Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σούνταρ Πιτσάι, έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή 60 minutes και παραδέχτηκε το φόβο που έχει σχετικά με τη γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως εξαιτίας αυτού του φόβου μένει ξύπνιος τη νύχτα.
Ο Πιτσάι διευκρίνισε πως υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, αφού υπάρχει η δυνατότητα να δείχνουν τον καθένα να λέει ή να κάνει κάτι το οποίο δεν έχει πει ή κάνει ποτέ του. Ακόμα πρόσθεσε πως μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια ια έχει δημιουργηθεί σημαντική ζημιά σε πολλά επίπεδα.
Ο CEO της Google, τόνισε την ανάγκη που υπάρχει για ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη παρόμοιο με αυτό που υπάρχει για τα πυρηνικά όπλα, στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις των χωρών.
Η εμφάνιση του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, πυροδότησε μια φρενήρη κούρσα για την ανάπτυξη ολοένα και πιο προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, με εταιρείες αλλά και κράτη να ανακοινώνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τη δημιουργία διαφόρων τέτοιων προγραμμάτων.
Η Google είναι μια από αυτές τις εταιρείες παρουσιάζοντας το Bard, ένα πρόγραμμα που ενσωματώνεται σταδιακά στη μηχανή αναζήτησης της Google, η οποία μονοπωλεί αυτή τη στιγμή τον συγκεκριμένο τομέα του Διαδικτύου. Ωστόσο, η Google φοβάται την εισβολή στα χωράφια της από την Microsoft η οποία στηρίζει οικονομικά την εταιρεία που δημιούργησε και εξελίσσει το ChatGPT. Ο επικεφαλής της Google έσπευσε να υπερασπιστεί το Bard, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ελεγμένο για την ασφάλεια του και ότι η Google συμπεριφέρεται υπεύθυνα, αποφεύγοντας να προσφέρει πρόσβαση στους χρήστες σε υπό δοκιμή εκδόσεις του Bard.
Ο Πιτσάι ομολόγησε επίσης πώς όπως και οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι ερευνητές, έτσι και αυτοί της εταιρείας του δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως το πώς λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη την οποία περιγράφει ως ένα «μαύρο κουτί».
Δήλωσε ακόμα, ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από αυτό που μπορεί να αντιληφθεί, να κατανοήσει και να αφομοιώσει ο ανθρώπινος πολιτισμός.
Χιλιάδες ειδικοί και άνθρωποι της βιομηχανίας της τεχνολογίας συνυπογράφουν μια επιστολή, στην οποία ζητείται μια εξάμηνη παύση της έρευνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να συζητηθούν οι τρόποι ελέγχου της ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και γενικότερα οι τρόποι πρόληψης ή παρέμβασης απέναντι σε πιθανούς κινδύνους αυτής της τεχνολογίας.
Υπάρχουν φωνές ειδικών που λένε ότι πρέπει να σταματήσει εντελώς η περαιτέρω εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, γιατί αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Όμως υπάρχουν και αντιδράσεις, όπως αυτή του επικεφαλή της Open AI, της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT, που δήλωσε ότι η επιστολή αυτή είναι γενικόλογη και δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποιοι τεχνικοί τομείς της τεχνητής νοημοσύνης είναι επικίνδυνοι ώστε να διακοπεί η έρευνα σε αυτούς.