Εταιρεία ασφάλειας ψηφιακών συστημάτων με το όνομα Chronicle αποφάσισε να ιδρύσει η Alphabet, μητρική επιχείρηση της Google. Η απόφαση πάρθηκε μετά από δύο χρόνια εντατικών ερευνών και δοκιμών ανάπτυξης στο εργαστήριο Alphabet X, υπό την καθοδήγηση του Stephen Gillett που προέρχεται από τη Symantec.

Η Chronicle έχει σχεδιαστεί ώστε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει η Google έναντι των ανταγωνιστών της στον τομέα της Μηχανικής Μάθησης και να το συνδυάσει με τεράστιες βάσεις δεδομένων και μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Ταυτόχρονα, η Chronicle ενσωματώνει την πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας VirusTotal, παρόλο που η τελευταία θα παραμείνει τυπικά μία αυτόνομη επιχείρηση.

Η ιδέα για τη δημιουργία της Chronicle προέκυψε στην Alphabet από την εξής πραγματικότητα: οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί δέχονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ειδοποιήσεις που αφορούν σε απειλές για την ασφάλεια των συστημάτων τους. Οι ομάδες ICT αυτών των οργανισμών προσπαθούν να φιλτράρουν αυτές τις ειδοποιήσεις και να τις περιορίσουν σε μερικές χιλιάδες. Αριθμός που και πάλι δεν μπορεί να είναι άμεσα διαχειρίσιμος και που στην πράξη γίνεται μερικές εκατοντάδες, για αυτό και οι hackers μπορούν και παραμένουν απαρατήρητοι για πολύ καιρό μετά την εισβολή τους σε κάποιο σύστημα.

Στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση ή οργανισμός θελήσει να αναλύσει όλα τα δεδομένα των απειλών ασφάλειας σωστά και γρήγορα θα πρέπει να διαθέσει μεγάλα κεφάλαια σε υποδομές και ανθρώπους. Η Chronicle υποστηρίζει ότι θα μπορεί να επισπεύδει τη διαδικασία ανάλυσης των απειλών με τη χρήση των βάσεων δεδομένων που είναι διαθέσιμα από άλλες εφαρμογές της Alphabet και πρακτικών Μηχανικής Μάθησης και ότι ο συνολικός χρόνος της διαδικασίας εντοπισμού της απειλής και ανάλυσης δεν θα ξεπερνά τα 10 λεπτά. Σκοπός της Chronicle είναι να προβλέπει και όχι να αντιδρά στην επίθεση, δημιουργώντας ένα ισχυρό “ανοσοποιητικό σύστημα” στους μεγάλους οργανισμούς, σύμφωνα με τον Astro Teller, επικεφαλής του σχεδόν μυστικού εργαστηρίου Alphabet X.

Ο Astro Teller (κατά κόσμον Eric Teller), επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου Alphabet X, αποκαλύπτει το νέο moonshot που λέγεται Chronicle

Το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα είναι μέρος των αποκαλούμενων “Other Bets” (Λοιπά Στοιχήματα) της Alphabet, δηλαδή της συντονισμένης προσπάθειας που κάνει για να τοποθετηθεί σε νέους και πολλά υποσχόμενους κλάδους της αγοράς. Στα Other Bets περιλαμβάνονται επίσης οι Waymo και Verily, εταιρείες παραγωγής οχημάτων χωρίς οδηγό και ιατρικής τεχνολογίας αντίστοιχα. Η διαφορά στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας βρίσκεται στο γεγονός ότι εκεί κυριαρχούν ήδη δύο κολοσσοί, οι Symantec και McAfee, παρόλα αυτά όμως παρατηρείται τελευταία αυξανόμενη ζήτηση από τους χρήστες για πιο φρέσκες και ευέλικτές λύσεις.  Η Alphabet έχει ήδη συμφωνήσει με πολλές μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα Fortune 500 να επιτρέψουν στην Chronicle να κάνει επίσημες δοκιμές στα συστήματά τους.

 

Μην ξεχνάτε επίσης να ρίχνετε μια ματιά στις σελίδες μας σε Facebook και LinkedIn. Όλα τα κείμενά μας αναμεταδίδονται άμεσα εκεί και αρκετά συχνά αναρτούμε quick news με τις μικρές ειδήσεις της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ