35.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Bill Gates: Συνάντησε τον πρόεδρο της Κίνας

Ο Γκέιτς δήλωσε στον Σι ότι είναι "τιμή του" που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ως “παλιό φίλο” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κίνας τον συνιδρυτή της Microsoft, Βill Gates εκφράζοντας την ελπίδα να προχωρήσουν από κοινού σε ενέργειες που θα είναι ευεργετικές τόσο για την Κίνα όσο και για τις ΗΠΑ.

Κατά την πρώτη συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με ξένο επιχειρηματία εδώ και χρόνια, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο φιλοξενίας Diaoyutai State Guesthouse του Πεκίνου, όπου οι Kινέζοι ηγέτες εθιμοτυπικά υποδέχονται υψηλούς ξένους επισκέπτες, ο Σι είπε στον Γκέιτς ότι χάρηκε πολύ που τον βλέπει έπειτα από τρία χρόνια και τον χαρακτήρισε τον πρώτο Aμερικανό φίλο που συναντά φέτος.

“Λέω συχνά ότι τα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων είναι με τους λαούς τους. Ελπίζω στον αμερικανικό λαό. Με τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση μπορούμε να κάνουμε διάφορες ενέργειες ευεργετικές για τις δύο χώρες και τους λαούς τους, ενέργειες που οφελούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της”, είπε ο Σι όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιοποίησε το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο CCTV.

Ο Γκέιτς, ο οποίος έφθασε στο Πεκίνο την Τετάρτη 14/06, δήλωσε στον Σι ότι είναι “τιμή του” που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του.

“Πάντα είχαμε ωραίες συζητήσεις και θα έχουμε πολλά σημαντικά ζητήματα για να συζητήσουμε σήμερα. Απογοητεύτηκα πολύ που δεν μπόρεσα να έρθω κατά την τελευταία τετραετία και έτσι είναι πολύ συναρπαστικό που είμαι πάλι εδώ”, δήλωσε ο Γκέιτς.

Με αυτό το ταξίδι, το πρώτο του στην Κίνα από το 2019, ο συνιδρυτής της Microsoft ακολουθεί τα βήματα πολλών άλλων κολοσσών της αμερικανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Tesla, του Twitter και της SpaceX, Ίλον Μασκ, που επισκέφθηκε τη χώρα τον Μάιο.

Σχεδόν κλειστή για τον κόσμο για περίπου τρία χρόνια λόγω του Covid, η Κίνα άνοιξε ξανά πριν από έξι μήνες.

“Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της φτώχειας και στη βελτίωση της υγείας στη χώρα. Ελπίζω ότι η Κίνα θα μπορέσει να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτές στις αφρικανικές χώρες”, ανέφερε ο Γκέιτς την Πέμπτη 15/06 κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Ανακάλυψης Φαρμάκων για την Παγκόσμια Υγεία (GHDDI), που είχε ιδρύσει στο Πεκίνο ο ίδιος.

Εκτός από το GHDDI, ο Γκέιτς ανανέωσε τη συνεργασία του και με τις αρχές του δήμου του Πεκίνου και αξιωματούχους του περίβλεπτου πανεπιστημίου Τσινγκούα.

Την Πέμπτη, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε πως θα δωρίσει 50 εκατ. δολάρια (45,7 εκατ. ευρώ) για να υποστηρίξει τις κινεζικές προσπάθειες στον αγώνα εναντίον της ελονοσίας και της φυματίωσης.

Η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα έχει γίνει επιφυλακτική προς την Κίνα καθώς οι εντάσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις αυξάνονται και ο Σι επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην εθνική ασφάλεια.

Η επίσκεψη του Γκέιτς έρχεται ενόψει της επί μακρόν καθυστερημένης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα με στόχο τη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και στρατηγικών αντιπάλων.

Ο Μπλίνκεν είχε μια τεταμένη συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ την Τετάρτη κατά την οποία ο Τσιν προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις υποθέσεις τους και να βλάπτουν την ασφάλειά τους.

Κατά τη συνάντησή του με τον Γκέιτς, ο Σι είπε ότι η Κίνα δεν θα ακολουθήσει το παλιό μονοπάτι μιας “ισχυρής χώρας που επιδιώκει ηγεμονία”, αλλά θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για να επιτύχει κοινή ανάπτυξη, σύμφωνα με την εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία.

Η Κίνα συχνά κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν την ηγεμονία.

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ