Το ιστορικό

Η Apple πριν περίπου μία εβδομάδα διέθεσε τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για φορετές συσκευές, watchOS 5.1.2. Με την ενημέρωση αυτή – μεταξύ άλλων – ενεργοποιήθηκε η λειτουργία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος στις συσκευές Apple Watch 4 που έχουν αγοραστεί από την Αμερική.

Η λειτουργία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος θα προστεθεί σταδιακά και σε άλλες χώρες. Η Apple πρέπει πρώτα να λάβει τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες Αρχές. 

Ο χρήστης, αρκεί να ακουμπήσει την ψηφιακή κορόνα για 30 δευτερόλεπτα και άμεσα το καρδιογράφημα αποθηκεύεται στην εφαρμογή Υγεία. Από εκεί, μπορεί να σταλεί το αρχείο σε μορφή pdf, στον γιατρό μας.

Με τη συγκεκριμένη ενημέρωση προστέθηκε επίσης η λειτουργία ειδοποίησης σε περιπτώσεις «ακανόνιστων» καρδιακών παλμών. Το ρολόι παρακολουθεί συνεχώς τους καρδιακούς παλμούς μας. Αν εντοπίσει κάτι το ασυνήθιστο θα μας ειδοποιήσει προκειμένου να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας. Η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη στις συσκευές Apple Watch S1, S2, S3 & S4.

Επιπροσθέτως, εδώ και αρκετούς μήνες η Apple έχει ενσωματώσει στο watchOS τη λειτουργία ειδοποίησης σε περίπτωση που οι καρδιακοί παλμοί μας αυξηθούν σε ασυνήθιστο βαθμό, ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Αν θέλετε να ρυθμίσετε τη συγκεκριμένη λειτουργία σύμφωνα με τις δικές σας απαιτήσεις, πατήστε εδώ.

Οι πρώτες περιπτώσεις

Αν και πέρασαν λίγες μόνο ημέρες από την προσθήκη της λειτουργίας του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, ήδη έχουν γίνει γνωστές δύο περιπτώσεις χρηστών που έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή και δεν το γνώριζαν.

Ο χρήσης του reddit u/edentel δοκίμασε τη νέα λειτουργία λαμβάνοντας το αποτέλεσμα «A-fib» (κολπική μαρμαρυγή). Γνώριζε όμως – καθώς η Apple προειδοποιεί συνεχώς σχετικά – πως υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για λανθασμένη ένδειξη του ρολογιού (false-positive). Έτσι, δοκίμασε ξανά και ξανά, λαμβάνοντας όμως πάντα το ίδιο αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια αποφάσισε να «τρέξει» το καρδιογράφημα η σύζυγός του. Τα αποτελέσματα όμως στις μετρήσεις αυτές ήταν φυσιολογικά. Όταν ξαναδοκίμασε ο ίδιος, εμφανίστηκε πάλι η ένδειξη «κολπική μαρμαρυγή». Τότε, αποφάσισε να πάει στα επείγοντα. Ανέφερε στο προσωπικό το περιστατικό και άμεσα τον συνέδεσαν στον ηλεκτροκαρδιογράφο του νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε η πάθηση.

Μέλος του προσωπικού, ανέφερε στον ασθενή: «Η λειτουργία αυτή, πιθανότατα σε έσωσε. Είχα διαβάσει για αυτή χθες το βράδυ και ανέμενα περιπτώσεις πολιτών που θα αντιλαμβάνονταν την πάθησή τους μέσω του ηλεκτροκαρδιογραφήματος στο Apple Watch, αλλά όχι τόσο γρήγορα».

Φυσικά, ο χρήστης έλαβε οδηγίες για την παρακολούθησή του από καρδιολόγο.

 

ΣΧΟΛΙΑ