραμματισμός Python
  • Εξοικείωση με εφαρμογές γραφείου

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας

ΣΧΟΛΙΑ