Αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιούν επιδρομές κατά παράνομων πλατφορμών ροής βίντεο (streaming), σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής αστυνομίας που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη.

Οι επιδρομές αυτές συντονίζονται από τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Europol και Eurojust ενώ πραγματοποιούνται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια περιορισμού της παράνομης αγοράς που απειλεί τις νόμιμες συνδρομητικές πλατφόρμες παροχής περιεχομένου είτε αυτές δραστηριοποιούνται με παραδοσιακούς τρόπους (δορυφορικά κ.λπ.) είτε με πιο σύγχρονους (Android TV boxes, streaming apps κ.ά.).

Η ιταλική αστυνομία δήλωσε ότι εντόπισε κόμβους σε όλη την Ευρώπη που παρείχαν («σερβίριζαν») πειρατικό περιεχόμενο μέσω υλοποιήσεων web video ροής.

Σε ξεχωριστή της δήλωση, η ιταλική φορολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πως έκλεισε μια παράνομη πλατφόρμα με την ονομασία Xtream Codes (η πρόσβαση στην ιστοσελίδα είναι από χθες – και τουλάχιστον προσωρινά – αδύνατη), η οποία είχε περισσότερους από 700.000 χρήστες.

Παράλληλα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δημοσιοποίησε (χθες) το ακόλουθο Δελτίο Τύπου σχετικά με δική της επιχείρηση που σχετίζεται με παραβίαση του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία:

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, για παράβαση του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού, για παράβαση των διατάξεων του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία, πράξη που τελέστηκε μέσω διαδικτύου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία εταιρείας, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι από τον Σεπτέμβριο του 2018, χωρίς την άδειά της, αναρτούν και διαθέτουν στο κοινό μέσω ιστοσελίδας διαμοιρασμού αρχείων επεισόδια τηλεοπτικών σειρών, των οποίων κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα εισαγωγής και εκμετάλλευσης στην ελληνική επικράτεια. Επίσης καταγγέλθηκε συγκεκριμένο προφίλ χρήστη στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που εμπλέκεται στην παράνομη δραστηριότητα.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, των στοιχείων και δεδομένων της υπόθεσης, αξιοποίηση των στοιχείων που χορηγήθηκαν από εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στη χώρα μας, καθώς και περαιτέρω αστυνομική έρευνα, με αποτέλεσμα τη διακρίβωση των στοιχείων και του τόπου διαμονής του ημεδαπού.

Κατόπιν των ανωτέρω, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή αστυνομικών τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, μετέβησαν στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 στην οικία του 53χρονου σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και διενήργησαν έρευνα όπου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (129) πρωτότυπα Digital Video Disc (D.V.D.) τηλεοπτικών σειρών,
  • (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής τύπου ταμπλέτα,
  • (5) σκληροί δίσκοι και
  • (3) εξωτερικά μέσα αποθήκευσης (USB sticks).

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών

ΣΧΟΛΙΑ