17.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Μαΐ 2021

Δωρεάν ψηφιακή προβολή τουριστικών επιχειρήσεων

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ανοιχτή πρόσκληση για δωρεάν προβολή στο VisitGreece App,  απευθύνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κος Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, με επιστολή που απέστειλε σε επιμελητήρια, θεσμικούς φορείς και ενώσεις επαγγελματιών της χώρας, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον  τουρισμό, καλεί επιχειρήσεις από όλη τη χώρα να προβληθούν δωρεάν στο επίσημο destination app της Ελλάδας.

Στην επιστολή του ο Γ.Γ. ΕΟΤ αναφέρει ότι “το VisitGreece App αποτελεί ένα χρηστικό εργαλείο για τους επισκέπτες της Ελλάδας, στο οποίο μπορούν να βρουν γρήγορα και εύκολα ταξιδιωτικές πληροφορίες, καθώς και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τουριστικά θέματα“. Το Visit Greece App, ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από λίγους μήνες και ήδη αριθμεί πάνω από 700.000 downloads. Η εφαρμογή αντλεί και διοχετεύει πληροφορίες από το www.visitgreece.gr.

Όλη η υπηρεσία προσφέρεται εντελώς δωρεάν. Για να επωφεληθούν από την εξαιρετική ευκαιρία προβολής στην εφαρμογή, οι επιχειρήσεις καλούνται να εγγραφούν στα websites www.visitgreece.gr  και www.visitgreeceapp.com, επιλέγοντας το πεδίο “εγγραφή επιχειρήσεων”. Στην εφαρμογή μπορούν επίσης οι επιχειρήσεις να επικαιροποιήσουν τις πληροφορίες τους, να ανανεώσουν τις φωτογραφίες τους και να δημοσιεύσουν ειδικές προσφορές για τους χρήστες της εφαρμογής.

Η εφαρμογή VisitGreece αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Mastercard, την Eurobank και την Warply. Έχει ήδη λάβει σημαντικές διακρίσεις, ενώ βραβεύτηκε και ως η Κορυφαία Εφαρμογή της Χρονιάς για το 2021 από τα e-volution awards. Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή δωρεάν από το Google Play και το App Store. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να γράψετε στο visitgreeceapp@gnto.gr.

Υπογράφηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

0
⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία σε σχέση με το έργο EuroAsia Interconnector. Το έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και συναφών υποδομών και θα επιτρέψει στις τρεις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στη Λευκωσία, συναντήθηκαν για να υπογράψουν οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, Νατάσα Πηλείδου και Yuval Steinitz, ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε διαδικτυακά από την Αθήνα. Στόχος του έργου είναι η κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με συνολικό μήκος περίπου 1500km και μεταφορική ικανότητα 2000MW. Θα είναι το μεγαλύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα και θα φτάσει σε βάθος 2700m. Ο EuroAsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 και το συνολικό κόστος του θα ξεπεράσει τα €750 εκατ.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη από την υλοποίηση αυτού του έργου. Ο EuroAsia Interconnector θα συμβάλλει καθοριστικά στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη θωράκιση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Επίσης, είναι ένα έργο το οποίο ενδυναμώνει τη στρατηγική σχέση των τριών χωρών και μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μπορεί να αποτελέσουν τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας“.

Η Cosmote έχει το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα

0
⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το βραβείο για το “πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα” απέσπασε και πάλι η Cosmote στα Speedtest Awards της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις σταθερού και κινητού internet. Η Cosmote βραβεύτηκε για όγδοη συνεχόμενη φορά από την Ookla πετυχαίνοντας σκορ ταχύτητας 51.39 και οι ταχύτητες download μετρήθηκαν κατά 64% υψηλότερες από εκείνες του δεύτερου παρόχου και 83% υψηλότερες από του τρίτου.

Η διάκριση που απένειμε η Ookla στην Cosmote βασίστηκε σε περίπου 460.000 μετρήσεις που έγιναν από τους ίδιους τους χρήστες κινητών δικτύων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Τα tests έγιναν μέσω της εφαρμογής Speedtest σε πραγματικές συνθήκες, σε ολόκληρη τη χώρα, στα δίκτυα όλων των παρόχων κινητής, μέσω συσκευών iOS και Android. Με περισσότερους από 13.500 servers παγκοσμίως, εκατομμύρια τεστ πραγματοποιούνται καθημερινά από χρήστες της Ookla, με το σύνολό τους να έχει ξεπεράσει τα 33 δισεκατομμύρια από το 2006.


Η Cosmote, εξελίσσει συνεχώς το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής της χώρας ώστε να παρέχει στους συνδρομητές της κορυφαία εμπειρία συνδεσιμότητας και mobile Internet. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει αυξήσει τη χωρητικότητα του δικτύου κινητής κατά 77%, γεγονός που έχει επιτρέψει τον τετραπλασιασμό της κίνησης mobile data χωρίς να επηρεάζεται η εμπειρία που απολαμβάνουν οι χρήστες.

“Είμαστε υπερήφανοι που και για το 2020, το δίκτυο Cosmote αναδείχθηκε από την Ookla ως το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα. Δεν σταματάμε εδώ. Έχοντας φέρει πρώτοι το 5G στην ελληνική αγορά, θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής της χώρας για να απολαμβάνουν οι συνδρομητές μας κορυφαία εμπειρία συνδεσιμότητας και mobile Internet στη νέα ψηφιακή εποχή. Θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους μας, που με τη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια, διατηρούν στην κορυφή το δίκτυο Cosmote, μένοντας πιστοί στο όραμά μας για έναν κόσμο καλύτερο για όλους με την αξιοποίηση της τεχνολογίας” δήλωσε ο Γιώργος Τσώνης, Executive Director Network Development & Operations Ομίλου ΟΤΕ.

Ηλεκτρικό ιπτάμενο ταξί με υπογραφή Fiat-Chrysler

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Μια ακόμα εταιρεία, ο ιταλικός όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων Fiat-Chrysler Automobiles, φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί, σε συνεργασία με αμερικανική start-up. Η Archer Aviation με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ είναι μία νεοφυής επιχείρηση, η οποία έκανε εντατική έρευνα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ηλεκτροκίνηση. “Η ηλεκτροδότηση του τομέα των μεταφορών, είτε στους δρόμους είτε στον αέρα, είναι το μέλλον” επισήμανε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Doug Ostermann, Επικεφαλής Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της FCA. “Η συνεργασία μας με την Archer έχει αμοιβαία οφέλη και θα επιτρέψει στη γρήγορη ανάπτυξη της αγοράς καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων μεταφοράς“.

Μόλις τον Μάιο του 2020, η Archer Aviations βγήκε από την κατάσταση “stealth” και έκτοτε αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς παίκτες σε αυτό τον κλάδο. Πρωταρχικός στόχος των δύο εταιρειών μέσω αυτής της συνεργασίας είναι η αξιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της τεχνογνωσίας της Fiat-Chrysler.  Στο κομμάτι του σχεδιασμού και της κατασκευής θα δοθεί έμφαση στην επινόηση νέων μεθόδων μαζικής παραγωγής εξαρτημάτων του αεροσκάφους από ίνες άνθρακα, ενώ από την εφοδιαστική αλυσίδα της FCA θα βρεθούν τόσο εξαρτήματα  για την καμπίνα του ταξί, όπως χερούλια και ζώνες ασφαλείας, όσο και ήδη υπάρχοντες ηλεκτρικοί κινητήρες και μπαταρίες.

Αναφορικά με τη λειτουργία του αεροσκάφους, εκτιμάται ότι η εμβέλεια του θα είναι 95km, με μέγιστη ταχύτητα κοντά στα 240km/ώρα. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς από τη μορφή του οχήματος, το ταξί θα κινείται με τρόπο παρόμοιο με αυτό ενός αεροπλάνου, ενώ η απογείωση και η προσγείωση του θα μοιάζει περισσότερο με αυτή ενός ελικοπτέρου. Μέσα στη χρονιά θα αρχίσουν οι δοκιμές μιας μικρότερης, διθέσιας έκδοσης του αεροσκάφους, έτσι ώστε η μαζική παραγωγή να αρχίσει το 2023, για να λανσαριστεί η πρώτη υπηρεσία ιπτάμενου ταξί μέσα στο 2024.

Συμφωνία Hyundai και Apple για το πρώτο Apple Car

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ο Δεκέμβριος 2020 μάλλον δεν ήταν ο καλύτερος μήνας για την αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, έναν από τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι της KIA και της General Motors Korea ήρθαν σε έντονη κόντρα με το Management των εργοστασίων, με την εβδομαδιαία απεργία που κήρυξαν να επιβραδύνει την παραγωγή σε μεγάλο βαθμό σε τρία διαφορετικά εργοστάσια. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη Pyeongtaek, η γνωστή εταιρεία παραγωγής τετρακινήτων SUV SsangYong υπέβαλε επίσημα αίτηση πτώχευσης, αφού δεν ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις απαιτήσεις των δανείων της τα τελευταία δέκα χρόνια.

Παρόλα αυτά, το ξεκίνημα της νέας χρόνιας έφερε θετικές εξελίξεις και ριζικές αλλαγές στις μεγάλες εταιρείες της Νότιας Κορέας. Την αρχή έκανε η KIA παρουσιάζοντας το νέο της logo, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου πρόκειται να παρουσιαστεί το νέο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας, στην εκδήλωση “New Kia Brand Showcase”, η οποία θα μεταδοθεί με livestream στο Youtube. Το απόλυτο highlight όμως αυτού του μήνα είναι ανδιαμφισβήτητα η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Hyundai και Apple για την παραγωγή από κοινού του πρώτου Apple Car.  Η εν λόγω ανακοίνωση τάραξε τα νερά του επιχερηματικού κόσμου, με την τιμή της μετόχης της Hyundai να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 20% σε λίγες μόνο μέρες.

Το πρώτο πρωτότυπο του Apple Car αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη χρονιά. Όσον αφορά την κατασκευή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ξεκινήσει σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της KIA στην πολιτεία της Georgia στις ΗΠΑ. Διαφορετικά, είναι πιθανό το ενδεχόμενο κατασκευής νέων εγκαταστάσεων, οι οποίες θα μπορούν να υποστηρίξουν παραγωγή μέχρι τετρακοσίων χιλιάδων αυτοκινήτων το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, η μαζική παραγωγή των αυτοκινήτων δεν αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη τετραετία. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, υπάρχουν πολλά εμπόδια, τα οποία καθιστούν τη διαδικασία υλοποίησης του συγκεκριμένου επιχερηματικού σχεδίου πολύ δύσκολη.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, συνεργαζόμενης τράπεζας της Apple, δημοσίευσαν ενημέρωση προς τους επενδυτές σχετικά με την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η Apple όσον αφορά στο Apple Car. Σύμφωνα με αυτήν την ενημέρωση, οι αντιπρόσωποι της Goldman Sachs υποστηρίζουν ότι η Apple θα εστιάσει πολύ περισσότερο στην εμπειρία του οδηγού μέσα στο αυτοκίνητο παρά στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου παρόμοιο με αυτά της Tesla. Συνεπώς δε θεωρούν ότι η Apple θα αποτελέσει σοβαρό ανταγωνιστή στον χώρο της ηλεκτρικής αυτοκίνησης. Πριν έρθει σε επαφή με την Hyundai, ο Αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας επιχείρησε να κάνει παρόμοιες συζητήσεις με την BMW, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν.

Δωρεάν WiFi στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο

0
⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Δωρεάν WiFi θα είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Cosmote. Με την επέκταση του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη, έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνολικά 25 σημεία υψηλού πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Η ελεύθερη πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αναζητούν εύκολα πληροφορίες για τα μνημεία, να μοιράζονται την εμπειρία τους μέσω ίντερνετ και κοινωνικών δικτύων, αλλά και στους αρμόδιους πολιτιστικούς φορείς να αναπτύσσουν νέους τρόπους ξενάγησης και φιλοξενίας του κοινού.

Για την υπογραφή της επέκτασης του μνημονίου συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού ανάμεσα στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν, εκτός από τη συνεργασία και την πορεία υλοποίησης των έργων, και οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που ήδη διαθέτουν δωρεάν WiFi είναι:

 • Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως
 • Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 • Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
 • Παλάτι του Μ. Μαγίστρου και Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 • Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού
 • Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δελφών
 • Αρχαία Επίδαυρος
 • Ακρόπολη και Μουσείο Μυκηνών
 • Σπιναλόγκα
 • Αρχαία Κόρινθος
 • Αρχαιολογικός χώρος Δήλου
 • Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας

Σύντομα θα διαθέτουν δωρεάν WiFi και οι:

 • Αρχαία Ολυμπία
 • Ακρόπολη Λίνδου
 • Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου
 • Βασιλικοί τάφοι Αιγών (Βεργίνα) και νέο Μουσείο Βεργίνας
 • Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
 • Αρχαία Δωδώνη
 • Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Νεμέας
 • Μυστράς
 • Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ελεύθερνας
 • Κάστρο Παλαμηδίου
 • Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

H κ. Μενδώνη δήλωσε “Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσαμάζ προσωπικά αλλά και στο πρόσωπό του το σύνολο των συνεργατών και των εμπλεκομένων σε αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα της χορηγίας σε είδος εκ μέρους του Ομίλου ΟΤΕ για την παροχή δικτύου WiFi στους σημαντικούς Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία μας. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια, όμως αυτή τη στιγμή αναβαθμίζεται και επεκτείνεται σε 25 σημεία υψηλού πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Θα μεταφέρω και το πνεύμα της συζήτησης που έγινε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λίγους μήνες πριν όταν χρειάστηκε να γνωμοδοτήσει για την συγκεκριμένη προσφορά της εταιρείας προκειμένου να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας. Δημιουργείται ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον που θα προσφέρει μια διαφορετική, ακόμη καλύτερη εμπειρία για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Με το WiFi στους αρχαιολογικούς χώρους θα τους παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες. Είναι σημαντικό για τις Υπηρεσίες του Υπουργείου γιατί μέσω των υποδομών που προσφέρει ο ΟΤΕ, μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορες υπηρεσίες τηλεμετρίας, τηλεπισκόπησης ακόμη και την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την οποία ούτως ή άλλως το Υπουργείο και ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων έχουν σχεδιάσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Γι΄ αυτό πραγματικά ευχαριστώ και εκ μέρους όλων μας, των συνεργατών μου και των Υπηρεσιών του Υπουργείου την εταιρεία και τον κ. Τσαμάζ για την προσφορά τους. Είναι εξαιρετικά ουσιαστική γιατί ενισχύει τους τρόπους προστασίας του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, προάγει τον ελληνικό πολιτισμό, προωθεί την εξωστρέφεια του, υποστηρίζει τις σύγχρονες υπηρεσίες που η ελληνική πολιτεία οφείλει να προσφέρει στους επισκέπτες της”.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε “H συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να πολλαπλασιάσουμε τον αντίκτυπο της ιστορίας μας. Με τις υποδομές δικτύων νέας γενιάς και το δωρεάν internet, στέλνουμε εικόνα και ήχο από τα σημαντικότερα μνημεία σε όλον τον κόσμο, ενισχύοντας την εικόνα της σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας. Στην Cosmote, στηρίζουμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας, γιατί η γνώση τους αποτελεί πυξίδα για το μέλλον. Μόνο αν γνωρίζουμε τις ρίζες μας μπορούμε να ξέρουμε και πού πηγαίνουμε. Με τη θετική μας επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, δημιουργούμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους”.

Ζημιά στην όραση οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη

0
⏰ Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει την όραση του να έχει χαμηλώσει στη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Για τις  πιθανές βλάβες στην όραση των ερωτηθέντων δεν ευθύνεται άμεσα ο ίδιος ο κορονοϊός Covid-19, σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, αλλά ο αυξημένος χρόνος παραμονής μπροστά σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών π.χ. υπολογιστών, κινητών, τηλεοράσεων κλπ.

Το 38% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει αυξήσει σημαντικά το χρόνο στον οποίο χρησιμοποιεί οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών και αυτό σχετίζεται άμεσα με τη συνεχή παραμονή στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η εργασία από απόσταση και η ψυχαγωγία αποκλειστικά με ηλεκτρονικό υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο και tablet, για πάρα πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, συνήθως σε κακές συνθήκες φωτισμού και με λάθος θέση σώματος, φαίνονται να επηρρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της όρασης.

Οι πιο συνηθισμένες “παρενέργειες” που αναφέρθηκαν είναι πονοκέφαλοι, ημικρανίες, δυσκολία στο διάβασμα και χαμηλή όραση το βράδυ. Οι οφθαλμίατροι μας καθησυχάζουν λέγοντας ότι αυτές οι ενοχλήσεις είναι προσωρινές και συνήθως δεν προκαλούν κάποια μόνιμη βλάβη στα μάτια. Ωστόσο, προτείνουν κάθε 20 λεπτά να παίρνουμε τα μάτια μας από την οθόνη και να εστιάζουμε για 20 δευτερόλεπτα σε ένα μακρινό αντικείμενο, ιδανικά έξω από το χώρο στον οποίο βρισκόμαστε.

Ιστορικό υψηλό για την ισοτιμία του Bitcoin

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Aνήμερα των δωδέκατων γενεθλίων του, το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα Bitcoin έσπασε κάθε ρεκόρ. Η πορεία της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου υπήρξε σταθερά ανοδική τους τελευταίους μήνες και χθες, 7 Ιανουαρίου, η αξία του κρυπτονομίσματος έσπασε το φράγμα των USD40.000! Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, το γεγονός ότι το Paypal άρχισε να δέχεται συναλλαγές μέσω Bitcoin από τα μέσα Οκτωβρίου 2020 σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων κινήσεων φαίνεται ότι δελεάζουν όλο και περισσότερους υποψηφίους επενδυτές. Παρόλα αυτά, τα ιστορικά ρεκόρ που καταρρίπτουν τα κρυπτονομίσματα μόλις την πρώτη εβδομάδα του 2021 είναι η εξέλιξη μιας πολύμηνης ανοδικής πορείας.

Η παραπάνω καμπύλη της ισοτιμίας του Bitcoin με το αμερικανικό δολάριο παρουσίασε στα μέσα του 2017 εντυπωσιακή άνοδο, η οποία ωστόσο δεν διατηρήθηκε για πολύ καιρό. Ύστερα από μια σοβαρή υποτίμηση, το κρυπτονόμισμα κράτησε την αξία του σε τετραψήφια νούμερα και επανήλθε εκ νέου κοντά στα δέκα χιλιάδες USD. Όπως συνέβη και με την αξία πολλών μετοχών, υπήρξαν σοβαρές διακυμάνσεις στις αρχές του 2020 λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, στις 17 Μαρτίου, η ισοτιμία του έγραψε αρνητικό ρεκόρ για ολόκληρη τη χρονιά φτάνοντας μόλις στα πέντε χιλιάδες δολάρια. Για το επόμενο εξάμηνο το Bitcoin δεν απασχόλησε σημαντικά, καθότι η ισοτιμία του αυξανόταν με σταθερό αλλά εξαιρετικά αργό ρυθμό.

Συνεχίζοντας σε αυτόν το ρυθμό, στις 17 Δεκεμβρίου, το Bitcoin έσπασε για πρώτη φορά στα χρονικά το φράγμα των είκοσι χιλιάδων δολλαρίων, έχοντας σημειώσει 9% ημερήσια και 76% συνολική αύξηση από τις 17 Μαρτίου. Έκτοτε, η πορεία της αξίας του μόνο ξέφρενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού αυξήθηκε κατά δέκα χιλιάδες δολλάρια σε δύο συνεχομένες εβδομάδες, φτάνοντας τα σαράντα χιλιάδες εχθές το βράδυ. Κατά τις βραδινές ώρες, η αξία του Bitcoin έπεσε απότομα περίπου κατά τρεις χιλιάδες, ωστόσο επανήλθε σχετικά σύντομα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων παρουσίασε καθολική άνθηση μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, αφού η σημερινή αξία του Litecoin, ενός από τους κύριους ανταγωνιστές του Bitcoin, είναι κατά 2/3 μεγαλύτερη σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2020, αγγίζοντας τα USD170. Το Litecoin, αν και δεν είναι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό ούτε έχει την ίδια χρηματιστηριακή αξία, αποτελεί έναν από τους κύριους ανταγωνιστές του Bitcoin τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγαλύτερης ταχύτητας συναλλαγής του.

Το Facebook κλείνει τους λογαριασμούς του Donald Trump

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οι έντονες αντιδράσεις για τις ταραχές που προκαλούν οπαδοί του Donald Trump στις ΗΠΑ συνεχίζονται και σε αυτές έρχεται να προστεθεί η σημερινή απόφαση του Mark Zuckerberg να κατεβάσει τους λογαριασμούς του απερχόμενου προέδρου στο Facebook και το Instagram.

Αυτό σημαίνει ότι ο Trump δεν μπορεί να δημοσιεύσει τίποτα στο Facebook και το Instagram αρχικά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2020, την ημέρα ορκωμοσίας του επόμενου προέδρου Joe Biden, με ενδεχόμενη παράταση επ’ αόριστον.

Ο ίδιος ο Zuckerberg δήλωσε ότι ο κίνδυνος που μπορούν να προκαλέσουν οι δημοσιεύσεις του Trump στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “είναι απλά πολύ μεγάλος” και ότι αποφάσισε να αφαιρέσει το περιεχόμενο με τις απόψεις του Trump επειδή πιστεύει ότι έχουν στόχο να υπονομεύσουν την ομαλή προεδρική μετάβαση στις ΗΠΑ και να προκαλέσουν περισσότερη βία.

Είσοδος της Mitsubishi στην παραγωγή καινοτόμων τροφίμων

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σύμφωνα με έρευνα της Vegan Society, η οποία δημοσιεύτηκε σε πρόσφατο άρθρο του BBC, οι Βρετανοί πολίτες παρουσιάζουν μεγάλη μεταστροφή στον vegan τρόπο ζωής. Μεταξύ άλλων, οι κύριοι λόγοι αυτή της μεταστροφής φαίνεται να είναι η κακοποίηση των ζώων κατά τη μαζική παραγωγή τους, καθώς και τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται κατά την ανατροφή τους. Ωστόσο, μόνο το 10% των συμμετεχόντων της έρευνας σκέφτονται σοβαρά να καταργήσουν το κρέας από τη διατροφή τους λόγω της γεύσης του. Παρόμοιους προβληματισμούς εκφράζουν πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, αφού όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την παραγωγή κρέατος βγαίνουν στο φως.

Με αυτό το σκεπτικό, οι επιστήμονες στον κλάδο της τεχνολογίας τροφίμων αναπτύσσουν όλο και πιο καινοτόμες μεθόδους για να παραχθεί κρέας στο εργαστήριο μέσω ανάπτυξης μυϊκών κυττάρων, χωρίς να χρησιμοποιηθούν επίπονες μέθοδοι σε ζωντανούς οργανισμούς. Η start-up Aleph Farms από την πόλη Rehovot του Ισραήλ δραστηριοποιείται από το 2017 στην τεχνολογία τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στην παραγωγή κρέατος σε εργαστήριο μέσω μυϊκών κυττάρων, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ.

Η Aleph Farms κατάφερε να υπογράψει συμφωνία με τη γνωστή Ιαπωνική βιομηχανία αυτοκινήτων και ηλεκτρικών ειδών Mitsubishi Corporation. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, οι απαιτήσεις για ζωϊκή τροφή φαίνεται να έχουν αυξηθεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια. Η Mitsubishi θα χρησιμοποιήσει τις προηγμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την τεχνογνωσία της Ισραηλινής start-up στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Didier Toubia, CEO της Aleph Farms, η εξαγωγή εργαστηριακού κρέατος στην Ασία θα αρχίσει να καθιερώνεται από την επόμενη χρονιά, με την Ιαπωνία να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σε κρατικό επίπεδο. Δεκάδες είναι πλέον οι εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής κρεάτος. Μάλιστα, το μέγεθος της αγοράς του κρέατος που παράγεται στο εργαστήριο υπολογίζεται να φτάσει κοντά στα 140 δισεκαττομύρια δολλάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η Ισραηλινή κυβέρνηση δείχνει απόλυτη στήριξη στη δράση και τους στόχους της εταιρείας, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας Benjamin Netanyahu να επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της Aleph Farms τον προηγούμενο μήνα.