Στις 18 Ιουνίου του 2016 είχε παρουσιαστεί στο Λονδίνο το πρωτόκολλο ασύρματων επικοινωνιών, Bluetooth 5. Ήδη, στην αγορά συναντάμε τα δύο πρώτα smartphones που το υποστηρίζουν, το Samsung Galaxy S8 και το Xiaomi Mi 6.

Ποια όμως είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου και ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του;

Μεγαλύτερη εμβέλεια

Η βελτίωση στην εμβέλεια των συσκευών που θα φέρουν το πρωτόκολλο Bluetooth 5, είναι εντυπωσιακή. Για την ακρίβεια, η εμβέλεια έχει τετραπλασιαστεί, φτάνοντας έως και τα 240 μέτρα!

Μεγαλύτερη ταχύτητα

Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων έχει διπλασιαστεί και πλέον φτάνει έως και τα 50 Mbit/s. Σε κατάσταση χαμηλής ενέργειας (LE), οι ταχύτητες αγγίζουν τα 2 Mbit/s.

Όγκος δεδομένων

Ο όγκος των δεδομένων που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, κατά 800%! Ένα άμεσο, πρακτικό πλεονέκτημα που προκύπτει από την αύξηση του όγκου δεδομένων, είναι η δυνατότητα ακρόασης μουσικής σε δύο ζευγάρια ακουστικών, ταυτόχρονα. Φυσικά, θα πρέπει και η συσκευή (παράδειγμα smartphone) και τα ακουστικά, να υποστηρίζουν το συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Ενεργειακά αποδοτικότερο

Το Bluetooth 5 είναι ενεργειακά αποδοτικότερο, ακόμα και από την (εξαιρετικά βελτιωμένη σε αυτόν τον τομέα) έκδοση 4.2.

Internet of Things

Είναι προφανές πως το συγκεκριμένο πρωτόκολλο σχεδιάστηκε με προτεραιότητα το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Με το Bluetooth 5, το Internet of Things θα απογειωθεί. Με τη νέα, πολύ μεγαλύτερη εμβέλειά του, τον οκταπλάσιο όγκο δεδομένων που μπορεί να διαχειριστεί και τη βελτιωμένη συνδεσιμότητά του, επιτρέπει τη συνεχή διασύνδεση με δεκάδες ασύρματους πομπούς (beacons), αλλά και οικιακά έξυπνα προϊόντα. Πλέον, ακόμα και σε ένα πολύ μεγάλο σπίτι, οι έξυπνες συσκευές θα μπορούν να “μιλάνε” μεταξύ τους.

Ήδη, κατασκευαστές όπως η Cassia έχουν δημιουργήσει συσκευές επικοινωνίας και διαχείρισης των συσκευών που φέρουν το πρωτόκολλο Bluetooth 5, συνδέοντάς τες άμεσα και με το διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων πραγματικά, θα ωφεληθεί τα μέγιστα με τη χρήση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου.

Δυο λόγια

Αρκετοί θα σκέφτεστε πως αυτά τα ζητήματα “δεν μας αφορούν”. Κι όμως, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας (sic), η τεχνολογία προχωρά. Ίσως βέβαια, η τεχνολογία να είναι και το κλειδί…

Το πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας Bluetooth 5 δεν είναι ένα προϊόν που σχεδιάζεται για το μέλλον, αλλά αφορά το σήμερα. Τους προσεχείς μήνες αναμένεται και άλλοι κατασκευαστές smartphone να ανακοινώσουν συμβατά μοντέλα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν να διατίθενται στην αγορά και άλλα αξεσουάρ, όπως ακουστικά κλπ.

Πλέον, αν σας προταθεί μία συσκευή που φέρει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, γνωρίζετε τα πλεονεκτήματά της και θα μπορείτε να λάβετε τις αποφάσεις που πραγματικά σας συμφέρουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ