19.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Blockchain: Ο ψηφιακός χρυσός

Από το Internet of Information στο Internet of Value

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι οι μεγαλύτεροι πάροχοι ενέργειας στην Ευρώπη συμφώνησαν να δοκιμάσουν μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η νέα πλατφόρμα ονομάζεται Enerchain, έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου με τεχνολογία Blockchain και επιτρέπει την απευθείας ανώνυμη συναλλαγή σε επίπεδο χονδρικής (αγορά ή πώληση) χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων. Οι εταιρείες-κολοσσοί που συμμετέχουν σε αυτό το project, παραγωγοί αλλά και έμποροι, πιστεύουν ότι αυτός ο νέος τρόπος συναλλαγών, που θα λειτουργήσει δοκιμαστικά από τον επόμενο Αύγουστο, θα βοηθήσει τον κλάδο της ενέργειας να αποκεντρωθεί και να εντάξει περισσότερους ηλιακούς και αιολικούς πόρους.

Το Blockchain είναι περισσότερο γνωστό σαν το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της κυκλοφορίας του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin. Η επιχείρηση Blockchain εδρεύει στο Λουξεμβούργο και παρέχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Στην πραγματικότητα το Blockchain είναι μία επαναστατική τεχνολογία που απευθύνεται σε όλους τους κλάδους, τις δραστηριότητες και τα μεγέθη και υπόσχεται ότι θα μας βοηθήσει να εκτελούμε όλες τις συναλλαγές μας με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια, σε επιχειρηματικό ή προσωπικό επίπεδο.

Η ιστορία του Blockchain ξεκινάει περίπου το 2008 όταν μία ομάδα προγραμματιστών (ο αριθμός και η ταυτότητά τους τους παραμένουν ακόμα και σήμερα άγνωστα) με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto ξεκίνησε να δουλεύει για να λανσάρει λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2009, το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin. Χρησιμοποιήθηκε τότε για πρώτη φορά ένα λογισμικό που επέτρεπε την ελεύθερη διανομή της ψηφιακής πληροφορίας αλλά όχι την αντιγραφή ή τροποποίησή της. Για παράδειγμα, ο χρήστης Α δημιουργεί ένα σύνολο ψηφιακών πληροφοριών (ένα block) και το στέλνει στους χρήστες Β, Γ & Δ, οι οποίοι μπορεί να είναι συνάδελφοι, εξωτερικοί συνεργάτες ή προσωπικοί φίλοι. Αυτό το block μπορεί π.χ. να περιλαμβάνει ένα τιμολόγιο, το συμβόλαιο συνεργασίας, ένα τιμοκατάλογο, μία φορτωτική και φωτογραφίες προϊόντων. Ο χρήστης Α επιλέγει σε ποιες πληροφορίες θα έχουν πρόσβαση οι άλλοι χρήστες. Οι άλλοι χρήστες με τη σειρά τους προσθέτουν τις δικές τους πληροφορίες και προσβάσεις στο block που έλαβαν, δημιουργώντας έτσι ένα καινούργιο block που προστίθεται στην αλυσίδα. Το σημαντικότερο είναι ότι όλοι οι παραπάνω χρήστες δουλεύουν στο ίδιο “ανοιχτού κώδικα” περιβάλλον, με τις ίδιες προδιαγραφές ελέγχου, χωρίς να είναι απαραίτητο να διαθέτουν συστήματα π.χ. ERPs που “μιλούν” μεταξύ τους.

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία σοβαρότατη μετάβαση από το Internet of Information στο Internet of Value. Από το TCP/IP και το πρωτόκολλο επικοινωνίας (π.χ. email) στο πρωτόκολλο ανταλλαγής αξίας, το Blockchain μεταμορφώνει ριζικά την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, ακόμη και την πολιτική, μέσω της αποκέντρωσης της εμπιστοσύνης. Μέχρι τώρα εξαρτόμαστε από κεντρικούς αξιόπιστους ενδιάμεσους που συντονίζουν και πιστοποιούν οποιαδήποτε συναλλαγή θεωρούμε ότι έχει αξία. Εμπιστευόμαστε τις κινήσεις χρημάτων στις τράπεζες, τις μετρήσεις κατανάλωσης ρεύματος στον ΑΔΜΗΕ, τα προσωπικά δεδομένα μας στη Google και τον ιατρικό φάκελό μας σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Και όλα αυτά πάνε πακέτο με την απαραίτητη γραφειοκρατία και τις διάφορες πολιτικές τήρησης αρχείων με προσωπικά δεδομένα…

Μέσω της τεχνολογίας Blockchain, καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τους παραπάνω ενδιάμεσους και να ενισχύσουμε την απευθείας επικοινωνία μέσα σε ένα περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην ίδια ενιαία βάση δεδομένων αλλά εμείς ορίζουμε ποιες είναι προσβάσιμες και από ποιον. Επιπλέον, οι πληροφορίες δεν μπορούν να τροποποιηθούν στην πηγή τους και όλες οι προσθήκες είναι πλήρως ανιχνεύσιμες, διευκολύνοντας έτσι κάθε αυτόματο έλεγχο και πιστοποίηση.

Παρόλο που υπάρχουν ακόμα αρκετά θέματα να συζητηθούν όπως κενά νομοθεσίας, σχετική έλλειψη ειδικών, ζητήματα επιχειρηματικής κουλτούρας κλπ, η επαναστατική αυτή τεχνολογία μπορεί να ωθήσει ανθρώπους και επιχειρήσεις με έλλειμα εμπιστοσύνης να συνεργαστούν με άλλους, γρήγορα και με ασφάλεια.

Έχει ενδιαφέρον να σταθούμε σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε η Liana Douillet Guzmán, αντιπρόεδρος ανάπτυξης της Blockchain, για την ηλεκτρονική έκδοση του McKinsey:

Πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε ιδιωτικά blockchains τα οποία θα συνεργάζονται με τα δημόσια, περίπου όπως συμβαίνει σήμερα με τα intranets και το Internet. Αν κοιτάξουμε πίσω στην εποχή που πρωτοεμφανίστηκε το Internet, πολλές εταιρείες θεώρησαν ενδιαφέρουσα τη μεταφορά αυτής της τεχνολογίας και της λογικής της διασύνδεσης στα εσωτερικά τους δίκτυα. Μετά από χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι τα intranets δεν άλλαξαν ριζικά τον κόσμο μας αλλά αποτελούν ένα χρήσιμο κομμάτι του οικοσυστήματος. Έτσι δεν είναι; Η τεχνολογία Blockchain θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αλληλεπιδρούν εσωτερικά και μεταξύ τους αλλά και να συνδέονται σε ένα ευρύτερο, περισσότερο δημόσιο περιβάλλον. Ιδανικά, αυτό που πρόκειται να δούμε είναι συνεργασίες, όλη αυτή τη συνεργατική διαδικασία, όπου οι εταιρείες θα χρησιμοποιούν ιδιωτικά blockchains που θα κουμπώνουν αρμονικά πάνω στα δημόσια.

Ευάγγελος Αργυρός
Ευάγγελος Αργυρός
Business mentor, start-up evaluator, υποστηρικτής της καινοτομίας και λάτρης των τεχνολογικών προϊόντων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ