Οι περισσότεροι εκτιμούν πως η υπηρεσία Apple TV+ ήταν η κορυφαία ανακοίνωση της Apple στο media services event που έληξε πριν λίγο. Οι περισσότεροι, αλλά όχι προσωπικά εγώ.

Το κείμενο αυτό έχει υποκειμενικά σημεία και αναφορές σε πρώτο πρόσωπο και γι’ αυτό έχει το χαρακτηρισμό blogpost

Η Apple, ανακοινώνοντας την υπηρεσία gaming Apple Arcade, έκανε την έκπληξη. Ενώ όλοι περίμεναν με μία συνδρομή να είναι διαθέσιμοι paid τίτλοι του App Store, τελικά, μόνο για κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο.

Apple Arcade

Sonic Racing από τη Sega

Οι χρήστες της συνδρομητικής υπηρεσίας Apple Arcade θα έχουν στη διάθεσή τους (σε πρώτη φάση) πάνω από 100 παιχνίδια διαθέσιμα για το iPhone, το iPad, τους υπολογιστές Mac και το Apple TV. Πρόκειται για νέα και αποκλειστικά παιχνίδια που δεν διατίθενται στα καταστήματα της εταιρείας.

Τα παιχνίδια θα προέρχονται από μεγάλα studios και από ανεξάρτητους δημιουργούς, θα είναι πολύ πιο προσεγμένα και θα υπάρχει τεχνική αλλά και οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία τους από την Apple. Στην ουσία η Apple με αυτή της την κίνηση λύνει ταυτόχρονα και το πρόβλημα με την έλλειψη πολλών ποιοτικών παιχνιδιών στην πλατφόρμα Apple TV. Κατά την παρουσίαση έγινε σαφές πως – σε αντίθεση με το Google Stadia – οι τίτλοι θα παίζονται και offline.

Η υπηρεσία θα κάνει ντεμπούτο το Φθινόπωρο σε 150 χώρες, θα έχει μηνιαία συνδρομή και θα υποστηρίζει το family sharing. Η Apple δεν δημοσιοποίησε το ποσό της συνδρομής.

Κλείνοντας

Αν δούμε λίγο τα specs του Nintendo Switch θα διαπιστώσουμε πως δεν είναι πολύ δυνατά. Τα παιχνίδια όμως που παράγονται για την πλατφόρμα είναι καλά, ενώ αυτά της Nintendo είναι εξαιρετικά. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και η Apple με την υπηρεσία Arcade. Οι καλοί τίτλοι θέλουν δουλειά, focus, αποφυγή μοντέλων freemium και εν τέλει να πάρουν το καλύτερο που μπορεί να τους προσφέρει το hardware στο οποίο τρέχουν.

Με το Apple Arcade εκτιμώ πως η Apple θα τα καταφέρει. Με ΑΑΑ προσεγμένους τίτλους χωρίς αγορές εντός των εφαρμογών και με την αναζωογόνηση του Apple TV (σε αυτόν τον τομέα), ίσως τελικά να κερδίσει το στοίχημα του gaming, στοίχημα στο οποίο παραδοσιακά χάνει. Σκόπευα να περάσω στην πλατφόρμα Stadia το Φθινόπωρο, πιθανώς εγκαταλείποντας το PS4 gaming. Φυσικά θα δοκιμάσω και τις δύο υπηρεσίες, αλλά πλέον είμαι αισιόδοξος – για πρώτη φορά – και για το Apple gaming.

Αν η υλοποίηση είναι όντως καλή, μία μηνιαία συνδρομή σε λογική τιμή για έξι άτομα (family) θα είναι σίγουρα καλό deal.

Αυτό το Φθινόπωρο οι Google & Apple θα κονταροχτυπηθούν ΚΑΙ στο gaming. Κερδισμένοι, εμείς.

 

ΣΧΟΛΙΑ