11.9 C
Athens
Τετάρτη, 25 Νοέ 2020

Η Κίνα πιέζει για παγκόσμια παρακολούθηση των μετακινήσεων

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Με αφορμή την πανδημία του Covid-19, η Κίνα ξαναρίχνει στο τραπέζι το θέμα της παγκόσμιας παρακολούθησης και ενημέρωσης των προσωπικών δεδομένων υγείας. Ο Πρόεδρος Xi Jinping πρότεινε στη Σύνοδο Κορυφής G20, να συνδεθεί η κατάσταση της υγείας των ταξιδιωτών με ένα “παγκόσμιο μηχανισμό” ιχνηλάτησης της ροής των πληθυσμών στον πλανήτη.

Σύμφωνα με την κινεζική πρόταση που κατατέθηκε επίσημα στη Σύνοδο των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, το ιατρικό αρχείο κάθε πολίτη θα μπορεί να καταχωρηθεί και να είναι διαχειρίσιμο σε ενιαία διεθνή βάση δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη. Το αρχείο θα μπορεί να συνδεθεί και να είναι προσβάσιμο μέσω τυποποιημένου συστήματος ανάγνωσης π.χ. με ένα μοναδικό προσωπικό QRcode ή barcode.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση του Κινέζου Προέδρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπέρμαχων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών οι οποίοι κάνουν λόγο για την αρχή του τέλους, όχι μόνο του προσωπικού ιατρικού απορρήτου, αλλά και άλλων δικαιωμάτων. Ο Xi Jinping προσπάθησε να στρογγυλέψει τις γωνίες λέγοντας ότι τα QRcodes ή barcodes θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανάγνωση των αρνητικών τεστ Covid-19, όπως γίνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κίνα.

Ο Kenneth Roth, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έγραψε στο twitter “Προσοχή στην πρόταση της κινεζικής κυβέρνησης για ένα παγκόσμιο σύστημα QRcode. Ο αρχικός προσανατολισμός στην υγεία θα μπορούσε εύκολα να γίνει ο Δούρειος Ίππος της ευρύτερης πολιτικής παρακολούθησης και του αποκλεισμού, με κινδύνους παρόμοιους με αυτούς του συστήματος κοινωνικών πιστωτικών μονάδων που εφαρμόζεται στη Κίνα“.

35 χρόνια Windows

0
⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Με μερίδιο που αγγίζει το 90% στην παγκόσμια αγορά, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Microsoft με το λειτουργικό σύστημα Windows, στους σταθερούς και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά. Από την κυκλοφορία των Windows 1.0 μέχρι τα Windows 10, τα οποία όλο και κάπου χρησιμοποιούμε όλοι μας σήμερα, κύλησαν 35 ολόκληρα χρόνια και μεγάλωσαν γενιές χρηστών υπολογιστών.

Η άφιξη των Windows 1.0 στις 20 Νοεμβρίου 1985 άλλαξε για πάντα τη χρήση των προσωπικών υπολογιστών (γνωστών σαν PC) και τους έφερε πολύ πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Τα Windows της Microsoft αντικατέστησαν το “ψυχρό” δίχρωμο MS-DOS που επικρατούσε τότε στους μικρούς υπολογιστές της IBM, προσέφεραν ένα πολύ πιο ευχάριστο περιβάλλον με γραφικά και εφαρμογές, απλοποίησαν τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή για το μέσο χρήστη και χάραξαν το δρόμο για τα λογισμικά που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Τα Windows, που χρειάζονταν 2 δισκέτες για να τρέξουν και όχι σκληρό δίσκο, καθιέρωσαν επίσης το ποντίκι. Στο MS-DOS έπρεπε ο χρήστης να πληκτρολογήσει τις εντολές ή να χρησιμοποιήσει κάποια προκαθορισμένα πλήκτρα για να εκτελέσει μία εργασία. Στα Windows ο χρήστης μπορούσε απλά να χρησιμοποιήσει το ποντίκι για να επιλέξει και να εκτελέσει εργασίες.

Παρόλο που το γραφικό περιβάλλον και το ποντίκι προϋπήρχαν στον Macintosh της Apple, δεν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν οπαδούς μέχρι την εμφάνιση των Windows 1.0 το 1985. Η Microsoft αρχικά συνεργαζόταν με την Apple για το software των Macintosh αλλά μάλλον υπήρχαν περισσότερες διαφορές παρά συγκλίσεις μεταξύ Steve Jobs και Bill Gates, οι οποίες έκαναν τη συνεργασία των δύο πρωτοπόρων της τεχνολογίας πάρα πολύ δύσκολη.

Η κυκλοφορία των Windows 1.0 το 1985, σηματοδότησε επίσης και την έναρξη του ακύρηχτου πολέμου μεταξύ Microsoft, Apple και IBM. Μετά από αρκετά χρόνια, τα επιχειρηματικά μοντέλα των τριών “αντιπάλων” κατέληξαν εκεί που ο καθένας τους ένιωθε καλύτερα: η Microsoft έμεινε κυρίως στο software, η IBM στο hardware και η Apple εξακολουθεί να προτείνει επιτυχημένες εμπορικά λύσεις που συνδυάζουν και τα δύο.

Windows 1.0: έφεραν το γραφικό περιβάλλον του χρήστη, το ποντίκι και μερικές εφαρμογές. Χρησιμοποιούσαν αρχιτεκτονική 16-bit και έτρεχαν πάνω από το MS-DOS. Διευθυντής ανάπτυξης ήταν ο ίδιος ο Bill Gates ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε δουλέψει με την ομάδα της Apple και αργότερα κατηγορήθηκε από τον Steve Jobs ότι του έκλεψε την ιδέα του Mac.

Windows 1.0 (1985)

Windows 2.0: συνέχισαν στην ίδια αρχιτεκτονική των 16-bit, με γραφικά VGA και τις εφαρμογές Word και Excel. Για τη διευκόλυνση του χρήστη, τα παράθυρα των εφαρμογών μπορούσαν να εμφανίζονται το ένα πάνω από το άλλο. Η αναβάθμιση 2.1 ήταν τα πρώτα Windows που απαιτούσαν σκληρό δίσκο για να τρέξουν.

Windows 2.0 (1987)

Windows 3.0: βελτιώθηκε το γραφικό περιβάλλον – πάντα πάνω από το MS-DOS – και προστέθηκαν οι διαχειριστές προγραμμάτων και αρχείων. Στην αναβάθμιση 3.1 προστέθηκε το παιχνίδι Minesweeper.

Windows 3.0 (1990)

Windows ΝΤ 3.5: η Microsoft τοποθέτησε για τα καλά τους προσωπικούς υπολογιστές στον εργασιακό χώρο. Σταθερότητα, μεγαλύτερη ασφάλεια, δυνατότητες διαμοιρασμού και υποστήριξη του πρωτοκόλλου δικτύων TCP/IP (το χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να συνδεθούμε στο Internet).

Windows NT 3.5 (1994)

Windows 95: για πρώτη φορά αρχιτεκτονική 32-bit και Start Menu. Νέες εφαρμογές και λανσάρισμα του Internet Explorer στην πρώτη αναβάθμιση.

Windows 95 (1995)

Windows 98: στο πνεύμα των 95, με στόχο τη καλύτερη εκμετάλλευση του hardware, τη ευρύτερη χρήση του Internet και τη διασκέδαση. Αρκετές νέες εφαρμογές όπως Outlook Express, NetMeeting και Active Desktop και τόνωση του Windows Media Player.

Windows 98 (1998)

Windows ME: η πρώτη αποτυχία της Microsoft με πολλά προβλήματα σταθερότητας και απόδοσης. Υποτίθεται ότι τα ME ήταν περισσότερο κατάλληλα για οικιακή χρήση αλλά δεν έπεισαν σχεδόν κανέναν. Η εμφάνιση του Windows Movie Maker πέρασε σχεδόν απαρατήρητη τότε.

Windows ME (2000)

Windows 2000: μία από τις πιο αξιόπιστες και σταθερότερες εκδόσεις, η οποία βασιζόταν στα ΝΤ και προοριζόταν περισσότερο για επαγγελματική χρήση. Περισσότερη ασφάλεια, DLL cache και άμεση σύνδεση και λειτουργία περιφερειακών (plug-and-play).

Windows 2000 (2000)

Windows XP: θεωρείται από πολλούς χρήστες η καλύτερη έκδοση, μέχρι την εμφάνιση των 10. Έφεραν στο σπίτι τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των επαγγελματικών συστημάτων.

Windows XP (2001)

Windows Vista: άλλη μία αποτυχία μετά τα ME. Έτρεχαν σωστά (…σχετικά) μόνο σε κάποια νέα μοντέλα υπολογιστών αλλά οι αυστηρές ρυθμίσεις του λογαριασμού του χρήστη θεωρούνταν από όλους απαράδεκτες.

Windows Vista (2007)

Windows 7: ήρθαν για να σώσουν την παρτίδα μετά τα Vista. Βελτιώθηκαν αισθητά (αλλά παρέμειναν) οι αυστηρές ρυθμίσεις του λογαριασμού του χρήστη.

Windows 7 (2009)

Windows 8: μεγάλες σχεδιαστικές αλλαγές μετά από πολλά χρόνια, με στόχο τη διαδραστικότητα. Το Start Menu αντικαταστάθηκε από το Start Screen και πολλές εφαρμογές ξανασχεδιάστηκαν για τις οθόνες αφής και τα tablets.

Windows 8 (2012)

Windows 10: μάλλον τα καλύτερα και από τα πιο μακροβιότερα Windows μέχρι τώρα, προωθήθηκαν για πρώτη φορά με εμπορική πρόταση που μοιάζει αρκετά με SaaS, ώστε να εξασφαλίζονται πάντα οι καλύτερες αναβαθμίσεις. Επανήλθε το Start Menu και εμφανίστηκαν νέες εφαρμογές όπως η Cortana. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το φρεσκάρισμα τους από τη Microsoft το 2021.

Windows 10 (2015)

 

Εφαρμογή γυμναστικής μετατρέπει το καθημερινό τρέξιμο σε περιπέτεια

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα του δεύτερου πανελλαδικού lockdown, η αγορά μπήκε πάλι σε ρυθμούς καραντίνας μετά από μισό σχεδόν χρόνο. Οι συνήθειες των πολιτών έχουν αρχίσει να επανέρχονται δειλά στα δεδομένα του Μαρτίου, με κυριότερη να είναι αυτή της καθημερινής άσκησης, και πιο συγκεκριμένα του τρεξίματος. Τους τελευταίους μήνες, οι εταιρείες στον χώρο των fitness applications εκμεταλλεύτηκαν αυτή την αλλαγή εκτοξεύοντας τις μετοχές τους στα ύψη.

Μια τέτοια εφαρμογή αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες στη Σιγκαπούρη, στα στούντιο της BBH Singapore. Στο περιβάλλον της πλατφόρμας διαδραματίζεται μια ιστορία περιπέτειας, βασικός πρωταγωνιστής της οποίας είναι ο χρήστης της πλατφόρμας σε ρόλο κατασκόπου. Η εφαρμογή κατευθύνει τον χρήστη στα διάφορα σημεία της πόλης ή της γειτονιάς του κατασκευάζοντας τυχαίες διαδρομές με τη βοήθεια συστήματος πλοήγησης.

Με αυτόν τον τρόπο, καταργείται ο αυστηρά σωματικός χαρακτήρας της άσκησης, δίνοντας έμφαση και στην ψυχαγωγία του αθλητή. Ακόμα και για τον πιο απαιτητικό δρομέα, η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις επιδόσεις του λόγω της συνεχούς και απρόβλεπτης μετακίνησης του χρήστη από το ένα σημείο στο άλλο, καθώς και της αλλαγής στον ρυθμό τρεξίματος, σε αντίθεση με το συνηθισμένο τζόκινγκ.

Tα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας περιλαμβάνουν το άνοιγμα του κώδικα της πλατφόρμας ώστε οι χρήστες να μπορούν να δημιουργούν νέες ιστορίες από το μηδέν. Σύμφωνα με τον Joakim Borgstrom, CCO των BBH Singapore, άλλη μια πιθανή βελτίωση θα είναι η προσθήκη δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον καιρό της περιοχής ή την κατάσταση της υγείας του χρήστη κατά την άσκηση. Η εφαρμογή της BBH Singapore δοκιμάζεται ήδη πιλοτικά στη Σιγκαπούρη, ενώ παρόμοιες εφαρμογές έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Oι καλύτερες φωτογραφίες του 2020

0
⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Οι κριτές του φημισμένου διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας International Photography Awards (IPA) είχαν δύσκολο έργο φέτος. Παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας,  οι συμμετοχές 120 επαγγελματιών φωτογράφων από όλο τον κόσμο άθροισαν 13.000 φωτογραφίες.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού δέχτηκε εκατοντάδες συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες και υποκατηγορίες που είχε ορίσει, επέλεξε τον καλύτερο φωτογράφο σε κάθε κατηγορία και τώρα πρόκειται να επιλέξει έναν ή μία από τους νικητές των κατηγοριών για να ανακηρυχθεί Φωτογράφος της Χρονιάς 2020. Ένας από τους νικητές των υποκατηγοριών είναι ο Ελληνοαμερικανός Aristide Economopoulos.

Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά που τελειώνει σε λίγο, εντυπωσιάζει η έμπνευση των φωτογράφων που παραμένει αστείρευτη. Τα τεχνολογικά μέσα λήψης και επεξεργασίας της εικόνας υποστηρίζουν την τεχνική και καλλιτεχνική αρτιότητα του τελικού αποτελέσματος.

Μέχρι να έρθει η ώρα της τελετής βράβευσης του Φωτογράφου της Χρονιάς στο διαγωνισμό International Photography Awards (IPA), η οποία φέτος θα γίνει διαδικτυακά, ας δούμε παρακάτω μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες του φετινού διαγωνισμού.

Oι καλύτερες φωτογραφίες από το διεθνή διαγωνισμό International Photography Awards 2020

 

“Black Mountain” του Ari Rex (Αυστραλία). Φωτογράφος Φύσης της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Φύση, Εποχές

 

“Elements” της Katja Ogrin (Μεγάλη Βρετανία). Πρώτη θέση – Εκδήλωση, Συναυλία

 

“Colossal Shadows: Super Tuskers of East Africa” του Andrew Doggett (ΗΠΑ). Πρώτη θέση – Φύση, Άγρια Ζωή

 

“time” του Titus Poplawski (Πολωνία). Πρώτη θέση – Αναλογική / Φιλμ, Πορτραίτο

 

“Healing Landscape: A Damaged World in Transition” του joSon (ΗΠΑ). Πρώτη θέση – Φύση, Αεροφωτογραφία / Drone

 

“Unrest in America” του Joshua Rashaad McFadden (ΗΠΑ). Πρώτη θέση – Editorial / Τύπος, Σύγχρονα Θέματα

 

“The Man Who Sold the World” του Adam Gearing (Αυστραλία). Πρώτη θέση – Αθλητισμός, Ακραία Αθλήματα

 

“拜別時刻” του Yo-Wei Chen (Ταϊβάν). Πρώτη θέση – Εκδήλωση, Γάμος

 

“A sustainable future of exquisite luxury mobility” του Mike Dodd (Μεγάλη Βρετανία). Φωτογράφος Διαφήμισης της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Διαφήμιση, Αυτοκίνητο

 

“Scenes of Everyday Life in the Age Of The Coronavirus” της Lindsay Siu (Καναδάς). Πρώτη θέση – Διαφήμιση, Αυτοπροβολή

 

“Mirror” του Szymon Brodziak (Πολωνία). Πρώτη θέση – Ειδική Κατηγορία, Φωτογραφία Smartphone

 

“The Silent Menace” του Sawyer Russel (Καναδάς). Φωτογράφος Ειδικής Φωτογραφίας της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Ειδική Κατηγορία / Ψηφιακή Βελτίωση

 

“Hybrid Solar Eclipse and Maasai Warrior” του Eugen Kamenew (Γερμανία). Πρώτη θέση – Φύση, Αστροφωτογραφία

 

“In the bubble” του Atsushi Adachi (Ιαπωνία). Πρώτη θέση – Φύση, Υποβρύχια

 

“Off the Street Club” του Sandro Miller (ΗΠΑ). Πρώτη θέση – Εκδήλωση, Κοινωνικός Σκοπός

 

“The shape of the NFL” του Howard Schatz (ΗΠΑ). Φωτογράφος Αθλητισμού της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Αθλητισμός, Άλλο

 

“Extreme Panoramic Landscapes” του Alessandro Cantarelli (Ιταλία). Πρώτη θέση – Φύση, Τοπίο

 

“The journey to the land of dreams” της Iwona Podlasinska (Πολωνία). Φωτογράφος Πλάνου Ταινίας / Video της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Πλάνο Ταινίας / Video, Καλές Τέχνες

 

“New Seas” του Paulius Makauskas (Λιθουανία). Φωτογράφος Αναλογικής / Φιλμ της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Αναλογική / Φιλμ, Τοπίο

 

“Blue Insularis 7” του Chin Leong Teo (Σιγκαπούρη). Πρώτη θέση – Φύση, Άλλο

 

“Looking out from Within, 2020” της Julia Fullerton-Batten (Μεγάλη Βρετανία). Φωτογράφος Καλών Τεχνών της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Καλές Τέχνες, Άλλο

 

“Coney Island – NYC’s Summer Playground” του Aristide Economopoulos (ΗΠΑ). Πρώτη θέση – Άνθρωποι , Φωτογραφία Δρόμου

 

“Antarctica: The Waking Giant” του Sebastian Copeland (Γερμανία). Φωτογράφος Βιβλίου της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Βιβλίο, Φύση

 

“City Soleil: a Melody of Hope” του Urim Hong (ΗΠΑ). Πρώτη θέση – Editorial / Τύπος, Άλλο

 

“Above The Stage” της Olena Morozova (Ουκρανία). Πρώτη θέση – Εκδήλωση, Άλλο

 

“Insect Portraits” του Pedro Luis Ajuriaguerra Saiz (Ισπανία). Πρώτη θέση – Φύση, Μακροφωτογραφία

 

“From the stage” του Jesús M.Chamizo (Ισπανία). Φωτογράφος Αρχιτεκτονικής της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Αρχιτεκτονική, Εσωτερικός Χώρος

 

“Odilo Lawiny – Handmade soccer balls” του Brian Hodges (Αυστραλία). Φωτογράφος Ανθρώπων της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Άνθρωποι, Παιδιά

 

“Best friends” του Claudio Piccoli (Ιταλία). Πρώτη θέση – Φύση, Ζώα / Κατοικίδια

 

“Pro Democracy Demonstrations, Hong Kong: The Revolution of Our Time” του Kiran Ridley (Γαλλία). Φωτογράφος Editorial / Τύπου της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Editorial / Τύπος, Γενικές Ειδήσεις

 

“Phoenix” της Marie Simonova (Ρωσία). Πρώτη θέση – Διαφήμιση, Ομορφιά

 

“Exodus” του Nicolo Filippo Rosso (Κολομβία). Φωτογράφος Βαθύτερης Προοπτικής της Χρονιάς, Πρώτη θέση – Βαθύτερη Προοπτική

 

“The Cold That Burns” του Alfred Minnaar (Ινδονησία). Πρώτη θέση – Διαφήμιση, Καμπάνια

 

“Extremest forms” του Ahmed Thabet (Αίγυπτος). Πρώτη θέση – Αρχιτεκτονική, Κτίρια

 

“Crossing The Line” της Έλενας Παρασκευά (Κύπρος). Δεύτερη θέση – Διαφήμιση, Μόδα

 

“Peony Study” της Saori Kurioka (ΗΠΑ). Δεύτερη θέση – Φύση, Λουλούδια

Το macOS Big Sur και η παρασκηνιακή καταγραφή των δεδομένων σας

0
⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από τη διάθεση του macOS Big Sur, του νέου λογισμικού των υπολογιστών της Apple και εμφανίστηκε το πρώτο – πραγματικά σοβαρό – θέμα. Kάποιοι, περισσότερο “ψαγμένοι” χρήστες που δεν αγοράζουν Mac μόνο επειδή ταιριάζει με την πολυθρόνα του γραφείου τους, παρατήρησαν ότι μετά την εγκατάσταση του Big Sur

 • δεν λειτουργούν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ήδη στις προηγούμενες εκδόσεις του λογισμικού macOS για να εμποδίσουν τη συλλογή των δεδομένων της δραστηριότητας τους στο Internet.
 • το VPN, που “αλλοιώνει” τη διεύθυνση ΙΡ, παρακάμπτεται πανεύκολα από τις νέες ρυθμίσεις και είναι σαν να μην υπάρχει.

Τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή η λειτουργία ασφάλειας Gatekeeper στο macOS Big Sur έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει την τοποθεσία σας μέσω της διεύθυνσης ΙΡ που χρησιμοποιείτε και όλα τα δεδομένα των εφαρμογών (apps) όταν τις χρησιμοποιείτε.

Πολύ απλά, όλες οι κινήσεις που κάνετε στον Mac, η τοποθεσία και η στιγμή της εκκίνησης, όλες οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε καθώς και ο τρόπος που τις χρησιμοποιείτε, ό,τι γράφετε ή διαβάζετε ή βλέπετε, καταγράφονται και αποθηκεύονται από το Gatekeeper. Το χειρότερο όμως είναι ότι όλα αυτά τα δεδομένα στέλνονται στην Apple μέσω Internet και χωρίς καμιά κρυπτογράφηση. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος όγκος δεδομένων που σας αφορούν άμεσα, κυκλοφορεί στο Internet και μπορεί εύκολα να πέσει στα χέρια τρίτων.

Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι η εταιρεία έχει κατανοήσει τις επιφυλάξεις των πελατών της, έχει ήδη σταματήσει να συλλέγει τις διευθύνσεις IP τους και πρόκειται να διαγράψει όλα τα σχετικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί. Επίσης, στο άμεσο μέλλον η Apple θα κρυπτογραφήσει τη μετάδοση παρόμοιων δεδομένων μέσω Internet και θα επιτρέψει στους χρήστες να εξαιρεθούν (opt-out) από αυτή τη διαδικασία. Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος της Apple υπεραμύνθηκε της χρήσης του Gatekeeper στο macOS Big Sur, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλες οι εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί και τρέχουν σε ένα Mac, είναι γνήσιες και συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφάλειας.

Τι πρέπει να προσέχουμε στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Τα  περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 έχουν αυξήσει τη χρήση των τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους καταναλωτές. Με αφορμή  τον αυξημένο αριθμό καταγγελιών που έχει δεχθεί από την περασμένη άνοιξη ο Συνήγορος του Καταναλωτή, με αντικείμενο μη εγκεκριμένες / παράνομες συναλλαγές από τραπεζικούς λογαριασμούς, καλεί όλους τους καταναλωτές να δείχνουν μεγάλη προσοχή όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή συστήνει  στους καταναλωτές:

 • Να φυλάσσουν τους αυστηρώς προσωπικούς μυστικούς κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες e-banking (username, password) με ιδιαίτερη επιμέλεια και να μην τους αποκαλύπτουν σε τρίτα πρόσωπα. Να χρησιμοποιούν σύνθετους κωδικούς ασφαλείας και να τους αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Να φυλάσσουν με αντίστοιχη επιμέλεια όλα τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας: αριθμό, όνομα κατόχου, ημ/νία λήξης και ιδίως τον τριψήφιο κωδικό επαλήθευσης CVV2 και να τα αποκαλύπτουν μόνον στο πλαίσιο βεβαιωμένα ασφαλών συναλλαγών.
 • Να μην εισάγουν κωδικούς e-banking, καρτών, ούτε στοιχεία ταυτοποίησης, σε ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί να τους παραπέμψει μέσω σύνδεσης (link) οποιαδήποτε αμφιβόλου προελεύσεως εισερχόμενη ηλεκτρονική επιστολή (email).
 • Όταν δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις από υποτιθέμενους εκπροσώπους τραπεζών ή άλλων φορέων, υπηρεσιών κλπ που τους ζητούν να αποκαλύψουν προσωπικούς μυστικούς κωδικούς πρόσβασης, να μην ανταποκρίνονται και να τερματίζουν την επικοινωνία.
 • Οι τράπεζες, με τις οποίες συνεργάζονται, δεν θα ζητήσουν ποτέ και με κανέναν τρόπο (email ή τηλεφωνικά) τους προσωπικούς κωδικούς των καταναλωτών.
 • Όταν λαμβάνουν μηνύματα άγνωστης ή αμφίβολης προέλευσης στον υπολογιστή ή στο κινητό τους τηλέφωνο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), εφαρμογής (app), μέσου κοινωνικής δικτύωσης ή και από άγνωστο τηλεφωνικό αριθμό (SMS), θα πρέπει να τα αγνοούν και να τα διαγράφουν.
 • Να ελέγχουν σχολαστικά τις διευθύνσεις των ηλεκτρονικών επιστολών (email) που δέχονται και κυρίως ότι το εμφανιζόμενο όνομα του αποστολέα αντιστοιχεί στη δική του ηλεκτρονική διεύθυνση (email address). Συνήθης πρακτική υποκλοπής στοιχείων είναι το εισερχόμενο email ψευδεπίγραφα να φέρει όνομα πραγματικής επαφής του παραλήπτη, ενώ το email του αποστολέα οφθαλμοφανώς δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την επαφή.
 • Η διενέργεια συναλλαγών e-banking θα πρέπει να γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι διαθέτουν ενεργοποιημένο και ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Συνίσταται η αποφυγή χρήσης υπολογιστών για τη διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών σε δημόσιο ή κοινόχρηστο περιβάλλον.
 • Για την είσοδο σε ιστοσελίδες τραπεζών και πλατφόρμες e-banking, οι καταναλωτές να πληκτρολογούν απευθείας τη διεύθυνση της ιστοσελίδας (URL) και να βεβαιώνονται ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή κρυπτογράφηση (ενδεικτικά: να υπάρχει πρόθεμα https, εικονίδιο κλειστού λουκέτου αριστερά από τη διεύθυνση του site ή στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου – με πάτημα του κέρσορα στο λουκέτο μπορεί να ελεγχθεί αν είναι ενεργή κατάσταση της κρυπτογράφησης).
 • Τονίζεται ότι οι καταναλωτές πρέπει μόλις υποπτευθούν διαρροή των προσωπικών και μυστικών κωδικών τους, άμεσα να επικοινωνούν με την τράπεζα τους για οδηγίες και να προβαίνουν σε ενέργειες αμφισβήτησης των τυχόν μη εγκεκριμένων από τους ίδιους συναλλαγών. Επιπλέον, ανάλογα με την περίπτωση, να απευθύνονται στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή καλεί όλους τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να  εφαρμόζουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε οι εξ αποστάσεως συναλλαγές τους να είναι ασφαλείς.

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων ψηφιακής τεχνολογίας από το έργο DigiCirc

⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ξεκινώντας από τις “Κυκλικές Πόλεις” και προχωρώντας στον κλάδο της Μπλε Οικονομίας και της Βιοοικονομίας, το έργο DigiCirc οργανώνει 3 προγράμματα χρηματοδότησης και επιχειρηματικής επιτάχυνσης, παρέχοντας συνολικά €2.4 εκατ σε μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς, μέσα από τρεις κύκλους χρηματοδότησης μέσα στο διάστημα 2020-2022.

Το έργο DigiCirc χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 και έχει στόχο την ψηφιοποίηση της κυκλικής οικονομίας σε βασικούς αναδυόμενους τομείς. Το DigiCirc θα υποστηρίξει εξαιρετικά καινοτόμες μικρομεσαίες και start-up επιχειρήσεις, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη τους και την προώθηση υπηρεσιών που βασίζονται στις κυκλικές αλυσίδες αξίας.

Ο κάθε κύκλος χρηματοδότησης έχει συνολικό προϋπολογισμό €800.000 και θα χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 15 κοινοπραξίες που έχουν στόχο να αναπτύξουν ψηφιακές λύσεις σε τομείς της κυκλικής οικονομίας. Η κάθε κοινοπραξία θα πρέπει να αποτελείται από 2 ή περισσότερες μικρομεσαίες ή νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι κοινοπραξίες που θα επιλεγούν θα λάβουν μέρος σε ένα άκρως εντατικό και καινοτόμο πρόγραμμα επιτάχυνσης, ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες των συμμετεχόντων, το οποίο θα τους παρέχει εκπαίδευση και καθοδήγηση με σκοπό να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις ιδέες τους και τα προϊόντα τους.

Τι θα λάβουν οι επιχειρήσεις

 • Έως €60.000 χρηματοδότηση για κάθε επιχείρηση / start-up
 • Πρόσβαση σε 3 ψηφιακά εργαλεία και δεδομένα για τη διευκόλυνση ανάπτυξης της ιδέας τους
 • Στρατηγικές συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις μέσω δραστηριοτήτων του έργου
 • Κατ’ ιδίαν επιχειρησιακή καθοδήγηση
 • Θεματική καθοδήγηση παρεχόμενη από ειδικούς του κλάδου

Ο πρώτος κύκλος χρηματοδότησης του DigiCirc, για την ανάπτυξη “Κυκλικών Πόλεων” μόλις ανακοινώθηκε και προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις ιδέες τους μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 18:00.

Στόχος Ρώσων και Βορειοκορεατών χάκερ το εμβόλιο του κορονοϊού

0
⏰ Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στόχος πολλαπλών και συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων έγιναν τις τελευταίες μέρες φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητές που εργάζονται για την κυκλοφορία του εμβολίου του Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Microsoft.

Σύμφωνα με τη Microsoft, οι κρατικές ομάδες hackers Fancy Bear (ή αλλιώς Sofacy ή APT28 ή Tsar Team ή Pawn Storm ή Sednit ή CozyDuke) από τη Ρωσία και Zinc (ή αλλιώς Lazarus Group) και Cerium από τη Βόρεια Κορέα εξαπέλυσαν μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων εναντίον των δικτύων υπολογιστών επτά φαρμακευτικών εταιρειών και πολλών ερευνητικών εργαστηρίων σε ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Νότια Κορέα και Ινδία.

Οι επιθέσεις εντοπίστηκαν από εξειδικευμένο λογισμικό κυβερνοασφάλειας που έχει αναπτύξει η Microsoft και όλες είχαν κοινό στόχο να υποκλέψουν τα στοιχεία πρόσβασης χιλιάδων χρηστών που εργάζονται σαν ερευνητές του εμβολίου του κορονοϊού Covid-19. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων των Ρώσων και Βορειοκορεατών hackers αναχαιτίσθηκε, μερικές από αυτές κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους.

Η Microsoft χαρακτήρισε τις επιθέσεις των Ρώσων εκδήλωση “ωμής βίας” καθώς προσπαθούσαν να παραβιάσουν τους λογαριασμούς με ταυτόχρονη δοκιμή εκατομμυρίων διαφορετικών κωδικών ασφάλειας. Οι Βορειοκορεάτες ακολούθησαν άλλη τακτική, προσποιούμενοι κυρίως εργαζόμενους του ΠΟΥ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στις συγκεκριμένες κυβερνοεπιθέσεις ενώ δεν υπάρχει καμιά απολύτως αντίδραση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας για την ανακοίνωση της Microsoft.

Το YouTube ακυρώνει φέτος την καθιερωμένη ανασκόπηση της χρονιάς

0
⏰ Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στο τέλος κάθε χρονιάς, από το 2010 και μετά, η ομάδα του YouTube ετοιμάζει το βίντεο Rewind με τις καλύτερες στιγμές του προηγούμενου έτους. Το Rewind της κάθε χρονιάς περιλαμβάνει τις πιο δυνατές στιγμές του YouTube, τα βίντεο που έγιναν viral και τους δημιουργούς που παρουσίασαν κάτι διαφορετικό.

Με την ανακοίνωση του, το YouTube ενημερώνει το κοινό ότι δεν πρόκειται να υπάρξει Rewind 2020. Σύμφωνα με την ανακοίνωση “Το 2020 είναι διαφορετικό. Και δεν είναι σωστό να συνεχίσουμε σαν να μην είναι. Έτσι, το Rewind θα κάνει ένα διάλλειμα φέτος“.

Η πανδημία του Covid-19 που σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη, σίγουρα έχει επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση των περισσότερων δημιουργών και την παραγωγή ενδιαφέροντος περιεχομένου. Ωστόσο είναι γεγονός ότι, μέσα στη χρονιά που τελειώνει, το YouTube δεν κατάφερε να σταθεί ισότιμα απέναντι σε άλλες πλατφόρμες βίντεο, όπως π.χ. το TikTok, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του να έχει μειωθεί σε όγκο και να φαίνεται ήδη παρωχημένο.

Νέο ηλεκτρικό σκούτερ από τη BMW

0
⏰ Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η BMW επιβεβαιώνει την προσήλωση της να μεταφέρει τη δύναμη που συνοδεύει το όνομα της στην αγορά των δύο τροχών της νέας εποχής, με την αποκάλυψη του αμιγώς ηλεκτρικού σκούτερ Motorrad Definition CE 04. Το νέο concept της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αποτελεί συνέχεια του BMW C-Evolution Maxi-Scooter και δεν αφορά σε δίκυκλο “διασκέδασης”, δηλαδή τις μηχανές με τις οποίες μπορεί κάποιος να κάνει μακρινά ταξίδια ή να εξερευνήσει βουνά και παραλίες, αλλά είναι περισσότερο “αστικό”.

Με το Definition CE 04 που μόλις ανακοινώθηκε, η BMW δείχνει ότι ακούει την ανάγκη του αναβάτη που χρησιμοποιεί τη μηχανή σαν εργαλείο της δουλειάς του, ζει και κινείται καθημερινά στο επιβαρυμένο περιβάλλον της πόλης, θέλει να μειώσει το κόστος της μετακίνησης του και πρέπει να μπορεί ταυτόχρονα και εύκολα να επικοινωνεί και να ενημερώνεται. Το μόνο μειονέκτημα του Definition CE 04 είναι αυτή τη στιγμή είναι η χαμηλή εμβέλεια του, η οποία φτάνει μόλις τα 12km ανά πλήρη φόρτιση και πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί.

Το Definition CE 04 της BMW με τον έξυπνο φουτουριστικό σχεδιασμό και το χαμηλό ύψος, χρησιμοποιεί επίπεδες συστοιχίες μπαταριών που έχουν τοποθετηθεί έξυπνα κάτω από τη σέλα. Λίγο πιο κάτω και μπροστά βρίσκεται και ο αποθηκευτικός χώρος που χωράει το κράνος του οδηγού. Ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του Definition CE 04 είναι η μόνιμη σύνδεση του με τον ψηφιακό κόσμο μέσω κινητού ή άλλης ψηφιακής συσκευής. Όλες οι πληροφορίες του scooter και του κινητού είναι διαθέσιμες στην έγχρωμη οθόνη TFT 10.25″ που βρίσκεται πάνω από το τιμόνι και μέσω της οποίας ο αναβάτης μπορεί να επικοινωνεί, να πλοηγείται και να ακούει μουσική.

Η BMW δεν έχει αποκαλύψει ακόμα λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές του ηλεκτρικού σκούτερ Motorrad Definition CE 04, ούτε την ημερομηνία που θα είναι διαθέσιμο για πώληση στην αγορά και την τιμή του.