30.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Αυτοκίνητο χωρίς άνθρωπο μέσα κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό δρόμο

Μπορεί η τηλεοδήγηση να χαράξει μια νέα διαδρομή προς τα αυτόνομα οχήματα;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Για πρώτη φορά, ένα αυτοκίνητο χωρίς άνθρωπο μέσα κυκλοφόρησε σε δημόσιο δρόμο στην Ευρώπη.

Το κατόρθωμα πραγματοποιήθηκε από τη Vay, μια γερμανική startup. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια προσέγγιση που ονομάζεται «teledriving» για τον τηλεχειρισμό των αυτοκινήτων από τοποθεσίες που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά.

Οι χειριστές οδηγούν τα οχήματα με τιμόνια, πετάλια και οθόνες. Λαμβάνουν επίσης ήχους οδικής κυκλοφορίας μέσω μικροφώνων και ακουστικών.

Το σύστημα μοιάζει με προσομοιωτές αγώνων για βιντεοπαιχνίδια — μόνο που η δράση στις οθόνες συμβαίνει πραγματικά.

Πολυάριθμα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρέχουν τη μετάδοση δεδομένων. Σε περίπτωση αστοχίας δικτύου ή έκτακτης ανάγκης, το όχημα ακινητοποιείται αυτόματα.

Θέση τηλεοδήγησης της Vay
Θέση τηλεοδήγησης της Vay

Η Vay δοκίμασε την τεχνολογία χωρίς οδηγούς ασφαλείας, αφού έλαβε άδεια εξαίρεσης από το Αμβούργο. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ολοκλήρωσε τώρα τα πρώτα test-drives της σε προκαθορισμένες διαδρομές στην πόλη.

«Ως κορυφαία εταιρεία τηλεοδήγησης, οδηγούμε τηλεκατευθυνόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε δημόσιους δρόμους στο Βερολίνο και το Αμβούργο για περισσότερα από τρία χρόνια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Vay, Thomas von der Ohe.

«Με την άδεια εξαίρεσης που λάβαμε τον Δεκέμβριο του 2022, μπορέσαμε τώρα να οδηγήσουμε με επιτυχία το πρώτο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό ασφαλείας σε δημόσιο δρόμο».

Οι ιδρυτές της Vay  Fabrizio Scelsi, Thomas von der Ohe και Bogdan Djukic
Οι ιδρυτές της Vay Fabrizio Scelsi, Thomas von der Ohe και Bogdan Djukic

Η Vay ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2018. Η startup δημιούργησε μια ομάδα άνω των 150 ατόμων, η οποία συνδυάζει την εμπειρία λογισμικού και προϊόντων από τη Silicon Valley, με εξοπλισμό αυτοκινήτου και μηχανική ασφάλειας από την Ευρώπη.

Η εταιρεία σχεδιάζει τελικά να πουλήσει την τεχνολογία της με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μια υπηρεσία μετακίνησης από πόρτα σε πόρτα. Ένα αυτοκίνητο θα οδηγηθεί τηλεκατευθυνόμενο στην τοποθεσία του χρήστη, όπου ο πελάτης θα πάρει το τιμόνι και θα οδηγήσει στον προορισμό του, οπότε ο τηλεχειριστής αναλαμβάνει ξανά. Η δεύτερη υπηρεσία είναι η τηλεοδήγηση ενός αυτοκινήτου, ενώ ο χρήστης κάθεται στο πίσω μέρος.

Η τεχνολογία της Vay έχει εγκατασταθεί σε ηλεκτρικά οχήματα της KIA
Η τεχνολογία της Vay έχει εγκατασταθεί σε ηλεκτρικά οχήματα της KIA

Ο Vay υποστηρίζει ότι η τηλεοδήγηση θα είναι ασφαλέστερη για τους επιβάτες και πιο βολική για τους οδηγούς, ενώ θα μειώσει την ανάγκη για ύπαρξη ιδιωτικού οχήματος. Οι υπηρεσίες στοχεύουν να ανταγωνιστούν τους υπάρχοντες παρόχους car-sharing και ride-hailing.

Η Anjes Tjarks, γερουσιαστής του Αμβούργου για τη μετάβαση στις μεταφορές και την κινητικότητα, οραματίζεται περαιτέρω οφέλη.

«Η Vay δημιουργεί τέτοια προστιθέμενη αξία με την υπηρεσία τηλεοδήγησης: δεν χρειάζεται να αναζητήσετε χώρο στάθμευσης, χωρίς εκπομπές ρύπων, με δυνατότητα ψηφιακής κράτησης και ως βολική υπηρεσία, για παράδειγμα για το «τελευταίο μίλι» από το σταθμό του λεωφορείου ή του τρένου στην πόρτα σας», είπε.

Η Vay θα χρησιμοποιήσει επίσης τα δεδομένα δοκιμών της για να αναπτύξει λειτουργίες αυτοοδήγησης. Ίσως η τηλεοδήγηση μπορεί να δώσει ένα άλμα στον κλάδο των αυτόνομων οχημάτων που βρίσκεται σε στασιμότητα.

 

NewsDesk
NewsDesk
Ειδησεογραφία γύρω από την τεχνολογία, από την ομάδα του tecky

ΠΡΟΣΦΑΤΑ