Τώρα που συνηθίσαμε τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε (ή να θυμηθούμε) τη ζωή μας χωρίς αυτά. Πως θα βγάζουμε φωτογραφίες; Πως θα μοιραζόμαστε τα νέα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Πως θα πληρώνουμε, βρίσκουμε ταξί ή κάνουμε κράτηση σε ένα εστιατόριο; Και όμως, τα smartphones μετράνε μόλις 24 χρόνια ζωής και ας νομίζουμε ότι γεννηθήκαμε με αυτά. Ας δούμε παρακάτω ποιο κινητό τηλέφωνο θεωρείται το πρώτο smartphone και ποιες από τις συσκευές που ακολούθησαν πιστεύουμε ότι σημάδεψαν την εξέλιξη των έξυπνων κινητών.

IBM Simon (1994)

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι είναι το πρώτο κινητό με εξελιγμένο – για τα δεδομένα της εποχής – λογισμικό και μερικές εφαρμογές. Κάποιοι άλλοι λένε ότι είναι το πρώτο PDA (Personal Digital Assistant) με δυνατότητα τηλεφωνικής σύνδεσης. Το Simon Personal Communicator σχεδιάστηκε από την IBM, η συναρμολόγησή του ανατέθηκε στη Mitsubishi Electric και βγήκε στην αμερικανική αγορά από τη BellSouth το 1994. Είχε μονόχρωμη LCD οθόνη αφής 4.5”και πενάκι (stylus) για να επιλέγεις τις εντολές και μπορούσες να στείλεις και να λάβεις fax και email. Η τιμή του ήταν $900 και κατάφερε να πουλήσει περίπου 50.000 τεμάχια στους έξι μήνες της διάθεσής του.

Nokia Communicator (1996)

Η εξωτερική του εμφάνιση παρέπεμπε σε ένα απλό αλλά στιβαρό τηλέφωνο. Όταν το άνοιγες όμως εμφανιζόταν ένα κανονικότατο πληκτρολόγιο στη μία πλευρά και στην άλλη μία αρκετά ευκρινής οθόνη. Το 9000 Communicator της Nokia είχε μνήμη 8ΜΒ και επεξεργαστή 33ΜΗz που για εκείνη την εποχή ήταν κορυφαίες προδιαγραφές για τηλέφωνο. Απευθυνόταν περισσότερο σε πολυάσχολους επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων που σύχναζαν στο Κολωνάκι, το Φάρο και το Κεφαλάρι. Μπορούσες να στείλεις και να λάβεις fax και email, να επεξεργαστείς κείμενα και να δεις υπολογιστικά φύλλα (spreadsheets). Παρόλο που προοριζόταν για απαιτητικούς χρήστες και η τιμή του ήταν σχετικά υψηλή (περίπου 250.000δρχ ή 730€) δεν τα είχε πάει άσχημα από πλευράς πωλήσεων στην Ελλάδα.

Sharp J-SH04 (2000)

Ήταν το πρώτο κινητό με ενσωματωμένη κάμερα και μία από τις μεγάλες αποτυχίες της Sharp. Το J-SH04 πούλησε λίγα κομμάτια στην Ιαπωνία ενώ στις περισσότερες από τις υπόλοιπες αγορές παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα.

BlackBerry Quark (2003)

Μπορεί κάποιοι να έχουν διαφορετική άποψη αλλά υπήρχε ζωή πριν το IPhone. Το Quark ήταν το πρώτο τηλέφωνο με δυνατότητα φωνητικής εντολής, συγκεκριμένα εντολής κλήσης και ήταν must για τους ψαγμένους χρήστες πριν 15 χρόνια. Η BlackBerry συνέχισε να λανσάρει επιτυχημένα smartphones και άνοιξε την αντίστοιχη αγορά παγκοσμίως, μέχρι που βγήκε στο προσκήνιο ο Steve Jobs…

Apple iPhone (2007)

Η μέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone 2G ήταν η μέρα που η Apple θα άλλαζε την πορεία της κινητής τηλεφωνίας για πάντα. Οθόνη, λειτουργικό σύστημα, σχεδιασμός, εφαρμογές, ευκολία στη χρήση, marketing… τα πάντα διαφορετικά… Επίσης, η πρώτη ηλεκτρική/ηλεκτρονική  συσκευή στην ιστορία που χώρισε τους χρήστες σε lovers και haters.

Huawei Ascend Mate (2013)

Το Ascend Mate ήταν το smartphone που σηματοδότησε μία νέα εποχή, την εισβολή των μεγάλων Κινέζων κατασκευαστών στις δυτικές αγορές. Η Huawei λάνσαρε επιτυχημένα, στις ΗΠΑ αρχικά και αργότερα στην υπόλοιπη Δύση, την ιδέα του καλού phablet (κάτι μεταξύ smartphone και tablet) σε ιδανική σχέση ποιότητας/τιμής και άνοιξε το δρόμο για τους επόμενους γίγαντες από την Κίνα όπως οι ZTE, Xiaomi, Oppo και Vivo.

 

Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ