12.1 C
Athens
Πέμπτη, 04 Μαρ 2021
ΟΔΗΓΟΙ | ΚΟΛΠΑ | ΜΥΣΤΙΚΑ Μπαταρία στο iPhone: οι προτάσεις μας για τη σωστή...

Μπαταρία στο iPhone: οι προτάσεις μας για τη σωστή ρύθμιση της συσκευής σας

Οι 8 προτάσεις του tecky για την ισορροπία μεταξύ αυξημένης αυτονομίας και καλής εμπειρίας χρήσης στο iPhone και στο iPad

-

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΤο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας των συσκευών iPhone είναι ίσως το πιο διαχρονικό από όλα. Από το iPhone 3G και τις άπειρες συζητήσεις στα fora έως και τις σχετικές σημερινές αναρτήσεις στο facebook, το ενδιαφέρον των χρηστών ανέκαθεν ήταν έντονο.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η συσκευή μας ως προς την ενεργειακή της επάρκεια, ο δικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η μέγιστη αυτονομία με τις μικρότερες “θυσίες”. Ακολουθεί ένας κατάλογος συμβουλών με τις προτάσεις μας ως προς τη σωστή ρύθμιση των συσκευών iPhone στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας.

1. ΔΕΝ απενεργοποιούμε δεδομένα, bluetooth, Wi-Fi και 4G

Θέλουμε μία συσκευή που να τη χαιρόμαστε. Και δεν τη χαιρόμαστε εάν συνέχεια ανοιγοκλείνουμε διακόπτες. Ένα smartphone πρέπει να είναι πάντα stand by με το σύνολο των διαθέσιμων υπηρεσιών του.

2. ΔΕΝ απενεργοποιούμε τα εφέ

Γνωρίζετε πως στο iOS μπορούμε να απενεργοποιήσουμε κάποια εφέ. ΔΕΝ το προτείνουμε. Αγοράζουμε iPhone (και) για να χαρούμε το iOS και όχι μέρος της εμπειρίας.

3. Κλείνουμε την αυτόματη φωτεινότητα

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαφωνιών. Η δική μας πρόταση είναι η απενεργοποίηση της αυτόματης φωτεινότητας και η ρύθμιση του σχετικού διακόπτη στο 70% (περίπου και ανάλογα τη συσκευή και τον χρήστη). Εάν χρειαστεί οπωσδήποτε να αλλάξουμε το επίπεδο της φωτεινότητας, μπορούμε να το πράξουμε εύκολα από το Κέντρο Ελέγχου.

Για να απενεργοποιήσουμε την αυτόματη φωτεινότητα:

Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα > Βοηθήματα οθόνης

4. Κλείνουμε τις αχρείαστες ειδοποιήσεις

Μπορούμε να κλείσουμε τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών έτσι ώστε η οθόνη της συσκευής μας να “ανάβει” λιγότερες φορές μέσα στη μέρα. Εάν κλείσουμε μόνο τις αχρείαστες ειδοποιήσεις, εξοικονομούμε ενέργεια χωρίς να θυσιάσουμε τίποτα από την εμπειρία χρήσης.

Ρυθμίσεις > Γνωστοποιήσεις

5. Ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο

Πολλοί χρήστες έχουν την αίσθηση πως αν κλείσουμε την ανανέωση των εφαρμογών στο υπόβαθρο, θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Κακώς. Το πρώτο που πρέπει να αντιληφθούμε είναι πως η ανανέωση στο υπόβαθρο δεν έχει καμία σχέση με τις ειδοποιήσεις.

Παράδειγμα: εάν κλείσουμε την ανανέωση στο υπόβαθρο του facebook app, εξοικονομούμε ενέργεια και δεν “χάνουμε” τίποτα. Αυτό που “χάνουμε” είναι κατά τη στιγμή που θα ανοίξουμε την εφαρμογή: εάν η ανανέωση είναι ανοικτή, θα βρεθούμε κατευθείαν στο news feed μας. Εάν είναι κλειστή, θα χρειαστούν κάποια δευτερόλεπτα για να “φορτώσει”.

Οι ειδοποιήσεις μας έρχονται κανονικά, χωρίς οι εφαρμογές μας να “τρέχουν” στο background καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς λόγο. Η πρότασή μας είναι η απενεργοποίηση όλων των εφαρμογών από την ανανέωση στο υπόβαθρο εκτός από εφαρμογές:

 • Ακρόασης ραδιοφώνου
 • Χαρτών
 • Εύρεσης taxi
 • Άθλησης
 • Καιρού (όχι όλες, αφήνουμε ανοικτή μόνο την “κύρια” εφαρμογή του καιρού)
 • Διαχείρισης αρχείων (Dropbox κλπ)

Σε όλες τις άλλες κατηγορίες εφαρμογών, απλά ταλαιπωρούμε τη συσκευή μας χωρίς λόγο.

Ρυθμίσεις > Γενικά > Ανανέωση εφ. στο υπόβαθρο

6. GPS

Κλείνουμε την πρόσβαση στο GPS σε όλα τα apps εκτός αυτών των χαρτών και ίσως του καιρού. Εάν θέλουμε να στείλουμε την τοποθεσία μας μέσω ενός (π.χ.) messaging app, ή να κάνουμε ένα check in στο facebook, μπορούμε να ανοίξουμε προσωρινά τον διακόπτη.

Τσεκάρετε τη στιγμή που ανοίγετε την εφαρμογή του facebook. Είτε σκοπεύετε να κάνετε check in, είτε όχι, το τσιπάκι του GPS ενεργοποιείται, έστω και για λίγο, με το άνοιγμα της εφαρμογής. 

Αφήνουμε ανοικτό το GPS στις εφαρμογές:

 • Πλοήγησης – Χαρτών
 • Εύρεση iPhone
 • Προπόνησης – Άθλησης

Κάντε έναν έλεγχο στο Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας και θα διαπιστώσετε πως πολλές αδιάφορες και άσχετες εφαρμογές κάνουν χρήση του GPS chip. Και “λιώνουν” τη μπαταρία χωρίς λόγο.

7. Έλεγχος των στατιστικών της μπαταρίας μας

Πολλές φορές κάποια εφαρμογή καταναλώνει άσκοπα ενεργειακούς πόρους και εμείς νομίζουμε πως πρόκειται γενικά για τη συσκευή μας. Αυτό μπορεί να τύχει μετά από κάποιο update του iOS ή μετά από κάποιο update κάποιας εφαρμογής. Πρόσφατα, μετά από ενημέρωση του iOS “χτύπαγε” το YouTube app. Ναι μεν η Google ενημέρωσε τους καταναλωτές και τελικά επιδιόρθωσε το πρόβλημα, πολλοί ωστόσο νόμιζαν πως το πρόβλημα ήταν γενικότερο ή της συσκευής τους.

Φορτίζουμε πλήρως τις συσκευές μας, περιμένουμε να περάσουν λίγες ώρες χρήσης και πλοηγούμαστε Ρυθμίσεις > Μπαταρία.

Προσοχή, ο έλεγχος των στατιστικών δεν έχει κανένα νόημα κατά το πρώτο 24ωρο μιας συσκευής. 

Πρώτα απ’ όλα να αναφέρουμε πως εάν έχετε κλείσει την ανανέωση στο υπόβαθρο για μια εφαρμογή, μην εκπλαγείτε αν δείτε στα στατιστικά της μπαταρίας την ένδειξη “Δραστηριότητα στο υπόβαθρο”. Πρόκειται για bug του iOS.

Το πρώτο πράγμα που ελέγχουμε είναι εάν κάποια εφαρμογή έχει καταναλώσει μεγάλα ποσοστά ενέργειας. Εμείς γνωρίζουμε τη χρήση που κάνουμε και μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Στο παράδειγμά μας, το messenger app ναι μεν έχει καταναλώσει το 31% των ενεργειακών πόρων, αλλά πρόκειται για το 31% του 15% που συνολικά έχει “ξοδευτεί” (100%-85% τρέχουσα φόρτιση), ενώ είχα “μηνυματιστεί” αρκετά.

Αυτό που πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα είναι οι δύο χρόνοι στο τέλος της σελίδας. Αυτοί πάντα πρέπει να “απέχουν” μεταξύ τους, εκτός και αν δεν κλείσατε ποτέ τη συσκευή.

Έτσι εντοπίζουμε την πλειοψηφία των προβλημάτων. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο χρόνος χρήσης και ο χρόνος αναμονής ήταν ίδιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, κάποια εφαρμογή λειτουργούσε συνέχεια και μέσω των στατιστικών ήταν εύκολο να εντοπιστεί.

Δοκιμάστε να απεγκαταστήσετε και να εγκαταστήσετε εκ νέου τα προβληματικά apps.

Στο παράδειγμά μας, συσκευή iPhone 7 Plus 15 μηνών με την original μπαταρία (και χωρίς υποχρονισμό) και ρυθμίσεις σύμφωνες με τις άνωθεν συμβουλές μας, κατανάλωσε 15% μέσα σε δύο ώρες και 39 λεπτά χρήσης. Δηλαδή, βγάζει άνετα 10 ώρες χρήσης, με όλα τα τσιπάκια “ανοικτά” (Wi-Fi, bluetooth, δεδομένα, GPS). Απλά, GPS και ανανέωση στο υπόβαθρο είναι ανοικτά μόνο για τις εφαρμογές που πραγματικά το χρειάζονται.

Το σκορ αυτό έχει επιτευχθεί χωρίς την ενεργοποίηση της Λειτουργίας χαμηλής ισχύος και σε συνεχή σύνδεση με το Apple Watch.

8. Φόρτιση – καλιμπράρισμα

Φορτίζουμε τις συσκευές μας όποτε και όσο μας βολεύει. Φροντίζουμε μόνο για δύο πράγματα:

 1. Να μην πέφτει συχνά το ποσοστό της μπαταρίας κάτω από το 15%
 2. Μία φορά το μήνα φορτίζουμε έως το 100%, κάνουμε χρήση έως και το 0% και ξανα-φορτίζουμε έως το 100%

Για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις

Εάν έχετε προβεί σε όλες αυτές τις ενέργειες και η αυτονομία της συσκευής σας δεν σας ικανοποιεί (και εννοείται πως η μπαταρία σας δεν θέλει αλλαγή), σας προτείνουμε μία καθαρή εγκατάσταση μέσω iTunes (και DFU mode), κάτι που παράλληλα θα επιταχύνει τη συσκευή σας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το iOS εγκαθίσταται από την αρχή στο iPhone / iPad και τα “σκουπίδια” που έχουν μαζευτεί με τον καιρό, εξαφανίζονται. Προσοχή, μετά το format, ρυθμίζουμε τη συσκευή ως νέα. Δεν “χάνουμε” οτιδήποτε σχετίζεται με το iCloud, “χάνουμε” όλα τα άλλα. Κρατήστε στιγμιότυπα οθόνης με τις εφαρμογές σας και τους φακέλους σας, όπως σας είχαν βολέψει.

Μετά, ξεκινήστε την εγκατάσταση λίγων εφαρμογών κάθε μέρα. Έτσι θα είστε σε θέση να παρατηρήσετε πότε και από ποιο app γίνεται η ζημιά.

Γενικότερα, προτείνουμε το φορμάτ μία φορά ανά 1-1,5 χρόνο. Έτσι θα έχετε πάντα “φρέσκιες” συσκευές.

Κλείνοντας

Προσπαθήσαμε να σας περιγράψουμε το σωστό – για εμάς – μείγμα απόδοσης και κατανάλωσης. Ξοδεύουμε εκατοντάδες ευρώ για smartphones και πιστεύουμε πως θα πρέπει να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στο έπακρο.

Οι ενέργειες που σας προτείνουμε δεν υποβαθμίζουν σε καμία περίπτωση την εμπειρία χρήσης αλλά εστιάζουν στον περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία σας.

Kostthemhttp://tecky.eu
Ενεργό μέλος της Apple κοινότητας από το 2003. Λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα, υπέρμαχος του ανταγωνισμού και πολέμιος της διαστρέβλωσης της είδησης. Πιστεύω πως η μεταφορά της είδησης και η διατύπωση της γνώμης αποτελούν δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα ζητήματα που βεβαίως μπορούν να συνυπάρχουν. Η τεχνολογία κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Απολαύστε τη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

Το βραβείο για το "πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα" απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις...

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up....

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη...

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote....

Ζημιά στην όραση οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη

Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει την όραση του να έχει χαμηλώσει στη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με...

Ιστορικό υψηλό για την ισοτιμία του Bitcoin

Aνήμερα των δωδέκατων γενεθλίων του, το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα Bitcoin έσπασε κάθε ρεκόρ. Η πορεία της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου υπήρξε σταθερά...

Σχετικάάρθρα