Ο ηγέτης στο χώρο των υπηρεσιών cloud είναι τα τελευταία δέκα χρόνια χρόνια η Amazon με το Amazon Web Services (AWS). Η πρώτη θέση δείχνει να αλλάζει χέρια φέτος με την υπηρεσία Azure της Microsoft να είναι ο κυριότερος διεκδικητής.

Η τράπεζα Pacific Crest Securities που ειδικεύεται στις επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσε (μέσω του αναλυτή της Brent Bracelin) πριν λίγες μέρες ότι η πλατφόρμα AWS είναι πολύ πιθανό να βρεθεί φέτος στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών cloud. Να τονίσουμε εδώ ότι η Amazon Web Services (AWS) έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλους servers και διεθνή κέντρα διαχείρισης δεδομένων και αποφέρει ετήσιο τζίρο $14 δις στην Amazon. Ο Bracelin ερεύνησε τις εξήντα μεγαλύτερες εταιρείες cloud στον κόσμο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα φέτος θα δούμε για πρώτη φορά την πλατφόρμα Azure της Microsoft να οδηγεί την κούρσα.

Η έρευνα της Pacific Crest Securities αποκάλυψε επίσης ότι η αγορά cloud έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και προβλέπει ότι το ύψος των επενδύσεων σε αυτή αγορά πρόκειται να αγγίξει τα $240 δις μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, η Microsoft θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την αναμενόμενη ανάπτυξη λόγω του ασύγκριτου βάθους και εύρους των προϊόντων της σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) και Infrastructure as a Service (IaaS). Ο Bracelin είπε ότι η Microsoft παραμένει ίσως το δυνατότερο χαρτί στην επενδυτική αγορά της τεχνολογίας και το επιχειρηματικό της μοντέλο ανασχεδιάστηκε πρόσφατα με όραμα την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), το Cloud και τις τεχνολογίες αιχμής.

ΣΧΟΛΙΑ